Hírek

Szenttamas.rs

 

Az a lényeg, hogy a kistermelő bevételhez jusson

Uborkatermesztőket keres a bácsfeketehegyi Futura Kft. Szenttamáson

 

Bemutatóval egybekötött előadást szerveztek tegnap a szenttamási községháza nagytermében. A téma: a csemegeuborka termesztésének lehetősége, családi vállakozásként – kicsiben. A tribünön az igen szép számú érdeklődőnek dr. Perlaki Zoltán agronómus, a bácsfeketehegyi Futura Kft. tulajdonosa és igazgatója elmondta, a cél, hogy Szenttamás községgel közösen a kistermelők részére felkínálják a lehetőséget a csemegeuborka-termesztésre, amely a vállakozó családok részére szolid jövedelmet biztosít.A vetítéssel egybekötött előadáson részt vett még Radivoj Paroški polgármester és Relja Kurjački, a községi tanács mezőgazdasági tanácsosa. Mint elhangzott, a hangsúly nem az uborka nagybani termesztésén, hanem éppen ellekezőleg, annak kicsiben, a családi házak kertjeiben való termelésén van, hogy ilyen módon az egyszerű családok is munkához, ezáltal pedig jövedelemhez jussanak. Bemutatásra kerültek a termelés legfontosabb pénzügyi vetületei, az uborkafajták, a szedési mód és egyéb, a termesztéssel kapcsolatos tudnivalók.

‒ Az önkormányzatnak érdekében áll, hogy támogatásáról biztosítsa az ilyen és hasonló projektumokat, amelyek célja az itt élők életszínvonalának javítása. Érdekeltek vagyunk az együttműködés kialakításában, hiszen ez is egyfajta munkalehetőség a szenttamási polgárok számára, és egy kiváló példája az önfoglalkoztatásnak. Az önkormányzat az idén a mezőgazdaság számára több mint négymillió dináros támogatást látott elő. Ebből kétmilliót kamatmentes kölcsönök formájában, a másik rész pedig a főzelékfélék, gyümölcstermesztés és állattenyésztés felé irányítjuk. A mezőgazdaság a település fejlődésének gerincét képezi, és emiatt mindenképpen támogatni szeretnénk az ágazatot – mondta felszólalásában a szenttamási polgármester.

Az összejövetelen elhangzott, aki szeretne bekapcsolódni az uborka kicsiben való termesztésébe, a minőséges mag biztosítása mellett szaktanácsadást és egyéb lehetőséget is biztosítanak, és semmiképpen sem hagyják magukra őket.

‒ Cégünk a gyümölcsök és zöldségek feldolgozásának legmagasabb színvonalát alkalmazza, így csakis az ellenőrzött, bevált, egészségügyileg megfelelő és biztonságos körülmények között termelt nyersanyag kerülhet feldolgozásra. Mindazok, akik úgy döntenek, hogy megpróbálják, bennünk hosszútávra megbízható parterre találnak. Nem érdekel bennünket az uborka nagybani termelése, éppen ellekezőleg, a kisebb, családi vállalkozások kertjeiben megtermelt termékre helyezzük a hangsúlyt, ami szolid, de biztos mellékjövedelmet biztosít. Egyszerűbben fogalmazva, ehhez az uborkatermesztéshez nem kell külön munkaerőt biztosítani és fizetni, hanem a családon belül szinte mindenki tud vele foglalkozni. A rendszer a régióban már kipróbált, és több helyen jól működik – magyarázta a bácsfeketehegyi cég tulajdonosa. Hozzátette, szavatolják, hogy a szenttamási felvásárlótól a teljes megtermelt mennyiséget átveszik és feldolgozzák.

Dr. Perlaki Zoltán egyúttal bejelentette, a szenttamási érdeklődők számára újabb, vetítéssel, szaktanácsadással egybekötött előadásokat tartanak, amelyeken részletesebben is ismertetik a termelési folyamatot.P. L.