Hírek

Szenttamas.rs

 

A Hagyományápolók Klubja is fellép a debreceni betlehemes talákozón

A szenttamási Hagyományápolók Klubjának Kalala néptáncsoportja is ott lesz Debrecenben, a XXV. Nemzetközi Betlehemes Találkozón. A hírt tegnap erősítette meg hírportálunknak a klub elnöke Forgács Ibolya, aki rövid nyilatkozatában elmondta, a felnőttek is a Szenttamási betlehemes játékot és az Angyali vigasságot mutatják be a háromnapos találkozón.

−A felnőtt betlehemes csoport 12 tagja csaknem egy hónappal ezelőtt kezdte meg újragyakorolni a tavaly karácsony előtt nagy sikerrel bemutatott eredeti szenttamási betlehemes játékot. A csoport december 1113-ig tartózkodik Debrecenben. Az idén nincs tervben több magyarországi fellépés, viszont az már most biztos, hogy december 20-án a zentai Karácsonyi Kavalkádon is bemutatjuk ezt a szép szenttamási karácsonyi hagyományt – hallottuk a klub elnökasszonyától.

Forgács Ibolya hozzátette, a debreceni szemlén a szervezők kérésére mind a két szenttamási csoport ugyanazt a betlehemes játékot mutatja be mert − mint mondták − meg szeretnék látni a különséget az előadásmódban egy felnőtt és egy gyermekcsoport esetében.

A debreceni Nemzetközi Betlehemes Találkozó, mint a magyar nyelvterület téli ünnepköri játékainak legnagyobb magyarországi mustrája, minden évben december második hétvégéjén mutatja meg e hihetetlenül gazdag és sokszínű szakrális szokáshagyomány színe-javát a debrecenieknek és a környékbelieknek. A december 11-től 13-ig tartó, 25. jubileumi seregszemlére közel harminc betlehemes csoport érkezik a Kárpát-haza minden magyarlakta szegletéből, így – az anyaország mellett – a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Partiumból és a Vajdaságból is.

P. L. (Fotó: szenttamas.rs, archív)