Hírek

Szenttamás.rs

 

Csaknem félezer gyerek cselgáncsozott Szenttamáson

 

Óriási volt a „forgalom” a szenttamási Városi Sportcsarnokban vasárnap, március 1-jén, amikor mintegy 469 résztvevővel délelőtt 11 órakor kezdetét vette a Turia 2020 elnevezésű, sorrendben 22. Nemzetközi Cselgáncstorna. Az olimpiai küzdősport házigazdája és szervezője ezúttal is a Turiai Cselgáncsklub volt, és három korosztályban, több súlycsoportban nevezhettek be a versenyzők (kezdők, fiatalabb és idősebb pionírok), akik az idén öt országból érkeztek.

Lazar Gajinović, a turiai Turia Cselgáncsklub titkára elmondta, az első versenyeket annak idején Szenttamáson kezdték, majd miután elkészült Turián az iskola sportcsarnoka, a rendezvény „hazaköltözött”. Azóta viszont a torna már kinőtte az ottani csarnokot, hiszen több száz résztvevő érkezik ilyenkor, így már néhány éve a versenyt újra a szenttamási sportcsarnokban tartják: − Hat országból kereken 50 klub 469 versenyzője (340 fiú és 129 lány) érkezett a mai tornára. A legtömegesebb a máriamajori (Stepanovićevo) klub, a legkevesebb versenyző pedig Ukrajnából jött. Nagy lehetőség ez minden sportolónak a bemutatkozásra, ugyanakkor a Turiai Kolbászfesztivállal együtt öregbíti községünk jó hírnevét. Sok élsportoló, sporszakértő és edző vendégként van jelen, tőlük pedig rengeteg tanácsot kaphatnak a versenyzők − emelte ki Gajinović.

A Vajdasági Cselgáncs Szövetség elnöke, Miroljub Ničić elmondta, a Szenttamáson rendezett torna az egyik legtömegesebb ilyen jellegű rendezvény az országban, a sportág pedig egyre népszerűbb a fiatalok körében: − A sportág népszerűségét illetően talán Franciaország példáját lehetne említeni, ahol a közel 66 millió lakosból hivatalosan egymillióan cselgáncsoznak. Amennyiben a számadatokat vesszük alapul, Vajdaságra átvetítve ez annyit jelent, hogy nálunk kb. 30 ezer sportoló űzhetné a sportágat. Mi jóval a francia átlag alatt vagyunk, de jelenleg azon dolgozunk, hogy mind a 45 vajdasági településen legalább egy cselgáncs klub működjön. Nem mellékes az sem, hogy az UNICEF a cselgáncsot a gyerekek számára a legjobb pszichomotoros és fizikai kondíciót biztosító sportágként említi. Sőt az sem mellékes, hogy például Horvátország mintegy 250 általános iskolájában a cselgáncs mint választható tantárgy szerepel – emelte ki Miroljub Ničić.

A tornán történteket összefoglalva Milan Srdanović, a helyi cselgáncsosok edzője elmondta, a hazai csapatból az idősebb fiúk csoportja kapott serleget: − Házigazdaként összesítésben a negyedik helyen végzett a klub, ami nem rossz, de lehetett volna jobb is. Tavaly például az országban bejegyzett 100 cselgáncs klub közül a 17. helyen álltunk. Viszont tudni kell, hogy az élvonalba tartozó csapatok a nagyvárosokban dolgoznak, sokkal több sportolójuk van, és több támogatást kapnak. Nagyon sajnálom, hogy a koronavírusra hivatkozva nem jöttek el a benevezett csapatok Bulgáriából, Szlovákiából és Moldáviából. Itt voltak viszont Macedónia, Magyarország, Románia, Ukrajna, a Boszniai Szerb Köztársaság valamint Szerbia legjobb fiatal cselgáncsozói. Több klub először vett részt a tornán, a szervezést illetően mindenkitől pozitív visszajelzést kaptunk, amire nagyon büszkék vagyunk.

Ami az eredményeket illeti, a torna legjobbja a pancsovai Dinamo csapata lett (5 arany-, 7 ezüst- és 4 bronzéremmel), második a belgrádi Partizan VML (4 arany-, 3 ezüst- és 5 bronzéremmel), a harmadik pedig az ugyancsak belgrádi Trudbenik Kortega csapata lett (5 arany-, 2 ezüst- és 4 bronzéremmel). A negyedik helyre került a házigazda, a Turia Cselgáncsklub csapata (3 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzéremmel).

A tornát a szenttamási önkormányzat mellett a Szenttamási Sportszövetség, a Sport-, Rekreációs és Idegenforgalmi Központ, a szenttamási és a turiai Helyi Közösség, a Reahem vállalat, a turiai és a nádaljai Földműves Szövetkezet, a nádaljai NB Soja Gold vállalat, a Pionir Részvénytársaság, a turiai Beljanski Húsfeldolgozó Vállalat és több vállalkozó, valamint magánszemély támogatta.

 

Paraczky László

szenttamas.rs