Hírek

Szenttamas.rs

 

Európa ritmusában táncolt és énekelt mindenki

Színültig megtelt a zombori sportcsarnok vasárnap, itt került ugyanis megrendezésre a 2017. évi Szerbia Európa ritmusában projektum döntője

 

Đurđina Marunić, Jelena Trifunović és Bojana Jelić szenttamási diáklányok képviselték községünket a Szerbia Európa ritmusában elnevezésű megmozdulás zárórendezvényén, amelyet vasárnap tartottak a zombori Mostonga sportcsarnokban. A szenttamási lányok Németországot képviselték, azaz a dalt német nyelven adták elő, és összesítésben 12 ponttal a 16. helyen végeztek. A gyerekeket egy autóbusznyi szurkoló, a szülők és az önkormányzat képviselői kísérték el az észak-bácskai városba.

A rendezvényen, amelyet a Prva Televízió élőben közvetített, ezúttal 20 város, illetve község csapata vett részt, és mindegyikük egy európai állam nagykövetségének partnerjeként lépett fel. Az általános és középiskolai tanulók számára kiírt verseny célja felismerni, ösztönözni, fejleszteni, illetve megőrizni a fiatal szerbiai tehetségeket, tiszteletben tartani az emberi jogokat, népszerűsíteni az interkulturalitást és a toleranciát..

A rendezvényt Dušanka Golubović, Zombor polgármestere nyitotta meg, aki kifejtette, hogy a községeket vagy a városokat képviselő gyerekek annak a nagykövetségnek a nyelvén mutatkoznak be, amelyet a Szerbia Európa ritmusában projektjének szervezői jelölnek ki.

A Szerbia Európa ritmusában elnevezésű projektum az idén is abból állt, hogy az általános és a középiskolák tanulóival 2017 januárjában rendeztek egy tehetségpróbát, ami egyúttal elődöntő is volt. Itt választották ki a 20 legtehetségesebb tanulóból álló csapatot, akik egy hat hónapos ingyenes felkészülést követően utaztak a zombori zárórendezvényre. A begyűjtött (a helyszínen lévő zsűri és az SMS-ben érkezett) szavazatok alapján az idei verseny győztese végül Niš város csapata lett, amely nagyon szoros küzdelemben, csupán néhány ponttal győzte le a szabadkaiak csapatát. A niši gyerekek török nyelven, a szabadkai csapat pedig portugál nyelven adta elő a produkciót.

Az SMS-ben érkező szavazatok nettó bevételének 40 százaléka így Niš város költségvetésébe került – egyfajta adományként –, amelyet rendeltetésszerűen, kórházak, óvodák, sport- és kulturális intézmények céljaira használhatják fel.

A legnagyobb dél-szerbiai város csapata jutalomként a szerbiai török nagykövetség támogatásával egyhetes utazást nyert Törökörszágba, illetve a következő ciklusban, 2018-ban, a Szerbia Európa ritmusában című projektum házigazdája lesz.

A benyomásokat összegezve elmondhatjuk, hogy a rendezvény a tavalyihoz képest sokkal szervezettebb és zökkenőmentesebb volt. A mintegy 100 fős fellépő csapat és a közönség is kiváló hangulatot teremtve minden csapatnak egyformán szurkolt mindannyiunk nagy örömére.


Szerbia Európa ritmusában 

P. L.  (Fotó: I. K.)