Hírek

Szenttamas.rs

 

A cukorbetegség és a magas vérnyomás volt a téma

 

Teltház volt a A VMSZ helyi szervezete, a Női Fórum és az Orchidea Nők Egyesülete március 5-én a szenttamási Vadászotthon nagytermében egészségügyi tribünt szervezett. Az est vendége dr. Bagi Bojan altató szakorvos, a Szabadkai Egészségügyi Központ anesztezeológiai és intenzív osztályának főorvosa volt, aki két, vetítéssel egybekötött előadást tartott. Az első részben a cukorbetegségről, a másodikban pedig a magas vérnyomásról beszélt. A szabadkai orvos elmondta, azért választotta ezt a két témát, mert ezek a betegségek megfelelő odafigyeléssel megelőzhetők: ‒ A cukorbetegség nemcsak itthon, hanem az egész világon nagy problémát jelent. Szerbiában jelenleg közel 600 ezer cukorbeteg van, közülük évente 3000 beteg hal meg a fellépő szövődmények miatt. Fontos hangsúlyozni, hogy a 600 ezer beteg 95 százaléka a 2-es típusú cukorbetegségben szenved, vagyis abban a fázisban, amely megelőzhető, ha megváltoztatjuk az életmódunkat és többet mozgunk. A mindennapi tevékenységünk ugyanis legtöbbször nem elegendő ahhoz, hogy rámondjuk, eleget mozgunk. Ehhez hetente három nap 6-10 kilométert kellene megtenni gyors tempójú gyaloglással, és ez lenne valójában az elegendő testmozgás, ami a cukorbetegség megelőzéséhez nélkülözhetetlen. A másik dolog: az étrendre, a kalóriabevitelre is ügyelni kell, emellett a dohányzás és az alkohol is nagyon kihat a betegség kialakulására. Ha viszont már valaki megbetegedett, nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzék a cukorszintjét, és azt megfelelően kezeljék. Bár ez kissé nehézkes lehet, hiszen a cukorbetegség nem fáj, tehát nem tudunk azonnal reagálni kellőképpen, viszont veszélyes, mert a szövődmények nagyon kihatnak az életminőségre. Ha valaki például 60 évesen elveszíti a lábát csak azért, mert nem figyelt oda időben, nem előzte meg a bajt, utána már azt nem lehet visszaállítani. A betegséget lehet lassítani, de megállítani nem – magyarázta a szabadkai orvos.

A magas vérnyomásról szólva elmonda, hogy az lehet elsődleges és másodlagos. A kialakulásáért több tényező felel, mint például az öröklött hajlam vagy egyéb környezeti tényezők. A vérnyomást negatívan befolyásoló tényezők közé az életkoron kívül az elhízás, a rossz táplálkozás, a cukorbetegség, a dohányzás, a genetika és a szociáldemográfiai jellemzők sorolhatók. Esszenciális hipertóniáról akkor beszélünk, amikor a vérnyomás emelkedésének okaként nem lelhető fel más kórkép. Ilyen a magas vérnyomásos betegségek 4/5-e. Másodlagos hipertónia esetén viszont a magas vérnyomást egy másik kórkép okozza, annak hatására jön létre. Ebben az esetben a kiváltó okot kell megszüntetni, az alapbetegséget kell kezelni. Itt is nagyon fontos szerep jut a fizikai aktivitásnak, a mozgásnak. Nagyon fontos, hogy naponta legalább 30-60 percet töltsünk aktív mozással. Közben pedig csökkentsük a sóbevitelt és a testsúlyt is.

Dr. Bagi Bojan elmondta, a VMSZ színeit képviselve jutott be a tartományi képviselőházba, ahol továbbra is az egészségügy előrehaladásáért száll síkra: ‒ Itt a Szerb Haladó Párt a koalíciós partnerünk, és együtt mindent megteszünk, hogy a hazai egészségügy európai szintre kerüljön. Már az első ez irányban tett lépéseken látható, hogy a kormány komolyan kezeli ezt a problémát, hiszen 153 millió dinárt fektetett három angio-terem működésébe. Szabadka, Becskerek és Zombor városokról van szó. A Szabadkai Közkórház kardiológiai osztályán a terem már működik, itt a jelenleg létező legkorszerűbb felszereléssel végzik el a szívultrahangos vizsgálatot, a katéterezést, a szívet vérrel ellátó erek kivizsgálását és érszűkület esetén a stent beépítését: ‒ Eddig csak egy ilyen központ működött, mégpedig Kamenicán, ahol mintegy kétmillió embert láttak el, és néha két évet is kellett várni, hogy elvégezzék a katéterezést, azaz a szívizomba vezető véredények ellenőrzését. Jelenleg Szabadkán kevesebb, mint két hónap a várakozási idő a vizsgálatra. Mindez mellett a kormány nagyon sok prevenciós dologra odafigyel, így például a stroke kezelése irányában olyan korszerű, medicinás kapcsolatot fog kiépíteni a klinikai központ az általános kórházakkal, hogy minden pillanatban le lehessen mérni, a beteget vidékre kell-e küldeni, vagy az általános kórházakban is tudják kezelni őket.

– Mi felelős politikai párt vagyunk, és mindig kiállunk amellett, hogy minden embernek minden pillanatban joga van gyógyítkozni, és az egészségügyet nem lehet eltávolítani az emberektől. Éppen ezért megfelelően reagáltunk néhány nappal ezelőtt is, amikor a szabadkai egészségház olyan döntést hozott, hogy Csantavért és Bajmokot orvosi ügyelet nélkül hagyja, ami azt jelenti, hogy 25 kilométerre a kórháztól 7-8 ezer ember teljesen magára lett hagyva. Szerintünk ez megfelelő szervezéssel áthidalható, és remélem, hogy a jövő héttől ez a probléma meg is oldódik – mondta dr. Bagi Bojan, a szabadkai egészségügyi központ anesztezeológiai és intenzív osztályának főorvosa.

 

Paraczky László