Hírek

Szenttamas.rs

 

Kerékpárral a Beljanska baráig

Több száz kerékpáros vett részt abban a kerékpáros túraprogramban, amelyet a szenttamási Gazdaságfejlesztési Iroda szervezett vasárnap. Az indulás a központban lévő parkból (Szabadság tér) volt, ahonnan az említett időpontban rendőri kísérettel a biciklisták a Beljanska bara-i Egészségösvényig (kb. 6 kilométert) karikázhattak. A túlnyomórészt fiatalokból álló kerékpáros konvoj élén Radivoj Paroški polgármester és felesége tekerte a kétkerekűt, de jelen voltak a községi tanács valamint több intézmény és civil egyesület képviselői is. A rekreatív sportolást követően a kerékpárosok sétálhattak egyet az Egészségösvényen, megtekinthették a természetpark csodálatos növény- és állavilágát, továbbá a Kék Kör egyesület jóvoltából ingyenes orvosi vizsgálaton vehettek részt.

A polgármester ez alkalomból elmondta, az Egészségösvényt immár teljesen rendbe szedték, és kerékpárral is lehet közlekedni rajta. Örömét fejezte ki amiatt, hogy ezen a napon többen éltek is a lehetőséggel: ‒ Az Egészségösvény ünnepélyes megnyitásával a néhány évvel ezelőtt indult munkafolyamat egy újabb szakaszának a végéhez értünk. Ezentúl a Beljanska bara körüli utat nem kizárólag gyalogosok, hanem kerékpárosok is használhatják. De ezzel még nincs vége, hiszen ez a vidék községünk gyöngyszeme, és valóban megérdemli, hogy megóvjuk az itteni környezetet és élővilágot, még többet tegyünk érte. Sokat dolgoztunk azért, hogy a hely könnyen megközelíthető legyen a természetkedvelők számára, innen a Természetpark elnevezés is. Ennek ellenére azon a véleményen vagyok, hogy még mindig bőven van tennivaló a környéken. Jó lenne a vízhez közel kialakítani egy sportolásra alkalmas területet edzőpadokkal és felszereléssel, ugyanakkor egy infóközpont kiépítésén is dolgozunk, ahol a védett övezettel kapcsolatban minden apróbb részlet megtudható. A Vode Vojvodine Közvállalattal már többször is egyeztettünk tutaj felszereléséről, amely segítségével teljesen új szemszögből lehetne megközelíteni a vízparti övezetet – sorolta a terveket a szenttamási polgármester. Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az akcióban, és bármilyen módon hozzájárult a védett övezet népszerűsítéséhez.

A Beljanska bara Természetpark helyzetéről, jelentőségéről, védelméről, az itteni állat és növényvilágról Marija Ćorić, községi környezetvédelmi mérnök beszélt, aki elmondta, a felsoroltakat illetően a vidék egyedülálló Vajdaságban, ezért is helyezték védelem alá.

A védett övezet szélén kialakított pihenőhelyen a résztvevőket dr. Ilija Gazepov, a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesületének elnöke is köszöntötte, aki elmondta, a volontőrök ezúttal is minden érdeklődő számára ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérés mellett ingyenes testsúly- és magasságmérést, továbbá szaktanácsadást biztosítottak: − A Beljanska bara védett terület az itteni természetnek köszönve a település legszebb része. Az emberi beavatkozás egyes részeken nélkülözhetetlen volt ugyan, de ez olyan mértékkel történt, hogy ne bontódjon meg a természeti egyensúly sem a vízben, sem a parton. A jövőben mind több rendezvényt tervezünk itt megvalósítani, elsősorban az ökológia, a sport és szabadidős tevékenységet, hogy még jobban és minél szélesebb körben igénybe vegyék polgáraink azokat a lehetőségeket, amelyek a környéken csak itt találhatók meg ‒ mondta dr. Ilija Gazepov. 

P. L. (Fotó: A. Š.)