Hírek

Szenttamas.rs

 

A szenttamási Crna bara mint ismeretlen természeti erőforrás

 

A szenttamási községhez tartozó Nádalja település határában, a mai DTD-csatorna helyén a XVII–XVIII. században egy patak folydogált, amelyet Fekete-érnek (Crna barának) hívtak. A csatorna megépítésével a víz iránya megváltozott, és a település északi oldalán mintegy 1200 méter hosszú bara jött létre, amely – tekintettel arra, hogy távol esik a településektől ‒ mai napig szinte érintetlen természeti kincsként ismert a nádaljai polgárok körében. Éppen ezért ez a nagyon sok védett madár- és halfajta, valamint növény- és állatvilágot befogadó övezet és terület fokozott jelentőséggel bír a természetimádók és a környezetvédők szempontjából is. A vízpart rendezése az idén kezdődött, és a tervek szerint az iszaptalanítással, valamint a többi szükséges munkálatokkal együtt mintegy 4 millió dinárba kerül.

Radivoj Paroški polgármester tegnap munkatársaival, továbbá a Bačka Vízgadákodási Vállalat szakembereivel a helyszínen győződött meg az eddigi munkálatok menetéről, valamint elbeszélgettek az előttünk álló időszak aktuális kérdéseiről. Siniša Vujović, a vízgadálkodási vállalat megbízott igazgatója elmondta, tekintettel arra, hogy a bara mintegy 1200 méter hosszú, természetes vízgyűjtő területként tartják nyilván, vize pedig öntözésre is alkalmas: ‒ A Bačka Vízgadákodási Vállalat az év elején megkezdte a bara felső részének iszaptalanítását, és megtörténtek az első lépések annak a környező árkokkal való összekötésére. Ez egyúttal a projektum végső célja, hiszen így a jelenlegi vízterület több mint négy hektárosra nőne, és alkalom nyílna a környező mezőgazdasági földterületek öntözésére, ugyanakkor mint természetes vízgyűjtő terület, folyamatos maradna a víz ,,utánpótlása”. Egyúttal megoldódna az évek óta húzódó probléma is, a nagyobb esőzések következtében az itteni megművelhető földterületek nagy része huzamosabb időre víz alá kerülésének gondja – magyarázta a megbízott igazgató. A jelenlévők egyúttal megtekinthették az eddig megvalósult és az év végéig tervezett munkálatok tervezeteit.

A tervről, amely a projekt összes kedvezményezettje számára előnyös lehet, Radivoj Paroški elmondta, a cél egy olyan terület kialakítása, amely több mindenre felhasználható: ‒ Szenttamás gazdag folyóvizekben, a Bačka vállalat munkálatainak köszönhetően pedig egy újabb, többcélú felhasználási terület jön létre. A Crna barában lévő víz tiszta, öntözésre alkalmas, ugyanakkor a hely lecsapolásra is alkalmas, azaz a felesleges vízmennyiség esetében vízgyűjtő területként is szolgál. Fontos minden vízfelüleletet maximálisan kihasználni ‒ ezért mélyítjük folyamatosan a Krivaját is ‒ és megfefelő módon összekötni, biztosítva ezáltal a víz folyamatos áramlását, valamint a megfelelő vízszintet öntözés esetén. Mindezen felül a terület a turizmus, a vadászat fejlesztésére is kiváló lehetőségeket kínál, így a Crna bara jelentős természeti erőforrás a község fejlődése szempontjából – szögezte le a szenttamási polgármester. 

P. L. (Fotó: A. Š.)