Hírek

Szenttamas.rs

 

Lezajlott a 22. Ciganske vatre rendezvény

 

Az elmúlt hétvégén a szenttamási Köztársaság téren 22. alkalommal került megrendezésre a Ciganske vatre elnevezésű zenés-táncos rendezvény. A helyi romák újra bebizonyították, hogy fontos számukra ez a népszerű és tömeges rendezvény, amelynek fő célja a nemzeti közösségükhöz fűződő kulturális, nyelvi, hagyományápoló és minden egyéb, a nemzeti értékeket őrző és továbbadó megmozdulás. A rendezvényre ezúttal is több vidéki roma fellépő, táncsoport, zenekar és látogató érkezett, de azok is eljöttek, akik szeretik ezt a fajta muzsikát és táncot.

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Slavko Dimić, a Rom Egyesület elnöke elmondta, a roma kultúra az egyik legrégebbi közé sorolható a világon, gyökerei szinte a sumer civilizációig nyúlnak vissza: – A Ciganske vatre rendezvénnyel megerősítjük kultúránkat és törekszünk arra, hogy tovább definiáljuk és ösztönözzük a roma nemzeti közösség fejlődését és megerősítését a társadalomban. Fontos, hogy a romák ne felejtsék el saját kultúrájukat és hagyományaikat, ezért továbbra is azon leszünk, hogy megőrizzük ezt az immár nagyszabásúvá nőtt rendezvényt: ‒ Szenttamás község annak tudatában, hogy minden egyes nemzeti közösség egyenlő mértékben járul hozzá egy olyan összetartó többnemzetiségű és multikulturális környezet kialakításához, mint a szenttamási, azidén is támogatta a rendezvényt megszervező egyesületet.A rendezvény jelentősége jóval meghaladta az itteni kereteket. Ilyenkorugyanisaz egész tartomány területéről nagyszámú roma kulturális egyesület érkezik a községbe, és lehetőség nyílik a kulturális egyesületek közötti tapasztalatcserére is. A lényeg nem abban van, hogy a község felkarolja ezt a évente megrendezésre kerülő találkozót, hanem elsősorbanabban, hogy felismeri az itt élő mintegy 600 roma kezdeményezését, kérését és szükségleteit. Mindamellett, hogy az önkormányzat rendszeresen támogatja az itteni romákat a mindennapi életben, szükségünk van a saját maguk által indítványozott kezdeményezésekre, hogy egyesületekbe, csoportokba tömörülve fogalmazzuk meg kéréseinket, szükségleteinket az önkormányzathoz – mondta a sajtótájékoztatón a szenttamási polgármester, Radivoj Paroški. Emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat elfogadta a romák oktatására vonatkozó akciótervet, amely 2021-ig érvényes. Szerinte jó lenne a jövőben olyan embert alkalmazni, aki a helyi önkormányzaton belül foglalkozik a romákkal és a roma-kérdésekkel. A polgármester kiemelte annak szükségességét, hogy a roma közösség tagjait ne csak a törvény által előírt mértékben oktassák, és hangsúlyozta, hogy az oktatás fontosságát elsősorban a családnak kell megértenie, indítványoznia. Mint mondta, a helyi önkormányzatokra hárul viszont az a feladat, hogy biztosítsák a diákok és egyetemi hallgatók számára az új ismeretek megszerzésének feltételeit, pontosabban a továbbtanulást.



A Rom Polgárok Egyesületének eddigi tevékenységéről Janica Goluba Dimić számolt be, aki kiemelte, a tagok nem kizárólag a Ciganske vatre rendezvény megszervezésére fókuszálnak, hanem arra, hogy ez alkalommal bemutassák az egyesületben folyó egész évi munka legfontosabb mozzanatait, elsősorban az oktatás terén.

Јelena Jovanović tartományi képviselő köszönetet mondott a szenttamási önkormányzatnak, hogy évrőlévre felkarolja és támogatja a rendezvényt. Mint mondta, a romák világnapja mellett nagyságrendben ez a második olyan összejövetel a tartomány területén, ahol a romák ápolhatják hagyományaikat és a szélesebb közönségnek is bemutathatják kultúrájukat: ‒A Ciganske vatre a vajdasági rendezvények közül a szenttamásiaknak és az itt élő romáknak a közös védjegyének kell lennie. Voltak könnyű és nehéz pillanatok is a szervezésben, de a romák kultúrájának, játékuknak, dalainak és szokásainak megőrzését szolgáló ötletek és tevékenységek megmaradtak, amiért köszönetet szeretnék mondani Szenttamás községnek és a Kultúrotthonnak ‒ mondta Jovanović.

A sorrendben 22. esemény fő szervezője ezúttal is a helyi Rom Polgárok Egyesülete volt. A rendezvényt minden évben a Nagyboldogasszony egyházi ünnep táján tartják. Az idén is felléptek az újvidéki, tornyosi, apatini és sajkási vendégegyesületek, az egész estet betöltő jó hangulatról pedig a Tamburaši sa Dunava tamburazenekar gondoskodott.

A rendezvény egyik legizgalmasabb része ezúttal is a szépségkirálynő-választás és a páros cigánytánc volt. Az idei szépségkirálynő a tornyosi Ramona Kolompár lett, első udvarhölgye a szenttamási Nataša Martinović, a második udvarhölgy pedig az apatini Margijan Elvira lett. A legjobb táncospár az Anđela és Milan Dimić-kettős lett, a második helyre az Anica és Sava Miklić táncospár került, a harmadik pedig Nataša Martinović és Slavko Jovanović lett.

A késő éjszakába nyúló rendezvény támogatója a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és Szenttamás város önkormányzata volt.





 

Paraczky László