Önök írják

Szenttamas.rs

 

Egy horvátországi származású, Szerbiából kivándorolt, Németországban élő tanár,

feleség, anya (és még egy tucat női szerep, s a sorrend is felcserélhető)

naplója a Szenttamás.rs portálon

19. rész

 

Nem tanulhatsz, mert rosszul viselkedtél

Igen, érdekes volt kimondanom, és a férjemnek is, amikor elismételte a fiunknak, mivel őt is megkérdezte, hogy tanulhat-e. Utána pedig fél perc pislogás volt, amíg felfogtuk, mit mondtunk. Nem tanulhatsz, mert rosszul viselkedtél.

A tanulást sokan, vagy talán egy-két kivétellel mindenki büntetésként élte/éli meg. Sokkal könnyebb lenne, ha nem kellene tanulnunk. Mentünk volna mindannyian játszani az unalmas házi feladat írása helyett, de nem lehetett. Korán kellett kelni, nem csinálhattuk, amit szerettünk volna, muszáj volt figyelni, nem beszélhettünk... A jó tanulók sem szerettek ott ülni az iskola padban, a gyengébb tanulók meg végképp nem. Az iskola egy hely volt, ahol számon kérték, hogy a padban töltött 4-5-6 óra hossza után otthon is ültünk-e az asztalnál és könyveket bújva töltöttük-e el az időt, amelyet azzal is tölthettünk volna, hogy gyerekek vagyunk. Az iskolarendszer úgy rossz, ahogy van – ez már kész tény, mindenki ismeri, azok kivételével, akik változtathatnának rajta. Mit tehetünk mégis? A szülőknek is képezniük kell magukat, hogy lépést tudjanak tartani az új ismeretekkel, és hogy megtanítsák gyermeküket tanulni. Ahogy nehéz, fárasztó és idegtépő a gyermek első éveiben nem csak letenni őt a képernyő elé és várni a csodát, ugyanúgy nehéz lehet (még nem tudom, hiszen még csak óvodás a fiam) az első pár iskolás évében odaülni mellé és elmagyarázni neki, mit olvasott, mit látott. Ha viszont meg szeretnénk könnyíteni a következő éveinket, megér egy próbát. Meg kell tanítanunk a gyermekeket tanulni. A napi fél óra is számít, és nem azt kell megmutatni, hogy mit lássanak, hanem, hogy hogyan nézzenek és keressenek. A saját életünket tesszük könnyebbé, ha önállóságra tanítja őket, még akkor is, ha az őrületbe kerget minket a sok kérdés, a sok kiöntött ital, a szétkent étel. Hagynunk kell, hogy felfedezzék a világot. A tanulást, ismeretszerzést pedig, akárhány osztályt és oktatási intézményt is jártunk végig, vagy kezdtünk el, példaként szolgálunk gyermekünknek, hogy lássa, anya is, apa is tanul, informálódik, és a tanulás lehet jutalom is, nem csak büntetés, mert jobb, könnyebb és boldogabb életet (is) tud biztosítani. Minél többet tudunk, annál többet érünk, és soha sincs késő!

 

Ketogén diéta – 1. rész

Egy furcsán, ismeretlenül, vagy épp rémisztően hangzó név, utána pedig a sokak számára az önsanyargatás szinonimáját jelentő szó, ráadásul, ha meg is jelenik a fősodrású médiában ez a szókapcsolat, csak negatív és veszélyes jelzőkkel illetik. Mi ez valójában?

Először a No Excuse Moms Facebook csoportban találkoztam vele, és bevallom, amikor utánanéztem, a követőit őrülteknek tartottam. Hogy lehet annyi zsírt megenni? Az Atkins-diéta bevezető részét részletesen elolvasva és kipróbálva, már világosabbá vált az egész, és rájöttem, nagyon jó, betartható, tetszik, ráadásul, sok kísérleti eredmény szerint nagyon hatásosnak és egészségesnek bizonyult. Számos betegséget gyógyít, gyógyszer nélküli egészségszint javulást, és az egészség visszaállítását eredményezi. Természetesen, nem kell azonnal a zsíros bödön mellé telepedni egy evőkanállal, de ügyelni kell arra, hogy minél több zsírt vigyünk be. A ketogén diéta szerint a napi kalóriabevitelünk 70% zsírból kell, hogy származzon. Még nem tudom, hogyan kivitelezzem, először az 50%-ot kellene elérnem, és pár heti súly stagnálás után papírt és ceruzát ragadtam, majd kiderült, keveset eszem. Kevés zsírt és fehérjét, szóval mától jöhetnek a nagy ételadagok.

A szénhidrátszegény ketogén diétában kerülni kell a szénhidrátokat, és napi 20-50g az ajánlott mennyiség, a cél pedig napi 20g-os átlag elérése. Ezt főleg zöldségekből kell bevinni, ezen felül olajos magvakból, tejtermékekből, és olyan élelmiszerekből, amelyek szénhidrát tartalma nem haladja meg az 5%-ot.

Egészen szélsőségesnek hangozhatna, ha a normálisnak tartott, együnk mindent táplálkozásunk nem lenne maga is szélsőséges. Mivel rengeteg szénhidrátot fogyasztunk, minden mást már egészségtelennek tartunk, a jótékony élelmiszerektől pedig más szinte fóbiánk van. És most én azt mondom, együnk zsírt és szalonnát, a szénhidrátokat pedig, amelyekről azt állítják, szükségünk van rájuk, kerüljük. Miért is?

2-4 napi minimális szénhidrát bevitel miatt szervezetünk keton testeket kezd termelni, hogy azokból lássa el magát energiával. Ez egy természetes folyamat, amely segítségével átvészeljük például az éjszakát, amikor nem eszünk néhány órán át. Ha szénhidrátot viszünk be, akkor testünk abból nyer energiát, a zsírra pedig, amelyet elfogyasztunk, nincs már szüksége, mivel annak emésztése tovább tart, mint a cukoré, így elraktározza azt (a felesleg cukorral együtt, amelyet bevittünk, mert persze nem csak annyit eszünk, amennyire szükségünk van). A ketontestek az elraktározott zsírból keletkeznek, mivel a bevitt zsír megemésztéséhez több energiára van szükség, mint, amennyit ő maga tartalmaz. Ez a folyamat nem indul be kalória csökkentéssel, csak szénhidrát csökkentéssel.

A ketigén diéta kedvező hatásai a súlyvesztésen és az energiaszint emelkedésen kívül a vércukor szint szinten tartása, mentális képességeink javulása, éhségérzet csökkenése, ez az epilepszia gyógymódja, koleszterin és vérnyomás csökkentő (igen, a sok zsír csökkenti), inzulin rezisztencia gyógymódja, aknék eltüntetése. Emellett a rák hatásos gyógymódja is, hiszen dr. Boros G. László mikrobiológus, a Kaliforniai Egyetem kutatója és tanára ezzel gyógyította ki magát a rettegett kórból.

Mit nem fogyaszthatunk a ketogén diétában

- gabonaféléket (rizs, búza, kukorica, stb.)

- cukrot (méz, agavé, juharfaszirup, stb.)

- gyümölcsöt (alma, banán, stb.)

- gumós növényeket (burgonya, jamgyökér, stb.)

És lássuk, mit ehetünk:

- mindenféle húst

- leveles zöldségeket (zöld saláta, spenót, stb.)

- föld felett termő zöldségeket (brokkoli, karfiol, stb.)

- zsíros tejtermékeket (kemény sajtok, magas zsírtartalmú tejföl, vaj, stb.)

- magvakat (makadámdió, dió, napraforgó mag, stb.)

- avokádó és bogyós gyümölcsök (málna, szeder, és más alacsony szénhidráttartalmú bogyós gyümölcs)

- édesítőszerek (sztévia, eritrit, alacsony szénhidrát tartalmú édesítők)

- más zsírok (kókusz olaj, zsíros saláta öntet, telített zsírok)

A legjobb, ha a bevitt kalóriáink 70%-a zsírból származik, 25%-a fehérjékből, és 5%-a szénhidrátokból. Az elfogyasztott szénhidrát mennyiségünket nettó és bruttó szénhidrátra osztjuk: a bruttó az összes szénhidrát, amit 35g alatt ajánlott tartani. Ha ebből kivonjuk a rostokat, megkapjuk a nettó szénhidrátunkat, amely a legjobb, ha 25-20g alatt van.

A szénhidrátokról itt találhatnak további információt: http://berta-irma.com/szenhidrat

Forrás: www.ruled.me

 

Neveljünk többnyelvű gyerekeket

Szeretnénk-e, ha gyermekünk több nyelven beszélne? Mit tegyünk, ha mi magunk csak az anyanyelvünket ismerjük? Ezek a kérdések már nem állják meg a helyüket, hiszen az internet szinte mindenhova eljut. A világháló pedig rengeteg lehetőséget nyújt a számunkra.

Ha mi magunk nem ismerjük a nyelvet, amelyet a gyermekünk tanul, akkor ki sem tudjuk javítani, viszont fontos, hogy megadjuk a lehetőséget arra, hogy halljon idegennyelvet és el tudjon szakadni a gyermekekben élő hiedelemtől, amely szerint a tárgy tartalmazza a saját nevét és nem tudják elképzelni, hogy azt máshogy is lehet nevezni.

Nem tartom jónak a sok képernyő előtt töltött időt, de, ha tanulási célból naponta 30 percig engedjük gyermekünknek, hogy idegen nyelvű (neki való) műsort nézzen, akkor a pozitív cél érdekében igenis elfogadható.Vásárolhatunk idegen nyelvű képeskönyveket is, mesekönyveket, de azok hatékonysága igen kicsi, ha mi magunk nem ismerjük a nyelvet. A nyelvórákra járás is lehet megoldás, bár a legjobb és legolcsóbb megoldás mégis a televízió, vagy az interneten található videók. Mit tegyünk, ha a gyermek nem hajlandó idegen nyelvű mesét nézni? Nálunk egy megoldás van: vagy ezt nézed vagy semmit. Itt jön, a ki a főnök probléma. Ha hagyjuk, hogy a fejünkre nőjön egy gyerek, kinek teszünk valójában jót? Sem neki, sem nekünk.

Ha mi magunk csak egy nyelvet ismerünk, nem kell ezt minden egyes nap elmondanunk a gyermekünknek, hiszen csak azt érjük el, hogy ő sem akar majd többet ismerni. Ha viszont azt mondjuk neki, hogy nekünk milyen nehéz, mert csak egy nyelven beszélünk, neki viszont van lehetősége másikat is megtanulni, sokkal jobb eredményt érünk el. Egy gyermeknek az is fontos, hogy például a nyaraláson tud majd játszani más gyerekekkel, vagy, ha meglátogatják a távoli rokont, akinek az unokái nem beszélik az anyanyelvünket, milyen jól fog neki jönni egy másik nyelv.

Felesleges attól tartani, hogy majd ezáltal összezavarodik. A minél korábbi kétnyelvűség nagyon jó hatással vagy az agyra, gondolkodásmódra, a problémamegoldás kifejlesztésére. Inkább az zavarja össze a gyerekeket, ha iskolába kerülve nem csak azt kell megszokniuk, hogy egy helyben üljenek, könyveket nézegessenek, írni tanuljanak, hanem azt is fel kell hirtelen fogniuk, hogy mi az, hogy idegen nyelv, és nekik azt meg kell tanulniuk.

 

Keto Bounty Irma módra – mézzel

Egy diétában ringathatjuk magunkat olyan illúziókba, hogy egészségesen is bűnözhetünk, de ki tudja, mikor derül ki, mi mindent tesznek a mesterséges édesítőszerek a testünkkel. Én a legtermészetesebb, egészséges, számos ásványi anyagot, vitamint tartalmazó mézet használom, amelyből elég feleannyit tenni, mint amennyi cukrot tennénk. Készítsük el ezt a gyors és finom süteményt!

A Keto Bounty receptjét mézzel itt találják:

http://berta-irma.com/keto-bounty-irma-modra-mezzel

 

Berta Irma

(Forrás: Berta Irma blogja: http://berta-irma.com)

 

További írások a szerzőtől

Vissza a főoldalra