Művelődés

Szenttamas.rs

 

Kiskunhalason jártak a szenttamási betlehemezők

A szenttamási Pitypang Néptánc Egyesület kiscsoportja egy héttel karácsony előtt Kiskunhalason három helyszínen muatta be az eredeti, szenttamási betlehemes játékot. Az első állomás pénteken délután a Nyúl utcai idősek otthona volt, ahol a csoportot a bentlakók mellett a személyzet és meghitt, adventi hangulat fogadta. Az otthon lakói meghatódottan és örömkönnyekkel fogadták az előadást, melynek végén közösen újraénekelték az ismert karácsonyi énekeket, majd meghitt beszélgetésre kerül sor.

A kiskörösi Andocs Ferencné 36 évet magyar nyelv és irodalomszakos tanárként dolgozott, már tíz éve lakik az idősek otthonában. Mint mondta, felemelő érzés találkozni egy ilyen művészi csoporttal, akik éltetik, ápolják és továbbviszik az ősök hagyományát, ilyenkor advent idejében éppen a betlehemest. Ezúton is köszöni a bentlakók nevében, hogy ilyen messziről elhozták a gyerekek a betlehemi szokások bemutatóját.

Andocs Ferencné

− Fürdik  a lelkünk a szép gondolatokban. Sajnos, sokan közülünk már tompult felfogással bírnak, de annak ellenére értékelik az ilyen bemutatókat, viszont ennek ellenére megértik. Ez abban nyilvánul meg, hogy utána napokig, hetekig beszélnek róla, hiszen az itt élők zöme már túl van a nyolcvanadik életévén, a bemutatott jelenetek pedig felelevenítik saját gyermekkorukat, a régi időket. Valamennyien tehát visszaemlékezünk arra, milyen szép volt az élet régen. Lelkesedéssel várjuk az ilyen alkalmakat, talán azért is, mert valamikor közülünk is sokan gyakoroltuk ezeket a szép adventi, karácsonyi szokásokat. Egy kicsi fájdalmasan érint bennünket a tény, hogy mi már ebből kinőttünk. Próbálunk itt az otthonban is egy kis karácsonyi műsort összeállítani, de nagyon nehezen megy, mert akik ezidáig aktívan részt vettek ebben a műsorban, már eltávoztak közülünk – fejtegette gondolatait a nyugdíjas tanárnő.

A kérdésre, hogy az idősek otthonában hogyan töltik a karácsonyt, az idős asszony elmondta, minden feltétel adott, hogy az ünnepet otthonias, igazi hangulatban töltsék, és ezért külön köszönet jár a személyzetnek. A sajátkezűleg készült karácsonyi díszek is a helyükre kerülnek, a kívánságainkat is teljesítik, és sokszor nem várt, apró meglepetésekkel rukkolnak elő, ami nagyon pozitívan hat az otthon lakóira.

− Sokan hazalátogatnak ilyenkor a családhoz, már ha van kihez. Mi, akik ittmaradunk, nemcsak hangulatban, hanem lelkileg nagyon felkészülten várjuk az ünnepeket, az egymással való törődésre külön odafigyelve, lelkileg nagyon feltöltődünk. Van, aki olvas, rajzol, kötöget, kézimunkázik, de főleg beszélgetünk. Mert nálunk a beszélgetés a mindennapok motorja. Kicserélődik ilyenkor az ember, újat, szebbet talál a másik gondolataiban, ami segíti a nehéz percekben, órákban, így az ünnepek idején is – tette hozzá beszélgetőtársunk.

A fellépést követően az otthon lakói egy-egy sajátkezűleg készített apró ajándékkal lepték meg a gyerekeket, majd a csoport „házigazdája”, Vadkerti Mónika egy városi körsétára, ezt követően pedig – melegedni − a Halas Televízióba vezette a vendégeket. A gyerekek itt megtekintették a stúdiókat, díszleteket, a vágószobát, műsorvezetőt játszottak, közben pedig saját előadásukat visszanézhették a monitorokon. Mint utólag kiderült, közülük még senki sem járt soha hasonló helyen, ezért a lehetőség feledhetetlen élmény volt számukra.

Vadkerti Mónika

Vadkerti Mónika közben elmondta, Kiskunhalason a nemrégiben  felújított Városháza szépen feldíszített udvarán rendezik meg az adventi programsorozatot, amelyen december 10-étől helyi és országosan is ismert előadók műsora várta/várja az érdeklődőket. Csobot Adél, a Koós házaspár, a Bon-bon és Dobrády Ákos is szórakoztatta a kilátogatókat. Az adventi udvarban helyi kézművesek kínálták portékáikat, persze a meleg tea, üdítők és a jó hangulat sem maradt el. Az udvarban lévő nagyszínpadon került sor 17 órától a szenttamási betlehemezők második fellépésére, azzal, hogy az ünnepi bemutató mellett a halasi közönségnek a Pitypang Néptánc Egyesület tagjai pásztortáncot és egy kis somogyi ugrós táncokat is hozott. A gyerekeket a Cseszák házaspár készítette fel, a talpalávalót pedig a Fokos zenekar adta

A szenttamási gyerekek utolsó halasi fellépésének színhelye az Alsóvárosi Katolikus Templom Közösségi Háza volt, ahol a csoportot az esti szentmise után dr. Finta József plébános fogadta. A két adventi népszokást bemutató előadást itt lelkesedéssel fogadták a jelenlévők, a gyerekek, szülők, nagyszülők egyaránt. A fellépést követően arra próbáltunk választ találni, hogy Kiskunhalason mennyire él a tájoló betlehemes hagyománya, és hogyan folynak a karácsonyi előkészületek

dr. Finta József plébános

− Kiskunhalason (már) nincs olyan betlehemes, amivel házról házra járnak, ez a régmúlt idők szép emléke. Viszont több helyen alakultak a városban betlehemes csoportok, amelyek nem hagyják elveszni az adventi ünnepkör egyik legrégebbi hagyományát – erősítette meg portálunknak dr. Finta József, halasi plébános atya: − Egyes iskoláknak, csoportoknak vannak betlehemes műsoraik, így mi is a Szent József Katolikus Általános Iskolában készülünk egy ilyen műsorral, amelyet többek között szenteste adunk elő a templomban. Számos egyéb karácsonyi rendezvényünk van, de a hagyományos, népies betlehemezés eléggé kiment a  divatból. Ennek ellenére úgy érzem, maga a karácsony lassan a lényegről szól, visszatérünk ahhoz a lényeghez, amit a kommunista rendszer évtizedekig a háttérbe szorított. Kiskunhalason is egyre több olyan rendezvény van, amely egyházi szerénységgel van átitatva. Nekünk katolikusoknak van óvodánk, általános iskolánk és középiskolánk, mint ahogyan református testvéreinknek is, ami egyúttal azt jelenti, hogy a halasi közöktatásban elég jelentős szerep jut az egyháznak. A gyerekek, fiatalok közelebbről találkoznak a karácsony igazi szellemével, amikor Jézus születésére emlékezünk, műsorainkat, programjainkat megpróbáljuk arra koncentrálni. Az egészben pedig nagyon pozitív az, hogy sokszor a szülőket, családokat is sikerül bevonni ezekbe az előkészületekbe – magyarázta a halasi plébános. Mint mondta, nagyon szép visszhangja van az adventi hajnali miséknek, általában háromszor-négyszer annyian vannak, mint az esti miséken, ami ugyancsak azt bizonyítja, hogy komoly a felkészülés az ünnepre.

A halasi fellépéseket követően a szenttamási Pitypang Néptánc Egyesület csoportvezetője, Gaál Brigitta elmondta, hosszas felkészülés, sok-sok próba és együtt töltött óra előzte meg az idei betlehemi szokások bemutatóira való felkészülést, hiszen a gyerekekkel először vettek részt a debreceni Nemzetközi Betlehemes Találkozón, amelyet december 1113-ig rendeztek meg. Ezt követte a december 18-i halasi fellépéssorozat, a szenttamásiak pedig a bemutatót a hagyományos karácsonyi műsor keretében láthatják majd, december 23-án 19 órai kezdettel a Zsebszínházban. A csoport karácsony napján 10 órától a szenttamási Szent Kereszt felmagasztalása templomban ugyancsak bemutatja az adventi népszokásokat.

Paraczky László

Betlehemesek Kiskunhalason 2015. december 18. képek

Betlehemesek Kiskunhalason 2015. december 18. képek

Betlehemesek Kiskunhalason 2015. december 18. képek

Betlehemesek Kiskunhalason 2015. december 18. képek

Betlehemesek Kiskunhalason 2015. december 18. képek

Betlehemesek Kiskunhalason 2015. december 18. képek

Betlehemesek Kiskunhalason 2015. december 18. képek

Betlehemesek Kiskunhalason 2015. december 18. képek

Betlehemesek Kiskunhalason 2015. december 18. képek

Betlehemesek Kiskunhalason 2015. december 18. képek

Betlehemesek Kiskunhalason 2015. december 18. képek