Hírek

Szenttamas.rs

 

Budapesti vendégek jártak a Gion Nándor Emlékházban

Az elmúlt pénteken, március 11-én Szabó Márton István budapesti fiatal író és Demeter Helga színi növendék, Gion-rajongó látogatott a neves szenttamási író emlékét és hagyatékát őrző házba. A magyarországi vendégeket az emlékház munkatársai, Horváth Futó Hargita és Paraczky László fogadták.

Szabó Márton István portálunknak elmondta, Gion Nándor életműve iránti tiszteletük vezette őket Szenttamásra:

- Úgy érzem, hogy aki olvasott már Gion-művet, és tudja, hogy valahol délen létezik ez a kisváros, mindenképpen szeretné egyszer felkeresni. Jó alkalom volt erre, hogy jelenleg egy Gion-esszén dolgozom egy magyarországi folyóirat felkérésére az író születésének 75. évfordulójára. Utunk célja Gion kutatóinak és nevezetes „díszleteinek” a megismerése, illetve helytörténeti anyag gyűjtése volt. Paraczky Lászlóval és Horváth Futó Hargitával az asztal körül irodalomról, könyvkiadásról, pályázati lehetőségekről beszélgettünk, majd Hargita bemutatta nekünk az emlékházat. A hagyatékon végigvezetve újrahallgattuk az életrajzot, bepillantást nyertünk a renoválás, a tárgykutatás rejtelmeibe is. Tanulmányokat és helytörténeti írásokat kaptam, képanyagot gyűjthettem a munkámhoz – sorolta a fiatal író.

A vendégek a délután folyamán a Gion-művekben szereplő helyszíneket keresték fel:

- A Szívnél a malom műemlékké nyilvánításának lehetőségéről, a Krivaja rendbetételéről beszélgettünk. A Magyar utcában a városrész múltjáról, a Kálváriához érve a Kálvária történetéről hallhattunk. A délután legizgalmasabb története a Kálvária újraépítéséről szólt: a terület kitakarítására és a Kálvária újraépítésére létrejött háború utáni összefogás a Gion művekben ábrázolt közösséget eleveníti fel. Élő szenttamási történet, és megtaláltuk, amit kerestünk szögezte le Szabó Márton István. Hozzátette, úgy váltak el Szenttamástól, hogy még látják egymást.

Budapesti vendégek a Gion Házban 2016. március 12. képek

Budapesti vendégek a Gion Házban 2016. március 12. képek

Budapesti vendégek a Gion Házban 2016. március 12. képek

Budapesti vendégek a Gion Házban 2016. március 12. képek

szenttamas.rs