Hírek

Szenttamas.rs

 

A fogyatékosok nemzetközi napja alkalmából szervezett műsort a Biser egyesület

 

1992 óta december 3-a a fogyatékos emberek nemzetközi napja. Az ENSZ által életre hívott világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség, baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira. Szerbiában 6‒650 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát.

A világnap alkalmából szombaton a Gyöngy, a Fejlődésben Elmaradt Személyek Egyesülete, a helyi Hadirokkantak Egyesülete és a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesülete a Gyöngy egyesületben újra megrendezte ingyenes akcióját, ahol a helyi gyerekek mellett szép számú felnőtt is ellenőriztette egészségi állapotát. Ezúttal az ingyenes vércukorszint- és vérnyomásmérés mellett ingyenes testsúly- és magasságmérést, továbbá szaktanácsadást is végeztek, szórólapokat osztottak, és minden jelentkező egy-egy zöld almát kapott ajándékba. Ugyanakkor a látogatók a Gyöngy egyesület tagjainak képzőművészeti kiállítását és a karácsonyi műhelymunkákon készült alkotásait is megtekinthették. A munkák egy részét tegnap délelőtt az Ertse Bank helyi fiókitézetében is kiállították.

A Kék Kör elnöke, dr. Ilija Gazepov szerint a Gyöngy egyesületben zajlott akció a számukra a legkedvesebb az egész évben, hiszen lehetőség nyílik a két legaktívabb egyesület, a Gyöngy és a Hadirokkantak találkozójára, akik a község legaktívabb civil szervezetei közé sorolhatók: ‒ A fogyatékosok sokkal több figyelmet érdemelnek annál, amit a társadalomtól kapnak. Ma egy teljes egészségügyi szűrést biztosítottunk mindenki számára, ideértve a község többi polgárait is. A kapott eredmények alapján leszögezhető, hogy a Gyöngy egyesület tagjai sokkal egészségesebbek a háborúkban részt vett polgároknál, ugyanis az utóbbiaknál több volt a magas vércukorszint és vérnyomás, továbbá a súlyfelesleggel küszködő ember – mondta a nyugdíjas orvos. Hozzátette, az idén mindkét civil szervezet kezdeményezte az egyes intézmények akadálymentes megközelítését, a külső- és belső közlekedés biztosítását. Habina Martina, a Gyöngy egyesület egészségügyi ápolója és aktivitásvezetője elmondta, a világnap alkalmából a városközpontban lévő bank előcsarnokában, továbbá az egyesület helyiségeiben is bemutatják azokat az alkotásokat, amelyeket a gyerekek a különböző műhelymunkákon készítettek, továbbá elbeszélgetnek a Kék Kör tagjaival: ‒ Nagy öröm számunkra, amikor bárki meglátogat bennünket, hiszen láthatja, mi mindennel foglalkozunk a napközis itt tartózkodás alatt. Ma délelőtt is ez történt, amikor a polgárok az egészségügyi ellenőrzést követően elbeszélgettek az egyesület tagjaival. 

P. L.