Mezőgazdaság

Szenttamas.rs

 

Száraz a határ

A szenttamási határban idén augusztusban - legalábbis ezidáig egyáltalán nem esett eső - nyilatkozta hírportálunknak Pajdl Zsuzsa, a helyi Pionir mezőgazdasági birtok agronómusa. Hozzátette: idén májusban 139,5, júniusban 71,5, júliusban pedig 65,6 liter eső esett, az idei év első hat hónapjában pedig  a mérőállomás adatai szerint 548,8 liter eső volt a szenttamási határban. A 2012-es  év ugyanezen időszakában viszont 321,9 liter esőt kaptunk, ami az jelenti, hogy az idei év sokkal csapadékosabb volt a tavalyinál.
A szakember véleménye szerint idén a növények nem  annyira a csapadék hiányát szenvedték meg, inkább a trópusi hőség ártott nekik, hiszen az nagyon rosszkor jött, és csaknem teljesen leállította a virágzást.
-A természeti katasztrófák már önmagukban is megnehezítették a vetéstől kezdve az összes termesztéstechnológiai lépést. Együttes hatásuk eredményeként pedig gyenge - közepes termésmennyiséggel és a veszteségeket nem kompenzáló minőséggel kell számolni.
A nagy hőség következtében a növények fejlődése, az együttvirágzás és a megtermékenyülés is sok gondot jelentett egyes fajták esetében - mondta Pajdl Zsuzsa,aki egyúttal megjegyezte, hogy ha a  hónap hátralévő részében lenne csapadék, a beérés eltolódna,  a nedvesség következtében pedig szemek pedig tovább tudnának fejlődni, és ezáltal némileg emelkedne a hozam is.
A szakember szerint ha továbbra  sem lesz csapadék, a kukorica és a szója betakarítása már szeptember elején megkezdődik.

P.L. 2013-08-22