Művelődés

Szenttamás.rs

 

Kárpát-medencei szintű irodalmi megmérettetés

Díjkiosztó gálaest a Gion Nándor Emlékházban

Negyedik alkalommal osztották ki a Gion Nándor Szépirodalmi Pályázat díjait a szenttamási Gion Nándor Emlékházban augusztus 30-án. Az idén ifjúsági regény és novellapályázatot hirdettek. A regénypályázat még tart, a novellapályázat június elsején zárult. Az 57 pályamű Magyarországról, Romániából, Szlovákiából és Szerbiából érkezett. A díjkiosztó ünnepségen az egybegyűlteket a házigazdák nevében dr. Horváth Futó Hargita, a Gion Nándor Emlékház munkatársa, a pályázatok koordinátora és Mladenović Zoran polgármester, a rendezvény főtámogatója köszöntötte. Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója bemutatta a tavalyi pályázatok díjnyertes műveiből szerkesztett Szombat az Ecsetgyár utcában című antológiát és Móra Regina Peremlakók – Családtörténet a Marson című regényét.

Dr. Horváth Futó Hargita, a Magyar Tanszék tanára, a pályázatok koordinátora szerint a novella- és a regénypályázat azért jelentős, mert célja új művek megírásának serkentése, az irodalmi kánonok meg- és újraalkotása: − Az elmúlt négy év alatt csaknem háromszáz jeligés pályázó novelláját olvasta el húsz zsűritag, hiszen minden évben öt tagú, neves szakemberekből álló nemzetközi bizottság értékeli a munkákat. Nagyon sok embert érint, megérint a munkánk. Az eddigi pályázatok eredménye három novellaantológia, egy regény, két fordításkötet (három pedig még januárig elkészül), s újabb regény és novelláskötet lát napvilágot a 2015-ös pályázati anyagból. A Gion Nándor Emlékház az idén is bevonta a munkába a fiatal vajdasági képzőművészeket, ezúttal Kanyó Janovics Erika, Szalma Gábor és Kiss Natália vállalta köteteink illusztrálását és a fedőlapok megtervezését. A szenttamási Gion-ház csapata, továbbra is nagyon szerény anyagi kerettel, ismét elvégzett egy fontos munkát, s örülünk, hogy a Zentai Magyar Kamaraszínház társulatát is vendégül láthattuk, és hazahoztuk; Szenttamásra a Kárókatonákat. 

A pályamunkákat öt tagú zsűri értékelte: Fárbás Anikó nyugalmazott műsorvezető, hírolvasó-bemondó Végel László író neje (Újvidék), Gion Eszter nyugalmazott közgazdász, Gion Nándor író neje (Szeged), Kontra Ferenc író, a Magyar Szó napilap Kilátó című irodalmi mellékletének szerkesztője, a zsűri elnöke (Újvidék), dr. Rudaš Jutka a Maribori Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének tanára (Maribor) és Szűcs László újságíró, szerkesztő, költő, az Erdélyi Riport és a Várad folyóirat főszerkesztője (Nagyvárad).

 

 

A zsűri tagjai adták át a díjakat

A bírálóbizottság elnöke, Kontra Ferenc elmondta, hogy ez a verseny is jeligés volt, ami azt jelenti, a zsűritagok nem tudták, kinek a munkáját olvassák: − A szerzők szinte az egész Kárpát-medencéből jelentkeztek, és az idei dobogósok is közülük kerültek ki. Nagyon érdekes pályamunkák érkeztek, ami külön figyelemre méltó, hogy közöttük sok a fiatal szerző. A díjazott munkák mellett még 10 megjelenésre ajánlott írást emeltünk ki, amelyek kiemelkedtek az egyébként is szoros mezőnyből. Ha a versenyt sportversenyhez lehetne hasonlítani, úgy fogalmaznék, századmásodperceken múlott, hogy ki hanyadik helyen végzett. Ez egyébként akkor derül majd ki, ha mind a 13 munkát elolvasták az olvasók, hiszen azok megjelennek a Magyar szó Kilátó című mellékletének hasábjain is – emelte ki Kontra Ferenc, aki szerint a történetek többsége nagyon mai és szorosak kötődik Gion Nándor munkásságához.

 

 

Kontra Ferenc, a zsűri elnöke értékeli a munkákat 

Az idei novellapályázat első díjasa, a kolozsvári Böjthe Pál már nem először járt Szenttamáson, a tavalyi novellapályázaton is sikeresen szerepelt:

− Egy tavaszi napon rámtelepedett a gondolat, nagyon szeretnék Szenttamáson lenni. Teljesen függetlenül a pályázattól, helyezéstől, úgy éreztem, el kell jönnöm Szenttamásra, s újra együtt lenni az itteni emberekkel. Nem tudom, hogy ez az érzés honnan jött, de már maga a gondolat is feldobott, és őszintén örülök, hogy itt lehetek. A díjazott alkotás, a Karc – az utolsó ecsetvonás története az, hogy két egymáshoz közel álló ember elszakadt egymástól, huszon év után egymásra találnak, de nem találkoznak – emelte ki a kolozsvári szerző, aki foglalkozását tekintve állatorvos. Hozzátette, egy igazán rangos versenyről lévén szó, bízik benne, hogy a szervezőknek továbbra is sikerül fenntartani az irodalmi verseny színvonalát.

A győri Balogh Gábor az idei novellapályázat második díjasa már negyedszer járt Szenttamáson. Azt mondja, kakukktojásnak érzi magát, mivel ő a pénzügyi szférában dolgozik, s úgy érzi, hogy irodalmi pályázatokon főleg az irodalommal foglalkozók, újságírók, szerkesztők vagy tanárok vesznek részt: − Nekem a novella nem igazán a szívem csücske, az ilyen írásaim általában nagyon izzadságszagúan születnek. Számomra a regényírás sokkal vonzóbb, többet kihoz belőlem, amikor éjszakánként nekiülök írni. Egyelőre csak egy jelent meg, bár a fiókban van belőle több is. Bár nagyon messze vagyok Szenttamástól, anyai ágon jómagam is délvidékinek számítok. Sok hasonló lelkű emberrel találkozom itt, nagyon megfogott ez a közeg, éppen ezért szeretek eljönni, amikor csak lehetőségem van rá − hallottuk a győri szerzőtől.

A budapesti dr. Tátrai S. Miklós egyszer már nyert első díjat pályázaton, viszont a szenttamási novellapályázaton elért harmadik helyezésnek sokkal jobban örül. Három-négy éve próbálkozik megosztani gondolatait másokkal is, a Gion-pályázatra az interneten talált rá: − Itt olyan személyek bírálták a beérkezett pályázatokat, akik értik szakmát. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy díjazták a munkámat. Az idei pályázaton kedvenc novellámmal vettem részt, ami meghozta a sikert is. A Két érintés arról szól, hogy a házasságon belül nem lehet jelen a hazugság, még a legkisebb dolgok esetében sem, mert az ember belebonyolódik, és nem tud kijönni belőle. A hazugság a legszebb kapcsolatot is megmérgezi. Az írással egyébként már gyerekkoromban próbálkoztam, akkor a verseket, később a novellákat kedveltem jobban. Közben rendészettörténeti témákkal foglalkoztam. Eddig három kötetem jelent meg, amelyek a rendészettörténettel, rendőri munkával foglalkoznak, de nem csak a szakmának, hanem a civil embereknek is szólnak mondta a budapesti nyugalmazott rendőrtábornok.

 

 

A novellapályázat díjnyertes szerzői:

Balogh Gábor, Böjthe Pál és Tátrai S. Miklós

A tavalyi regénypályázat győztese, Móra Regina az ünnepségen vette kézbe regényét:

− Lehet, hogy korai számomra így előre meghatározni, de ebben a pillanatban ez a regény a legfontosabb művem – nyilatkozta az írónő, akinek megjelent már egy verseskötete is, de mint mondta, a próza sokkal közelebb áll hozzá. − Benne van a saját és a családom története. Nagyon hosszú időn át gondoltam erre a regényre, felépítésének koncepciójára, a benne lévő eseményekre, és talán ennek köszönhetően sikerült összeállítani úgy, ahogyan szerettem volna. Nem akartam, hogy szokványos legyen, de a saját énemet is beleadtam, hogy felismerhető legyen. Sikerült elérnem mindent, amit terveztem, elértem azt, hogy megjelenjen. Úgy érzem, mintha még egy gyermekem lenne. A zentai születésű, szabadkai magyartanár elárulta, készülőben van, bár egyelőre még csak a fiókban, az újabb kötet, amely főleg a fiatalabb korosztályt célozza meg.

A díjkiosztó ünnepség után a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata bemutatta Gion Nándor A kárókatonák még nem jöttek vissza című darabját: A bemutat az idén májusban volt, azt követően még egy előadást játszottunk, majd a nyári szünet következett. Az őszi évadkezdésünk ez a szenttamási vendégszereplés − nyilatkozta a Tamás szerepét alakító Rutonić Róbert. − Visszahoztuk a kárókatonákat oda, ahol tulajdonképpen megszülettek. Itt írt és alkotott Gion Nándor, az udvarban a színpad mellett áll a kárókatonák fából készült domborműve, száz méterrel arréb pedig a vágóhíd volt, amit a díszlettel megpróbáltunk visszatükrözni a darabban. Ettől hitelesebb, elhivatottabb és igazibb előadást el sem lehet képzelni, hiszen ez az udvar maga a gioni világ, az itt folyó Krivaja, a nád a mocsaras vidéket hozza vissza, és talán ezek az autentikus színhelyek azok, amik a legjobban megfogják, úgy a színészt, mint a nézőt.

 

 

A Kárókatonák még nem jöttek vissza c. darab

 bemutatója a Gion-ház udvarán 

Az emlékház által meghirdetett regénypályázatra a szervezők továbbra is várják a pályaműveket, a díjkiosztásra jövő év február elsején, Gion Nándor 75. születésnapján kerül sor.

Paraczky László

Fénykép:

Kiss Natália

Paraczky László

Németh Dezső