Önök írják

Szenttamas.rs

 

Egy horvátországi származású, Szerbiából kivándorolt, Németországban élő tanár,

feleség, anya (és még egy tucat női szerep, s a sorrend is felcserélhető)

naplója a Szenttamás.rs portálon

 

Újabb tartalommal bővítjük a Szenttamás.rs portál kínálatát. Berta Irma blogger elektronikus naplójából közlünk részleteket. Olvasóink a blogbejegyzések által beleláthatnak egy idegenben (bár számukra már egyre kevésbé az) élő család mindennapjaiba, az alkalmazkodás, beilleszkedés mechanizmusaiba, a nyelvhasználat, a honvágy, a hogyan tovább (egészségesen, boldogan, kiegyensúlyozottan…) problematikájába. Szerzőnk az egészséges életmód, a testedzés, gyermeknevelés, oktatás kérdéseire is reflektál.

Tanulságos és érdekes olvasnivaló elektronikus naplója, bejegyzéseinek sorozata, amit megoszt a Szenttamás.rs olvasóival is. Tartsanak velünk hetente egyszer Berta Irma és családja (eseményekkel, napi kihívásokkal, örömmel… teli) világába!

HFH

 

Bemutatkozom

 

 

A kezdet kezdetén

Régóta fontolgatom, hogy belevágok blog írásába. Íme, eljött a pillanat. Miről is szeretnék írni? Röviden: mindenről. Két csodás gyermek anyukája vagyok, jelenleg munkanélküli. Illetve itthon küzdök meg a kihívásokkal. Külföldön, azaz Németországban élek. Szakmai végzettségem szerint szerb mint környezetnyelv mesterképzettségű tanár vagyok, és ez a végzettség épp arra elég Németországban, hogy itthon üljek. Tehát munkanélküliségem napjait mivel is töltöm? Edzéssel, főzéssel, egészséges ételek és receptek felkutatásával és kipróbálásával, gyereknevelési és oktatási trükkökkel, valamint óvodás fiam oktatásával, aki nap mint nap azt mondja, tanuljunk.

 

Gyerekek

Miről fogok itt írni?

A gyerekeimről Persze, sok mindennel találkozhat egy szülő a gyerekeivel kapcsolatban, de nem minden egyes mozdulatról szeretnék írni. Fiam születése óta több amerikai blogger anyuka írásait figyelem, akiktől sok egyszerű, de számunkra fantasztikus trükköt tanultam. Elég stresszes első hónapok az első babával, majd pedig férjem előre jött Németországba, mi otthon maradtunk... Szóval nem volt egészen egyszerű, viszont pár apróság sokban megkönnyítette az életünket. Mára könnyedén alkalmazzuk őket, és nem is kérdés, hogy pl. mikor mennek aludni a gyerekek, vagy meddig kell reggel ágyban maradnia az idősebbnek, ki szedi össze a játékokat, hogyan mondjunk búcsút a pelusnak 3 nap alatt stb. Apróságok, de az őrületbe is kergethetnek, ha nem figyelünk oda.

Anya tanuljunk

A fiam szeret tanulni

Igaz, csak négyéves, de délutánonként megfékezhetetlenül akar tanulni. Persze a korának megfelelő gyakorlatokkal fejlesztjük a képességeit, rajzolással, pontok összekötésével, színek alkalmazásával, puzzle-lel és így tovább. Itt is sok ötletet találtam a világhálón, angol, magyar, bolgár és sok más blogon.

Edzés

Már pár éve edzek...

Aki ismer, nem olyan régen, azt mondta volna, hogy nem látszik. Az első várandósságom alatt 30 kg-mal gyarapodtam, illetve ennyi maradt rajtam a szülés után. Majd elkezdtem edzeni. Különböző jojózások, edzéskimaradások, második gyerek (akivel kisebb intenzitással, de végig edzettem, és csak 10 kg-t szedtem fel a már meglévő 20 kg feleslegre). Szóval most ettőt szeretnék megszabadulni. Miért vágtam bele? Miért veszek el a napomból egy óra hosszát, hogy a nappaliban ugráljak? Egyszerű a válasz: amikor az ember nem tud a gyerekével játszani, mert alig tud felkelni a padlóról, amikor egyre nagyobb ruhákat kell vásárolnia, amikor alig megy fel egy kisebb dombon... Szörnyű érzés! Ha képes voltam ezt mind elviselni, akkor képes vagyok hátat is fordítani neki. Ajtót nyitottam egy boldogabb életnek, ahol mosolygok, játszom a fiammal a földön ülve, és egyre könnyebben pattanok fel, és az edzést is egyre jobban bírom. A ruháim meg egyre nagyobbak, én meg egyre kisebb vagyok bennük. Egy nagyon ütős éa hatásos edzésforma az, ami számomra bevált: az Insanity. Amerikából indult hódító útjára, és engem meghódított. Szóval erről is be fogok számolni. Holnap kezdem az Insanity Deluxe programot, erről és a többiről is írni szeretnék.

Az edzés és egészség szempontjából fontos a táplálkozás is. A férjemmel néhány éve a családban jelentkező egészségszint csökkenés (nem nevezhető konkrét betegségnek) és drága édesanyám halála folytán az egészséges ételek és táplálkozás módjait kezdtük kutatni. Eredményeinkről az Egészség fül alatt találhatnak információkat.

Kezdődjék az őrület!

Az edzettségi felmérést megcsináltam. Rövid bemelegítés után 8 gyakorlatot kellett egy-egy percen át csinálnom, számolni melyikből mennyit bírok, majd az eredményeket beírni a táblázatba. Mivel nemrég csináltam végig a Shaun T T25-t, és a héten fejeztem az Insanity Max 30 programjait, azt gondoltam, könnyebb lesz. Tévedtem! Hatalmas kihívás, erőpróba, de a cél érdekében ki kell bírnom. 60 napos program, és hétfő helyett pénteken kezdem. Heti 6 nap kell edzeni, és van egy pihenőnap, aminek a vasárnapnap kellene lennie. Én pénteki napon kezdem a hetet és csütörtökön pihenek. Nagyon kemény edzés, fantasztikus eredményekre lehet számítani, és nem mellékesen nagyon jó hangulatú, dinamikus, prögős. Egyszerűen imádom. Akit érdekel a program, olvasson utána a neten, vagy keressen videókat a youtube-on. Én csak ajánlani tudom.

A program táplálkozási tanácsokat is ad, recepteket, szükséges kalória és szénhidrát mennyiségeket. Viszont én ezt nem tartom be. Számomra a diéta egyenlő az Atkins diétával, életmóddal. Feltételezem sokan hallottatok már róla, főleg rémhíreket, meg hogy egészségtelen, és nem lehet megcsinálni. De meg lehet! Végigolvastam a könyvet, amely részletesen leír mindent, amit tudni kell, tudományosan megalapozott táplálkozásról van szó, kutatások eredményeiről, és a könyv komoly szakirodalmi jegyzékkel zárul. Engem meggyőzött. A szénhidrátok uralta világban nehéz elhinnünk, hogy tényleg jó és egészséges lehet a hús hússal és zsírral, valamint zöldségekkel. De az! Erről viszont majd máskor írok egy kicsit többet. Szóval kezdetét vette az őrület, vagyis az Insanity! Ha bárki kedvet kapott hozzá, csak annyit mondanék, hogy hajrá (ja, és tanácsos földszinten lakóknak csinálniuk, mert különben szóvá teszik a szomszédok, hogy leszakad a menyezet)!

Egészség

Az egészség a konyhában kezdődik

Az edzés és egészség szempontjából fontos a táplálkozás. Először is fontos leszögezni, hogy mi az egészséges:

• talán, amitől a fiam nem lesz ekcémás,

• vagy, amitől nekem nem fájt az epém, amíg még megvolt,

• esetleg, amit meg tud az ember termelni és vegyi anyagok nélkül fogyasztani (mit tekintünk vegyszernek és mit jelent a termelés?)

Még sorolhatnám. Itt a – mi szerintünk – egészségnek talált élelmiszerekről szeretnék írni, az általunk kipróbált és bevált édességreceptekről (talán nem csak édességreceptekről) és azokról az egészségjavító tényezőkről, amelyekre mi odafigyelünk. Egy szóval sem állítom, hogy tökéletes, amit csinálunk. Sőt! Sokat kell még tanulnunk, de igyekszünk.

Három éve élek Németországban

A fiam szeret tanulni

Óriási döntés! Otthagyni az otthont, a szülőföldet... Várjunk csak! Nem, azt már régen, hároméves koromban ott kellett hagynom a fegyverharsogás, bombarobbanások zűrzavarában. Akkor mit is hagytam ott? Az országot, amelyben felnőttem. Eljöttünk, hogy nekünk és a gyermekeinknek könnyebb legyen. Igen, sokféleképpen lehet ezt nevezni, de menekülésnek nem igazán. Idegen országba jöttünk, mindent újrakezdtünk. Sok érdekes tapasztalatot szereztünk, amelyeket szeretnék veletek megosztani.

Többnyelvűség

Többnyelvű gyerekek

Többen kérdezték már, miért beszélek a fiammal szerbül. Bármilyen furcsa is ilyet hallani a mai világban, mégis előfordul, sajnos. Több okból neveljük gyerekeinket kétnyelvűvé az első pillanattól kezdve:

1. Agyfejlesztő, gondolkodásra, logikára jó hatással van a többnyelvűség. Erről írni fogok a továbbiakban.

2. Szeretnénk, ha minden rokonukkal gond nélkül tudnának kommunikálni (az én rokonaimmal ellentétben, akik sajnálják, hogy szüleik nem tanították meg őket magyarul).

3. Könnyebben fognak további nyelveket tanulni. A fiunk, Ádám négyévesen három nyelven beszél. Persze az is előfordul, hogy egyidejűleg (Häwaschen sapunval – német szó, szerb szó, magyar rag). Viszont ez csak átmeneti állapot, amelyben nekem is volt részem, hiszen kétnyelvű gyerekként én is újabbnál újabb szóösszetételeket gyártottam, és mosolyogtattam meg a környezetem. Ezt az állapotot még csak kellemetlennek sem lehet nevezni, mert nem káros, nem hátrányos, és amint mondottam, elmúlik. Addig viszont, lehet aranyköpéseket jegyzetelni. Szép napot!

Berta Irma

(Forrás: Berta Irma blogja: http://berta-irma.com)

 

További írások a szerzőtől

Vissza a főoldalra