Rendezvény

Szenttamas.rs

Békéscsabaiak nyerték a szenttamási borgácsfőző versenyt

 

Sorrendben a második bográcsfőző versenyét tartotta a szenttamási Citadella Civil Szervezet június 7-én a helyi lóversenypálya melletti téren. Az egybegyűlteket először Celuska Éva, a szervezet titkárnője üdvözölte, aki elmondta: – Azért jött össze a vendégsereg, mert mi itt a Vajdaságban szeretünk finomakat főzni, de enni is. Olyan nap ez a mai, amikor igyekszünk minden rosszat elfeledni, élvezzük, hogy együtt főzhetünk és barátkozhatunk. A titkárnő elmondta, népszerű lett a szenttamásiak versenye is, hiszen az idén már sokkal többen jelentkeztek a bográcsfőzési versenyre mint tavaly. Ezúttal 24 csapat nevezett be, akik többek között Békéscsabáról, Óbecséről, Újvidékről, Bezdánból, legtöbben pedig Szenttamásról érkeztek.

Minden csapat számára 2 kg csont nélküli sertéshúst, tűzifát, sátort, asztalt, padokat, vizet és pólót biztosítottak, az egyesület tagjai pedig a vendégek és a látogatók számára két üstben sertés, egy üstben pedig birkapaprikást főztek. A jó hangulatról és a talpalávalóról az óbecsei Harmónia zenekar és a helyi tamburazenekar gondoskodott.

– Mintegy 600 ember jött össze a lóversenypálya melletti téren szervezett rendezvényre, és elégedettek vagyunk úgy a részvétellel, mint a látogatók számával. Nagyon jó húzásnak bizonyult az, hogy a csapatok létszámát nem mi határoztuk meg, hanem a versenyzők. Nem mellékes az sem, hogy a kapott húst a versenyzők saját csoportjuk létszámát illetően bővíthették, volt aki 6, sőt 8 kg húst is megfőzött. A fűszereket mindenki maga biztosította, a főzés pedig több mint két órán át tartott. Az első három helyezett számára a szervező elismerő oklevelet és serlegeket biztosított – mondta Celuska Éva.

A verseny befejeztével a Đorđević Ilona, Macković Juraj és Gulyás Ernő összetételű zsűrinek bizony nem volt könnyű dolga, hiszen egy egész asztalnyi kóstolnivaló állt előttük.  Gulyás Ernő, a zsűri elnöke elmondta, hogy a bizottság az osztályozásnál négy fontos kritériumot tartott szem előtt, ugyanakkor kizáró kritériumokat is:

– A négy legfontosabb dolog a szín, a sűrűség, az íz, valamint a hús puhasága. A savanyú és a csípős étel azonnal kiesik a versenyből, csak az átlagosak maradnak. Amikor a szaft és a hús leül a tányér aljára, akkor lehet kóstolni. Picit a szánkban tartjuk a pörlöltet, amikoris érződnek a fűszerek, a szaft, de a lé íze is összhangban kell hogy legyen. Egytől tízig pontozunk minden egyes átadott mintát, és amelyik a legtöbb pontszámot kapja, az lesz a győztes. A leadott tányérok alatt zárt borítékban vannak a sorszámok, így a csalás lehetősége  teljesen ki van zárva, hiszen azokat mi nem láthajuk, csak a döntés meghozatala után bontják ki őket  a szervezők. Tudni kell, hogy az ilyen jellegű versenyeken minden bográcsos finom a maga módján, néha csak hajszálnyi különbség dönt a helyezésekről – mondta Gulyás Ernő.

Az eredményhirdetésre 19 órakor került sor. A zsűri döntése alapján a legjobb bográcsot a békéscsabai Alberti Pál főzte, második helyet a szenttamási Sándor László csapata szerezte, a harmadik helyre pedig Živković Predrag került.

A Csabai Kolbászklub Egyesület elnökségi tagja, Alberti Pál portálunknak adott nyilatkozatában elmondta, hogy nyolcan érkeztek Békés megye fővárosából, és mindannyian tagjai a Kolbászklubnak. Valamennyien most jártak először Szerbiában, és attól függetlenül, hogy megnyerték a versenyt, nagyon jó benyomásokkal térnek haza, hiszen egy jól megszervezett rendezvényen, kiváló környezetben és hangulatban töltötték a délutánt.  Szerinte minden pörkölthöz gondosan kell összeválogatni a húsokat és természetesen a fűszereket is: – Szinte biztos vagyok benne, hogy a gyönyörű pirospaprika ragadta meg a zsűri figyelmét. Csak magyar hagymát és kizárólag magyar fűszereket használtunk, tehát a paprikától kezdve a köményen át a borsig minden hazai termék. A recept sem titok, hiszen nem különbözik a hagyományos receptektől. A hagymát zsírban megdinszteljük, majd beletesszük a húst, és együtt pörköljük egy ideig. Amikor a hús egy kicsit megsül, akkor tesszük bele a fűszereket, később pedig a paprikát és a köményt. Amikor a pörkölt levet ereszt, felöntjük. Ez egy fontos mozzanat, hiszen nagyanyáink tanácsát szem előtt tartva annyi vizet öntünk alá, hogy utána ne kelljen az ételt többet higítani. A mai napon ezt pontosan eltaláltuk, azaz nem kellett hozzá több vizet önteni. Meg kell vallanom, sokat tanultunk a  karcagi birkafőzőktől, mert ott bizony nagy sztárok főznek, és minden egyes falat után megnyalhaltja az ujját az ember – magyarázta Alberti Pál. A kérdésre, szerinte mégis mi volt a döntő a zsűrinél, hogy a csabai bográcsost ítélte meg a legfinomabbnak a versenyen, beszélgetőtársunk elmondta, hogy ez egészen biztosan a külső, azaz a pörkölt színe volt: –  Valahogy ugyanúgy működik ez, mint amikor az ember meglát egy szép hölgyet, ahol az első benyomás ugyancsak a külsőn van, azaz a nő szépségén. Ez történik a leadott mintával is – tette hozzá mosolyogva a csabai szakácsmester.

A bezdáni Csillag László hatodmagával érkezett a szenttamási főzőversenyre, és mint mondta, azon a  vidéken egészen másképpen főzik a bográcsost:

 – Ahány ház, annyi szokás – mondja mosolyogva László. Nálunk ezt úgy csináljuk, hogy apró kockákra vágjuk a hagymát, és kevés olajon legalább 35–40 percig pirítjuk, amíg aranysárga színt nem kap. Utána beletesszük a húst, amelyet először a saját levében párolunk, majd később kevés vizet öntünk alá, és úgy puhul meg. Eztán tesszük bele a fűszereket, amelyek közül a legfontosabb a bezdáni paprika, és addig főzzük, amíg meg nem kapja a megfelelő ízt. Ugyancsak fontos elmondani, hogy ameddig fel nem forr a bográcsban lévő lé, erős tűzön főzünk, később pedig a minimálisra csökkentjük. Fontos továbbá, hogy főzéskor a bográcsot csak forgassuk meg a tűzön, ne keverjük állandóan a fakanállal, mert szétmegy benne a hús – árult el néhány konyhatitkot a bezdáni fiatalember.

A bográcsfőzés és a finom falatok után az egybegyűltek csárdás és kóló mellett szórakoztak egészen a késő esti órákig.

 

A bográcsfőző versenyen készült képeket, itt nézhetik meg

 

Paraczky László