Hírek

Szenttamas.rs

 

Lezajlott a 23. Ciganske vatre rendezvény

A Szabadság téren 23. alkalommal rendezték meg a Ciganske vatre elnevezésű zenés-táncos rendezvényt. Slavko Dimić, a Rom Egyesület elnöke a rendezvény megnyitóján kiemelte, a Ciganske vatre rendezvénnyel tovább erősítik kultúrájukat, identitásukat: − Törekszünk arra, hogy tovább definiáljuk és ösztönözzük a roma nemzeti közösség fejlődését és megerősítését a társadalomban. Fontos, hogy a romák ne felejtsék el saját kultúrájukat és hagyományaikat, ezért továbbra is azon leszünk, hogy megőrizzük ezt az immár nagyszabásúvá nőtt rendezvényt.

Az augusztusi hónap utolsó napján szervezett rendezvényre ezúttal is több vidéki roma fellépő, táncsoport, zenekar és látogató érkezett, de azok is eljöttek, akik szeretik ezt a fajta muzsikát és táncot. A tömeges rendezvény fő célja a nemzeti közösségükhöz fűződő kulturális, nyelvi, hagyományápoló és minden egyéb nemzeti érték megőrzése és továbbadása.

A megnyitó előtti sajtótájékoztatón a szenttamási polgármesteri hivatalban Radivoj Paroški városelnök, Jelena Jovanović, a romák tartományi képviselője, valamint a Rom Egyesület képviselői, Slavko és Janica Dimić a rendezvény jelentőségéről, annak múltjáról és jövőjéről tájékoztatták az újságírókat.‒ A rendezvény már jó ideje túlnőtte a község határait, az önkormányzat pedig teljes egészében támogatja mindazokat a tartalmakat, amelyek célja, hogy átmentsék a roma kultúrát és hagyományt az utánuk következő generáció számára. Nem kevésbé fontos az önkormányzat által a romák oktatására elfogadott 2018‒2023-ig terjedő akcióterv, amellyel a roma diákok oktatására közvetlenül a költségvetésből biztosítunk eszközöket az óvodába indulástól egészen az egyetemi tanulmányokig. Ezen kívül más módon is támogatjuk a roma családokat, ingyenes tanfelszerelést, kirándulásokat biztosítunk, aminek pozitív visszhangja közvetlenül is tapasztalható, hiszen a gyerekek sokkal nagyobb százaléka jár iskolába, az általános iskolát követően pedig folytatják tanulmányaikat. Amikor a kultúráról van szó, nem sajnáljuk a pénzt, s ez alól a Ciganske vatre rendezvény sem kivétel, hiszen itt lehetőség nyílik a roma kultúra szépségének megismerésére. Hogy az egész teljes fényben ragyogjon, még több munkára, szervezésre van szükség. Nem elegendő két-három hétig erre a rendezvényre készülni, hanem egész évben és folyamatosan szervezni kell egyéb tartalmakat, mint például egy roma költészeti est, kerekasztal beszélgetések stb. Minden egyes esetben kitérnénk a romák jogaira és szükségleteire is, és mindezt az önkormányzat támogatásával. Csak abban az esetben lehet más támogatókra is számítani, amennyiben konkrét dolgokat tesznek le az asztalra – mutatott rá a szenttamási polgármester. Hozzátette, a város büszke több kiváló rendezvényre, mint például a Lenkin prsten, a Szenttamási Barázda vagy a Hagyományos Aratás, hiszen ezek mind a helyi kultúrát és értéket képviselik.

− Nagy jelentősége van a tűznek, ezzel együtt a Ciganske vatre (Cigány tüzek) rendezvénynek is, amely több mint két évtizedes múltra tekint vissza. A rendezvény egészen biztosan nem maradt volna fenn, ha évről évre nem szaporodna a résztvevők száma. Úgy tűnik, a cigány tüzek egyre jobban égnek és világítanak, ezáltal jobban megvilágítják a roma nemzetet, hogy mindenkinek megmutassuk: sokkal több olyan dolog van, ami összekovácsol, mint ami széjjelhúz bennünket. A társadalomba integrálva együtt megvilágíthatjuk egymás perspektíváit, és segíthetünk a pályán maradni, és az új utak megtalálásában, amelyek a jövőbe vezetnek. A rendezvénynek minőségileg és a hagyományok ápolását tekintve is mindenképpen ott a helye a vajdasági turisztikai látványosságok között. Már csak azért is, mert nem kizárólag a romákról és Szenttamásról szól – mondta a tartományi képviselő.

A műsor végén megtartott szépségválasztáson a zaječari Jovana Rašić győzött, az első udvarhölgy a sajkási Marica Dimić, a második hölgy az ugyancsak zaječari Vanesa Vasić lett. 

Fotó és szöveg: Paraczky László