Önök írják

Szenttamas.rs

 

Egy horvátországi származású, Szerbiából kivándorolt, Németországban élő tanár,

feleség, anya (és még egy tucat női szerep, s a sorrend is felcserélhető)

naplója a Szenttamás.rs portálon

7. rész

 

 

Rossz kiejtés

Húsvéthétfő a locsolkodás napja. Kerestünk egy versikét, amit megtanítottam a fiammal. Amikor először ismételte utánam a versszakokat, akkor döbbentem rá, hogy elég rossz a magyar kiejtése. Természetes, hogy akcentussal beszél, hiszen az óvodában nyelvi kisegítő foglalkozik a gyermekekkel, megtanulják helyesen ejteni a német hangokat. Szerb nyelvű versikékkel is boldogul, hiszen séta közben, óvodába menet egyet-egyet elmondunk, viszont magyarul, amely nyelven gazdagabb a szókincse, a kiejtése hagy némi kivetni valót maga után. Ezen változtatni kell. Azonnal rákerestem a kiejtésfejlesztő feladatokra, és azóta nagyon odafigyelek minden magyar szavára, és azonnal kijavítom, ahogyan szerbül is teszem. A gyakorlatokat nem tudom értékelni, mivel nem tartoznak a szakterületemhez, így ki kell próbálnunk, melyik hogyan válik be.

Mostantól Ádámnak minden nap más nyelven kell beszélnie Katával, amíg játszanak. Pontosabban egyik nap magyarul, másik nap szerbül. A németet kizárjuk a játékukból, mivel sokszor németül játszott. Készítettünk zászlókat, és minden nap másikat fogunk kitenni a szobájában, hogy tudja, aznap mely nyelven kell beszélnie a húgához.

A német nyelv hatására az r hang kiejtése és képzése nagyon eltolódott, de igyekszünk megtanítani a pörgős magyar és a magánhangzó szerepben álló szerb r hangot is. A zászlófestést nagyon várta, hiszen egy egész széktámla és a padló szándékos összefirkálása 3 napi faszínes-megvonást eredményezett. Jól kellett viselkednie, hogy visszakapja, így jutalomként élte meg, hogy újra színezhet.

A kiejtésfejlesztő feladatokról és az elért eredményekről is be fogok számolni.

 

Te boldog vagy?

Győzött vagy veszített a párt, akire leadtad a voksod? Győzött a kedvenc csapatod? Veszített? Vettél a gyermekednek új játékot és ő boldog? Vettél új kocsit? Vettél egy házat? És boldog vagy? Vagy csak örülsz neki?

A boldogság döntés kérdése, az örömöt pedig események, személyek okozzák. Az öröm ellentéte a szomorúság. A boldogságé pedig? Talán a melankólia... Vagy boldog vagy, vagy neked mindegy. Melankólia. Kaptam hírlevelet a Your Modern Family című blog írójától, ami, igaz, nem a boldogságról szólt, hanem arról, hogy kit választunk. Egy repülőgépen vészhelyzetben először nekünk kell felvennünk az oxigénmaszkot, hogy másokon segíteni tudjunk. Ilyenkor magunkat választjuk, de ezáltal őket is. Magunkon segítünk, hogy másoknak segíthessünk.

Ha feláldozzuk önmagunkat, tönkremegyünk, és tovább már nem tudunk segíteni. Amikor egészségesen táplálkozunk, edzünk, elmegyünk futni, akkor tesszük a legtöbbet magunkért és másokért. A jó szülő az, aki magával törődik, hogy utána törődhessen a gyermekével. Édesanyám sok mindenben példa számomra, és csodálatos anya volt, én voltam a mindene. Nehéz élete volt. Önmagát félretéve választott engem, mindent feláldozott volna, és meg is tette értem. És az esküvőmet, a diplomázásomat, az unokái születését nem érte meg. Fantasztikus nő volt, aki belezuhant a melankólia állapotába. Sok minden akadályozta, volt, amit ideig-óráig leküzdött, illetve elodázott, de nem tudta végleg legyőzni. Annyira szeretett, hogy önmaga helyett rám tette volna az oxigénmaszkot. Sokat tanultam tőle, rengeteget köszönhetek neki, de azt is tőle tanultam meg, hogy először önmagammal kell törődnöm, hogy tudjak törődni a gyermekeimmel. Persze, ez nem azt jelenti, hogy ha a gyermek lázas és ordít, akkor edzünk a másik szobában, és majd edzés után törődünk vele.

Azokon a napokon és órákban, percekben kell magunkkal törődnünk, amikor minden rendben van, hogy helyt tudjunk állni olyankor, amikor nagyobb problémákkal kell megküzdenünk. Sokkal boldogabbak leszünk, ha teszünk önmagunkért, törődünk magunkkal, mert akkor az örömöt is jobban értékeljük. A melankólia, a nekem mindegy érzése pedig elmúlik. Kit választasz: önmagadat vagy másokat? Félsz, hogy megszólnak, mert mosás, főzés, takarítás helyett edzel? Inkább szóljanak meg érte, mint sajnáljanak. Aki megszól, nem mer tenni. Aki megszól, keresi a kifogást, hogy miért nem tesz semmi hasznosat.

Boldog vagy? Ha nem, akkor hajrá: tégy önmagadért, hogy tehess másokért!

 

Gyermekek a képernyő előtt
A fiunk születése előtt sem sokat néztünk tévét. Az internetről informálódtunk. Volt, hogy a fiamnak eresztettem gyerekdalokat, de nem igazán kötötték le. Ha tánc is volt valódi emberekkel, az már kicsit jobban érdekelte. Amikor a lányommal voltam várandós, délutánonként viszont nagyon jól jöttek a gyerekdalok, hiszen tudtam egyet szundítani, amíg Ádám nézte őket. Előtte és utána viszont nem igazán engedtük neki. Egész egyszerűen nem tartjuk egészségesnek a sok tévénézést. El tud ő képernyő nélkül is játszani, fejlődik a kreativitása, és igen sokat tud beszélni közben, de ez sokkal jobb így. Mi sem tudtuk pontosan, hogyan is korlátozzuk a képernyő előtt töltött időt, amíg az apja egyszer azt nem mondta, hogy vasárnap nézheti a dalocskákat. Azóta megmaradt, hogy vasárnaponként néz mesét vagy dalocskákat, amit csak szeretne (persze, nem a modern kori agresszív mesék közül), 1,5-2 óra hosszáig, de van, hogy hamarabb ráun, és elmegy inkább játszani. Néha visszatér, nézi kicsit, majd ismét elmegy játszani. Hogy miben segített még ez a módszer? Abban, hogy minden nap megnézi, hányat kell még aludni, hogy mesét nézzen. Reggel, amikor a hét napjait tartalmazó korongon megigazítja, milyen nap van, elmondja, és aztán másnap reggelig nem is emlegeti.

A televízió előtt a gyermek sok olyan hatásnak van kitéve, amelyekkel a való életben nem kellene találkoznia. Ha erőszakot lát, szenvedést vagy éppen felnőtt tartalmakat, mind megpróbálja feldolgozni, megérteni, és ezt a maga módján. Az óvónőnk mondta, hogy a gyerekek a tévében látott szexjeleneteket is eljátsszák az óvodában, de ez teljesen normális. Minden, amit látnak, hallanak, elmesélik, eljátsszák. Nem tartom magam konzervatívnak. Ha anya és apa megcsókolják egymást, a gyerek is láthatja, sőt, jó is, ha látja, mert neki is meg kell tanulnia majd egy nap kifejezni az érzelmeit. De ami nem gyereknek való, az nem neki való. Akár tévében, akár azon kívül. A fiam nem nézhet zombis és hasonló meséket, mégis zombikat kerget itthon is. A Kungfu Panda a legverekedősebb, amit nézhet, annak is az első és a harmadik része. A másodikat már soknak találjuk. Miért kell a gyerekeknek zombit meg hasonló szörnyeteget játszaniuk?! Vagy a mostanában igen nagy divatja van a Jégvarázsnak. Tele van negatív érzelmekkel és tettekkel. Az egyetlen, ami tetszik vele kapcsolatban, hogy már nem csak rózsaszín egyenruhában járnak a lányok. Ezen felül semmi értelmét nem látom.

Egy VMTDK-n (Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia) valamelyik klasszikus meséről volt szó, a Jancsi és Juliska talán, amikor is annak agresszív mivoltát és szexuális töltöttségét elemezték a közönség soraiban. Egy zombis film jobb ennél?

 

Bécsi szelet másként

Atkins szerint táplálkozom Hogy fogok így bécsi szeletet enni?! Egyszerűen. Igaz, nem kenyérmorzsába forgatom bele, hanem másba. Darált dióba vagy mandulába, szezámmagba vagy amibe csak szeretnénk. A kenyérmorzsát kivéve. Én darált mandulába szoktam. Persze, az első réteg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, majd jöhet a tojás, utána pedig a mandulaliszt. Igaz, nem lehet 2kg húst megsütni egy adag zsírban, mert a mandula egy része lepotyog és hamarabb kezd égni a zsír, viszont az Atkins-diétának köszönhetően nem is bír az ember annyit enni, tehát felesleges is sokat sütni.

Berta Irma

A recepteket itt találják:

(Forrás: Berta Irma blogja: http://berta-irma.com)

 

További írások a szerzőtől

Vissza a főoldalra