Művelődés

Szenttamas.rs

SZENTTAMÁSRA KERÜLT A DUDÁS KÁLMÁN-DÍJ

           A hétvégén szervezték meg Bácsfeketehegyen a 17. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozót. A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kulturális rendezvényeként számon tartott kétnapos találkozón két ország ötvennyolc versenyzője méretett meg kisgyermek, gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában. A két nap azonban nem csak versről és versengésről szólt. Zenéről, táncról, könyvekről… Az együttlétről.
A rendezvény a kishegyesi Csőke Noémi zongorajátékával vette kezdetét november 16-án, szombaton, majd a tavalyi Dudás-díjas Kőműves Noémi mondott el egy verset. A Kultúrotthon teraszán a délelőtt folyamán könyvvásárt tartottak a Solymosi Könyvesház szervezésében. Szombat délután, az elődöntő után bemutatták a Forum Könyvkiadó, a Magyar Szó és a Jó Pajtás közös kiadásában megjelent, mgr. Bordás Győző válogatta gyermekverseket és rövidprózákat tartalmazó Ezüsttulipán című kötetet, és megnyitották a Forum Könyvkiadó által kiadott kiadványok címlapjaiból készült plakátkiállítást. Az esti program a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület jóvoltából összekapcsolódott az I. Vajdasági Gyermek Szólótáncverseny elődöntőjének zárásával, így a versmondók és a néptáncosok egy közös táncházon vettek részt – a talpalávalót a Juhász zenekar húzta. Ezt követően került sor a kunszentmiklósi Tóth Péter Radnóti-díjas előadóművész VasútÁL(l)Omás című József Attila-estjének bemutatójára. A vasárnapi gálát Híres Áron és Kövesdi Angelika, a topolyai Tango táncklub versenytáncosainak fellépése is színesítette.

Dudás Kálmán versmondó verseny díjazotjai
A versmondó verseny résztvevői Bácsfeketehegyről, Kishegyesről, Zentagunarasról, Csantavérről, Szabadkáról, Csókáról, Magyarkanizsáról, Szenttamásról, Nagybecskerekről, Óbecséről, Kikindáról, Törökkanizsáról, Topolyáról, Zentáról, valamint a magyarországi Kunszentmiklósról és Nagykanizsáról érkeztek a 17. Dudás Kálmán Találkozóra. A zsűri tagjai voltak: Krizsán Szilvia Sterija-díjas színművész, Mess Attila és Nešić Máté színművészek, Vicsek Annamária logopédus, dr. Bence Lajos író, költő Szlovéniából és Horváth István Radnóti-díjas előadóművész Magyarországról.
A szombati kétfordulós megmérettetésen, majd a másnapi döntőn való teljesítménye alapján a kisgyermek kategóriában a kishegyesi Kőműves Csenge bizonyult a legügyesebbnek, második lett a topolyai Szabó Rebeka, harmadik díjazott a törökkanizsai Ballangó Klementina. Különdíjat ítéltek a csantavéri Csepella Máténak.
Gyermek kategóriában a zsűri nem ítélt oda első helyezést, második lett a kishegyesi Lengyel Ágnes, a harmadik helyezésen hárman osztoztak: a bácsfeketehegyi Hodik Annabella, a csókai Dupák Fanni és a szintén csókai Szabó Regina.
Az ifjúsági kategóriában a nagykanizsai Baj Bianka és a bácsfeketehegyi Ficze Árpád teljesítményét találta a zsűri a legkiemelkedőbbnek. Második lett a zentai Lengyel Klementina és a kikindai Morotvánszki Nikoletta. Ebben a kategóriában harmadik helyezést nem ítéltek oda.
A felnőttek mezőnyében a bácsfeketehegyi Farkas Beatrix lett az első helyezett.
A verseny fődíját, a 2013-as Dudás Kálmán-díjat a szenttamási Harangozó Erzsébet kapta.
A találkozó főszervezője a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete volt. Társszervezője a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület. A rendezvény támogatói a Szekeres László Alapítvány, a Forum Könyvkiadó és a Solymosi Könyvesház, a Feketics Művelődési Egyesület, a Fantasy market, a Big Chick, a kishegyesi Kőműves család, valamint a helybéli Lódi, Kádár és Szarka család voltak.
Forrás:
http://www.vmmi.org/index.php?ShowObject=hir&id=1598