Hírek

Szenttamas.rs

 

Javában tart a 15. Ökokamp Szenttamáson

A szenttamási Gyöngy, a Fejlődésben Elmaradt Személyek Egyesülete 2019. július 27-től augusztus 2-ig a kiserdei stadion mögötti téren immár tizenötödik alkalommal szervezi meg a nagy népszerűségnek örvendő Ökokamp táborát. A tábor idei mottója: Ismerjük meg Szerbiát!

A nagy népszerűségnek örvendő, sorrendben 15. ökotábor ezúttal is lakókörnyezetbe integrált elhelyezést nyújtó, széles szolgáltatási kínálattal rendelkező, az öngondoskodásra való képességre épülő és az azt fejlesztő szolgáltatási rendszer irányába történő elmozdulást hivatott szolgálni. A munkába az idén is bekapcsolódnak a fogyatékossággal élő emberek érdekképviseleti szervezetei, a helyi civil szervezetek, háttérintézmények, valamint a szolgáltatásokat fenntartók is. A résztvevők számára a tábor ingyenes.

A Gyöngy egyesület munkatársa, a kúlai Sabo Marinela defektológus elmondta, a táborban délelőttönként az ország egyes régióinak jellegzetességeit ismertetik a résztvevőkkel, vetélkedőt szerveznek, rajzolnak, és különböző kézimunkákat is készítenek: − Hétfőn Vajdaság volt a téma, kedden Kelet-Szerbia, szerdán az ország nyugati része, csütörtökön Dél-Szerbia, pénteken pedig a főváros, Belgrád és környéke. Minden előadást követően a vidékre jellemző egy-egy érdekesség készül. Tegnap például Lepenski vir környékére jellemző házikók kis másolatait, makettjeit készítettük el, szalmából és egyéb anyagból, és nagyon élvezték a gyerekek. Az ilyen edukációs műhelymunkákon keresztül a tábor vezetői a tolerancia és a másság elfogadására, a környezetükbe való minél zökkenőmentesebb beilleszkedésre és az önbizalom növelésére tanítják a tábor lakóit. A tarka, de érdekes foglalkozásokat közös reggeli torna, ebédszünet, szabadidős tevékenység és egyéb, a gyerekek számára érdekes dolog tarkítja. A táborban a támogatóknak köszönhetően a gyermekeknek biztosítjuk az ebédet, uzsonnát, továbbá a napi oda- és visszautazást – sorolta a tábor egyik koordinátora.

Elmondta még, hogy a táborba az idén is minden nap a környező városokból és településekről vendégek érkeztek, mégpedig az ottani egyesületek tagjai és kísérőik, akik a műhelymunkába és a szabadidő-tevékenységekbe is bekapcsolódtak. Így hétfőn a kúlai, kedden verbászi és a bácsfeketehegyi, szerdán az újvidéki és a szabadkai, csütörtökön a zsablyai, pénteken pedig a palánkai gyerekek jönnek. Kedden meglátogatták őket a turiai Kneževina Motoros Klub tagjai, akik a gyerekeknek katonababot főztek. Pénteken a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete látogat a táborba, ők ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, magasság- és testsúly mérést végeznek majd. A helyszínen megtudtuk, a 7-től 16 óráig tartó táborba naponta mintegy 50‒80 fogyatékos gyerek jár, akikkel 19 felnőtt foglalkozik.

 

Paraczky László

 

szenttamas.rs