Felhívás

Szenttamás.rs

 

Citera- és vonós képzést tartottak Szenttamáson

 

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság szakmai partnerségével 2018. december 1-jén egésznapos citera- és vonós képzést tartott a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában.

Cseszák Balázs, a Hagyományok Háza Hálózat kulturális munkatársa elmondta, nem csak általános iskolás gyerekek jelentkeztek, hanem középiskolások és felnőttek is: ‒ A népzenét nem csak iskolás korban lehet elkezdeni tanulni. A mostani képzésen a kezdő, illetve haladó muzsikusokon kívül vannak idősebbek is, akik most szeretnék elkezdeni vagy továbbfejleszteni zenei tudásukat. Ezt a képzést az utánpótlás biztosítása céljából indítottuk be, és folytatni is szeretnénk. Jövőre már vannak tervek, újabb programokkal bővítünk, mint például új zenekarok összeállítása, kialakítása és ezek további képzése. Ilyen hangszeres képzésünk már néhány alkalommal volt, emellett tambura-, énekes és furulyaképzést is tartottuk, főleg kezdő hangszeresek számára. A cél minden alkalommal ugyanaz: népszerűsíteni a népzenét és a népzene tanulását, kinevelni a népzenei utánpótlást, és mindenkit várunk, aki ezen a téren szeretné képezni magát.

A citerát Flaman István és Hézső Zsolt oktatta, a vonós képzést pedig a Juhász zenekar és a Fokos zenekar zenészei tartották. Hegedűt Vas Endre és Cseszák Zsombor tanított, brácsát és bőgőt pedig Juhász Gyula és Szerda Balázs.

Juhász Gyula, a Vajdasági Művelődési Intézet munkatársa elmondta, kellő tudást szeretnének átadni a vonósoknak, hogy akár egy táncházat, egy tánccsoportot is tudjanak kísérni, és megfelelő repertoárt kapjanak. Kifejtette, a citerásoknál két korosztály, illetve felkészülség alapján osztották szét a jelentkezőket: ‒ A mai képzésre csaknem ötven résztvevő jelentkezett Adáról, Hajdújárásról, Kelebiáról, Kisoroszról, Óbecséről, Szabadkáról, Szenttamásról, Zentáról és Zentagunarasról. 13-an a haladó és 9-en a kezdő citerás szekcióba, valamint 7-en a haladó és 13-an a kezdő vonós szekcióba. A legfiatalabb jelentkező 7, a legidősebb pedig 39 éves. A vonósoknál háromféle hangszeren lehet játszani, tanulni, ez pedig a hegedű, a brácsa és a nagybőgő – mondta Juhász Gyula. Kiemelte, a képzés a magyar kormány és a Csóri Sándor-program segítségével valósult meg: ‒ Nagy dolognak számít, hogy itt ennyien érdeklődnek a népzene iránt. A haladók kalocsai muzsikát tanulnak, ami egy specifikus, nagy hagyományokkal rendelkező zene, és nagyobb technikai felkészültséget igényel, mivel bonyolultabb hangnemekben játsszák. A kezdők pedig olyan zenét tanulnak, ami nekik való, és ami rögtön sikerélményt okoz, mint például az alaphangokból összeállított egyszerűbb ugrós dallamok. Ugyanakkor fontos kiemelni, nagyon örülünk annak, hogy új zenekarokat is látunk. Kis zenekarok itt Szenttamáson is meg tudnának alakulni, mert van rá igény, és van zenész is. Ugyanígy Adáról, Temerinből is jöttek brácsás és bőgősök. Mindannyian azt szeretnék elérni, hogy akár szólistaként, akár zenekarként lehetőséget kapjanak a színpadi bemutatkozásra. Ez viszont felkészültség, tanulás és kellő tudás nélkül nem fog menni ‒ mutatott rá a brácsás szakember.

P.L.


P.L.