Önök írják

Szenttamas.rs

 

Egy horvátországi származású, Szerbiából kivándorolt, Németországban élő tanár,

feleség, anya (és még egy tucat női szerep, s a sorrend is felcserélhető)

naplója a Szenttamás.rs portálon

10. rész

 

Alacsony zsírtartalom=egészség?

Mi történik, ha kevés zsírt fogyasztunk? Az uralkodó elméletek szerint csökkennie kellene a koleszterinszintünknek és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának. Az utóbbi évtizedekben kiszélesedett a zsírszegény élelmiszerek tárháza, de egészségesebbek lettünk-e ez által. Az orvosok, akik azt tanácsolják, együnk zsírszegényen, vajon mit esznek? Milyen a bőrük? Hogyan táplálkoznak? Isznak elég vizet? Te megnézted már az orvosodat rendesen? És egy nagyon fontos kérdés: mennyi az orvosok átlagos életkora? A legújabb statisztikák alapján sok orvos a nyugdíjas kort sem éri meg. Vannak elhízott és vannak száraz, piszkafa orvosok. Nem, nem a friss diplomás szakemberekre gondolok, hanem azokra, akik régebb óta praktizálnak. Mert vagy bort isznak és vizet prédikálnak, vagy pedig betartják, amit hirdetnek. Én azt mondom, egyik sem egészséges. Miért? Gondolkozzunk! Ha zsírszegényen táplálkozik egy ember, mi történik? Nem eszik állati bőrt, tehát nem visz be elég kollagént, a bőre nem lesz elég feszes. Persze, kell más is, pl. C-vitamin. Hány ember fogyaszt a napi 60 mg-nál többet? Mert a napi 60 mg C-vitamin arra elég, hogy ne legyen skorbutos az ember. Tehát se kollagén, se elegendő mennyiségű C-vitamin. Zsír? Ki fogyaszt zsírt? Ha olajban sütsz, máris egészségtelenül táplálkozol. „Úgyhogy benne van az orvosi tankönyvben, még én tanultam, hogy diétával nem lehet jelentős mértékben befolyásolni a koleszterinszintet. Se felfelé, se lefelé. Az embereket nagyon koleszteringazdag diétára fogták, olyan ételeket etettek velük, amiből csorgott a koleszterin, és ilyen erőltetett diétával átmenetileg 10%-kal tudták megemelni a koleszterinszintjüket. Orvosi tananyag volt.” - mondta dr. Lenkei Gábor a Csak egy SZABAD ember lehet egészséges című előadásában 2017-ben. Lehet most ezzel és azzal dobálózni, a doktor úr vallására vonatkozóan, de amint ő is elmondja, józan paraszti észre van szükség. Mi lesz az iparral, ha mindenki disznózsírt használ?! Az agynak zsírra van szüksége. És neked is.

Elterjedt, hogy a zsírszegény a jó. Cukorfüggőkké váltunk. Csodálatos! A zsírszegény étel nem finom, de ha adunk hozzá cukrot, az agyunk finomnak érzékeli. Nevezzük egészségesnek és ültessük bele az emberekbe. Tönkretesszük magunkat, miközben azt hisszük, egészségessé válunk.

Ki látta a That sugar film című remek ébresztő filmet? A főszereplő vállalkozott rá, hogy feladja egészséges életmódját, és 60 napon keresztül zsírszegény, egészségesnek tartott ételeket fogyaszt. Azelőtt táplálkozása felét egészséges zsírok, 26%-ban fehérje és 24%-ban szénhidrát alkotta. A kísérlet ideje alatt napi 40 teáskanál cukrot kellett megennie, csak és kizárólag rejtett cukrokból, ami nem is volt olyan nehéz. Volt, hogy egyetlen üdítő 35 teáskanálnyit tartalmazott, ha jól láttam, 300ml-es pohárban. Egész idő alatt orvosokkal konzultált, több vizsgálaton vett részt. Mi történt a film végére? A főszereplő hízott 8,5 kg-ot, és rengeteg betegség veszélye leselkedett rá. A kedvetlenség, edzéskori motiválatlanság, fáradtság pedig csak hab volt a tortán. Amikor 60 nap után visszatért azelőtti szénhidrátszegény étrendjéhez, fejfájást, fáradtságot tapasztalt. 8,5 kg csak és kizárólag rejtett cukrokból, 60 nap alatt.

Ha nem tartja be az orvos, amit maga is hirdet, mit fog enni? Mégis csak azt tanulta, hogy a zsír káros, eszik hozzá kenyeret, hogy ne legyen annyira ártalmas. Reggelire pedig péksüteményt vesz, teljes kiőrlésűt vagy fehér lisztből készültet. Aztán jó zsírosat ebédel, majd eszik utána egy kis édességet, vagy többet. Ki eszik otthon készített édességet? És ki eszik teljes kiőrlésű lisztből készült, mézzel sütött süteményt? Esetleg ki hagyta el teljesen a lisztet? Hányszor történt meg velem is, hogy gyors ebéd kellett, készételt pedig mégsem eszünk, hát bedagasztottam egy adag tésztát, különböző dolgokat tettem rá és lett pizza vagy tejfölös lepény. Mert gyors és kényelmes. Persze még mindig jobb, mint a készétel.

Ki látott már olyan embert, aki csak (zsíros) húst és zöldséget eszik? Kérdezzük meg vagy figyeljük meg túlsúlyos ismerőseinket, mennyire esznek zsírosan, és mennyi kenyeret, édességet, nassolnivalót esznek. Borzalmas dolgokat fedezhetünk fel, ha beleássuk magunkat a szénhidrátok káros mivoltát fejtegető irodalomba.

És hogy érzi magát az, aki sok szénhidrátot eszik? Boldog? Mindig mosolyog? Vagy majd kiköpi a tüdejét két lépcsőfok után? Tényleg ezt akarod? Nem lesz már senki fiatalabb, de energikusabb, egészségesebb még lehet.

Szabadság

Amikor évekig vagy csak pár évig hódolsz a sok finomságnak, és meglátod, betömöd. Ki lassan, ki gyorsan. Szükséged van rá? Nincs, de megeszed, mert megkívántad, vagy épp, mert akciós volt. Sokkal olcsóbb, mint a friss gyümölcs vagy a zöldség. Ínycsiklandozó, finom, olvad a szádban, lecsúszik a torkodon és rárakodik a hasadra, combodra, hátsódra, karodra, mindenedre. Kinek gyorsabban, kinek lassabban. Van, aki éppenséggel nem hízik el tőle, de lassú a gondolkozása, korlátozza értelmi képességeit, fáradt, nehezebben viseli a stresszt. Nem sok külső jele van, csak az látja, aki már kilépett a cukorkerékből.És amikor végre kiéheztetsz jósok zsírsejtet, kisebb leszel a magasságodat kivéve mindenhol, a párod végre nem úgy ölel át, mint egy százéves fát. Ha sprintelni kell a gyerek után, nekiiramodsz és lihegés nélkül rohansz. Nézegeted a hasad, ahol nem régen még lötyögött az úszógumi, nem is kicsi. Ma már szinte kicsinek mondható és látod a csíkot a közepén. Fekvőtámasz? Egy éve még a női változatnál is maximum 2 foknyit hajlítottam a könyökömön. Ma már a rendeset csinálom, igaz, még csak a kezem és a lábfejem ér le a földre, de a hasizmom is megfeszül közben. Egy éve még egy kis emelkedő is gondot okozott, és nagyon vártam már, hogy újra rendesen fel tudjak mászni a dombra is. És lefogy a lábfejed! Igen, a lábfejed. Nem vettem észre, de ő is felszedett egy tábla csokit, majd szűk volt rá a csizma. Ó, igen, és az Insanity is strapabíró cipőt igényel, de a láb fogyása is új edzőcipő vásárlásra buzdít, hisz a régiből fekvőtámaszban ugrálás közben kijön a láb.

Egyre nagyobbak rád a ruháid. Az eldobozolt, „talán egyszer visszafogyok beléjük” göncök lekerülnek a padlásról és kimosod őket. Alig várod, hogy megszáradjanak és felpróbáld. Fogytam már? Soványabb vagyok? Igen, fogytam. De annyit, hogy beleférjek?! Némelyikbe igen, némelyikhez kell még kicsit dolgozni magadon. 20 kg. Egy éve 98 voltam, ma már csak 78. Az első 3 kg volt a legnehezebb, hiszen, amíg szoptattam, én bizony alig fogytam. A 3. hónap végére 3 kg-ot. Aztán jöttek az akadályok: a férjem balesete, amelynél szerencsére nem kellett abbahagynom az edzést és szükségem volt erőre, hogy neki segítsek. Majd az epeműtétem, amely után egy hónap kényszer pihenőből majdnem kettő lett, mivel a hazaút kizökkentett a mindennapokból. Utána viszont ismét edzőcipőbe bújtam, és leugráltam a minden napi kötelezőt. Fantasztikusan érzem magam minden edzés után. Fáj mindenem, de nem baj, mert fejlődöm ezáltal. Aztán elkezdtem az Atkinset, és nem csak délig bírtam ki minden nap. 11 óra után következik a kritikus időszak számomra. Olvastam valahol, hogy van, aki megiszik még egy kávét, hogy ne nassoljon. Kipróbáltam, és bevált. Jelenleg ekkor csak 1.5 kávét iszom, lassan vissza kell állni a napi 3 feketére, mert jóból is megárt a sok.

Helyes hangképzés

A hasonló hangokat, amelyeket ugyanazzal a betűvel jelölünk, más módon képezzük különböző nyelvekben. A fiam esetében szerb nyelvből néhány hang kissé eltolódott, a magyar nyelv esetében viszont nagyon. Mindez a német nyelv irányába. Hála annak, hogy az interneten bármi megtalálható, így könnyen jutottam logopédiai feladatokhoz. Nem tudtam, hogyan működnek az efféle foglalkozások, de az általam letöltött anyagból megismertem. Meg kell mondanom, hogy nagyon érdekes. Amikor csak egy kis képzésbeli eltolódás van, véleményem szerint otthon is megoldható a probléma. Az itt található anyag pedig pont erre szolgál. A fiam már egyedül is előveszi és elmondja, ismételgeti a képeken látottakat. Élvezi, hogy egyedül is tud tanulni, új versikékkel bővítettük a tudástárát és szebben ejti a hangokat. Természetesen, nem egy hét alatt tanulja meg a hangok helyes kiejtését, és nem is kell siettetni. A lényeg, hogy élvezze és egyedül elő akarja venni a lapokat, hogy tanuljon. Akit érdekel a téma, vagy fejleszteni szeretné gyermeke kiejtését otthon, ajánlom, hogy töltse le a következő linken található anyagokat: http://www.parkovi.hu/?q=blog/10

 

A szupernők napjára, szeretettel

 

Anyák napja van. Azoké a csodálatos lényeké, akiknek a mosolya beragyogja a családi fészket. Akiknek keze munkája megeteti a családot. Akik keze megsimogatja a lurkók fájó buksiját, ha elesnek. Akik gondoskodnak a család minden tagjától. Akik, ha boldogok, mindenki boldog. Lehetne az alázatos, önfeláldozó munkáról is beszélni, az átvirrasztott éjszakákról, arról, hogy néha összerogynánk a teher alatt, de csak azért nem tesszük, hogy senki se lássa. Viszont nem ez a blogom célja. Amikor azt hallom, hogy az anyaság alázat, és amikor azt mondták nekem, amikor dolgozni kezdtem, hogy a tanítás alázat, majd falra másztam. Miért lenne alázat?! Egy anya (és apa is) és egy tanár a jövő nemzedékét, a jövő orvosait, mérnökeit, élelmiszer termelőit, a űrhajósait, íróit, pilótáit, útkarbantartóit, mindenkit nevel. Hogyan fér ide az alázat?! Büszkeség, az már inkább. Büszkének kell lennünk, hogy hála nekünk annyi csoda születik. Fantasztikus, okos és boldog gyermekek, akik meg tudják váltani a világot, jobbá tenni a helyet, ahol élünk és ahol ők élnek. Mi vagyunk azok, a szülők, az anyák és az apák, akiknek hála a világ egy jobb hely lesz, ahol mindenki boldog lesz. Miért nem azt írom, hogy lehet? Mert a feltételes mód ilyenkor felesleges. Ha elhisszük, hogy tényleg jobb lesz a világ, akkor az lesz. Ha azt hisszük, hogy jobb lehet, akkor csak lehet. Higgyünk, éljünk, élvezzük az életet, legyünk boldogok, neveljünk boldog gyerekeket és teremtsünk boldog életet nekünk és másoknak.

Boldog anyák napját, csodálatos vasárnapot!

Berta Irma

(Forrás: Berta Irma blogja: http://berta-irma.com)

 

További írások a szerzőtől

Vissza a főoldalra