Hírek

Szenttamas.rs

 

Őszre beindulhat a termelés az új fóliasátrakban

A szenttamási Gyöngy, a Fejlődésben Elmaradt Személyek Egyesülete a Delta Alapítvány idei pályázatán két új fóliasátor vásárlására kapott támogatást. Ez egyúttal azt jelenti, hogy ősztől a növénytermesztésben négy fogyatékost tudnak majd alkalmazni – hallottuk az egyesületben.

A Delta Alapítvány az Ültetvény a jövőért program keretében a Trag Alapítvány közreműködésével pályázatot jelentetett meg eszközök odaítélésére annak érdekében, hogy a szociális vállalkozások megsegítésével támogassa a meglévő mezőgazdasági termelést Szerbia több területén, növelve ezáltal a foglalkoztatottságot , és csökkentve a szegénységet.

Az egyesület elnöke, Slavka Popić, elmondta, a Gyöngy a kiírt pályázatra a Fóliasátrakkal az egészséges élelmiszerért projektummal pályázott, és négyszeri elutasítást követően ötödszörre sikerült megkapniuk a támogatást: ‒ A projektumban világosan megfogalmaztuk, hogy két fóliasátort szeretnénk vásárolni, amelyekben az egyesület négy fogyatékkal élő tagja dolgozik majd. A fóliasátrakat Szenttamáson és Nádalján működtetjük, ezáltal pedig hozzájárulunk a községben a munkanélküliség csökkentéséhez. Ugyanakkor javítani szeretnénk a fogyatékkal élők szociális helyzetén, a projektum pedig a szociális cél egy részét tölti ki – magyarázta az elnök. Hozzátette, a projektum másik, társadalmi-szociális célja a már működő napköziben a felhasználók számára az élelmiszer-szolgáltatás (uzsonna) biztosítása és annak fenntarthatósága.

A Delta Alapítvány által megítélt eszközök ‒ mintegy 483.600,00 dinár ‒ 40 százalékkal növelni fogja a jelenlegi termelést, ezzel párhuzamosan pedig a konyhakertészetben termesztett termékek mennyiségét, így az évi bevétel is nagyobb lesz. A projektum megvalósítása nagyobb lehetőséget biztosít az öko-termék termelési tanúsítványának megszerzésére (az előttünk álló két évben), ami egyúttal lehetővé teszi a projektum és az üzleti ötlet fenntarthatóságát. Jelenleg a közbeszerzés folyik, ezt követően a fóliasátrak felszerelése következik. A vetőmagot már biztosítottuk. Ha minden jól megy, akkor őszre megjelenhetnek a piacon az első fóliasátras termékeink. A projektumhoz előláttuk egy számítógépes kísérőprogram alkalmazását is, amit a Vajdasági Szövetkezeti Szövetség biztosított az egyesületnek – magyarázta Slavka Popić.

Hangsúlyozta, az egész folyamat egy újabb kihívás, amelynek célja a fogyatékkal élők anyagi helyzetének javítása és a szövetség küldetésének megvalósítása. Mindez felöleli a fogyatékossággal élő emberek társadalmi életébe való beilleszkedését, képességüknek és képességeiknek megfelelően, a mindennemű megkülönböztetés és az anyagi helyzetre való tekintet nélkül.

 

P. L.