Művelődés

Szenttamas.rs

 

Két szenttamási betlehemes csoport járt Debrecenben

A debreceni Nemzetközi Betlehemes Találkozó, mint a magyar nyelvterület téli ünnepköri játékainak legnagyobb magyarországi mustrája, minden évben december második hétvégéjén mutatja meg e hihetetlenül gazdag és sokszínű szakrális szokáshagyomány színe-javát a debrecenieknek és a környékbelieknek. Az idei, sorrendben 25. jubileumi seregszemlére közel harminc betlehemes csoport érkezett, az anyaország mellett a Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, a Partiumból és a Vajdaságból (Szenttamásról és Keviből).

A december 11-13-ig megrendezett  találkozó megnyitóját és az ünnepi felvonulást követően a Kossuth téren a derecskei és a csedrei betlehmezők mellett  a szenttamási gyermek betlehemezők az Angyali vigassággal léptek közönség elé. Szombaton, december 12-én a Belvárosi Közösségi Házban a közel 30 csoport között ott volt a szenttamási gyermek és felnőtt betlehemező csoport is. Ugyanazzal a bemutatóval, a Szenttamási betlehemessel és az Angyali vigassággal érkezett a Hagyományápoló Klub Kalala (felnőtt) néptáncsoportja  és a Pitypang Néptánc Egyesület idősebb gyermekcsoportja. Hogy ez hogyan és miért történt így, a szenttamási Hagyományápolók Klubjának elnökét, Forgács Ibolyát kérdeztük, aki elmondta, hogy a félreéértések  elkerülése miatt erről kétszer is egyeztettek az ottani szervezőkkel. A találkozó főszervezőjétől Gyöngy Pétertől azt a magyarázatot kapták, hogy mindkét csoport ugyanazt a szenttamási betlehemes játékot vigye a szemlére, mert a zsűri látni szeretné a felnőtt és a gyermekcsoport előadása közötti különbséget.

−Látni szerették volna azt, hogy a darab az idő múlásával hogyan fejlődik, milyenek a  sajátosságai és milyen (esetleges) újítások jelennek meg. Az idei szemlének ugyanis egyik fő témája az volt, hogy taníthatók-e a betlehemes játékok, illetve hogy azokat hogyan adják tovább az utókornak. Erre pedig a két szenttamási csoport volt a példa, valamint a vasárnap megtartott szakmai tanácskozásnak is ez volt a témája – magyarázta a klub elnöke. Szerinte ezért történt meg az, hogy a két csoport közvetlen egymás után lépett fel.

−A tavalyi betlehemes bemutatónkon már ott volt a család, (akihez bekopognak a betlehemesek), az idén ezt némileg módosítottuk azzal, hogy egy pici gyereket is a családtagok közé ültettünk. A karácsonyi asztalon ott volt a Luca-búza, az asztal alatt pedig a vidékünkre jellemző kellékek, amivel tovább próbáltuk megerősíteni a darab szenttamási vonatkozását. Pontosan úgy játszottuk el az egész betlehemi játékot, ahogyan azt őseink annakidején tették, az Angyali vigasság pedig egy kerek egésszé varázsolta a produkciót – tette hozzá Forgács Ibolya.

Mint mondta, a szemlét megelőzően egy nagyon szép felvonuláson vettek részt, amely minden résztvevőnek, de a látogatóknak is szép emlék marad. Az idejük viszont eléggé be volt táblázva, ugyanis a Pitypang csoport először a pénteki ünnepi megnyitót követően lépett fel, majd szombaton a Művelődési Házban mindkét csoport előadását láthatta a közönség (és a szakmai zsűri). Ezt követően a  felnőtt csoport lépett fel a szabadtéri színpadon, vasárnap pedig a Fórumban újra fellépett mind a két szenttamási betlehemes csoport.

Karácsonyt megelőzően a szenttamási felnőtt betlehemes csoport december 20-án Zentán lép közönség elé, ezt követően pedig szentestén, a szenttamási templomban az éjféli mise előtt. A Pitypang csoport karácsony napján, a nagymise előtt mutatja be a szenttamási betlehemest és az angyali vigasságot.

Betlehemes 2015. december 11-12. képek

Betlehemes 2015. december 11-12. képek

Betlehemes 2015. december 11-12. képek

Betlehemes 2015. december 11-12. képek

Betlehemes 2015. december 11-12. képek

Paraczky László (Fotó: Forgács Boglárka)