Hírek

Szenttamas.rs

 

SZERBIA EURÓPA RITMUSÁBAN

A szenttamási polgármesteri hivatalban a község polgármestere, Zoran Mladenović és a Szerbia Európa ritmusában elnevezésű rendezvény végrehajtó igazgatója, Igor Karadarević kedden írták alá azt a szerződést, amelynek értelmében a jövő évtől szenttamási általános és középiskolás gyerekek is csatlakoznak, bekapcsolódnak a rendezvénybe és az előlátott program realizálásába, amelyhez biztosított az ingyenes képzés. A meghallgatáson kiválasztott gyerekek a saját községükben tartott zárókoncert programjának előkészítése céljából négy szakosztályban: kórusének, néptánc, szólóének és modern táncban képviselhetik a községet.

A Szerbia Európa ritmusában a legnagyobb gyermekrendezvény Szerbiában, amely országunkban már nyolc éves hagyománnyal bír, célja pedig a fiatal tehetségek serkentése, fejlesztése, felismerése és megőrzése, az interkulturalizmus, tolerancia, nemi egyenlőség népszerűsítése, az emberi jogok, különbségek, együttműködés és az egész életen át tartó tanulás tiszteletben tartása. A hatalmas tömeget megmozgató zenés mozgalom támogatói Európa és az Európai Unió, közöttük Szlovénia, Ciprus, Portugália, Finnország, Dánia, Norvégia, Görögország, Olaszország, Törökország, Ausztria, Hollandia, Magyarország és egyéb államok nagykövetei. A támogatásuk az azokba a városokba és községekbe való ellátogatásban mutatkozik meg, amelyek a Szerbia Európa ritmusában rendezvényt szervezik, amely látogatásokból eddig szerbiai és európai települések közötti testvérvárosi és gazdasági kapcsolatok születtek.

A szervező szerint a szerbiai városokban és községekben a felvételi az általános és középiskolákban már január végén megkezdődik szólóének, kórusének, modern tánc és néptánc kategóriákban, később pedig ingyenes felkészülést szerveznek 300 gyermeknek az általános iskola első osztályától a középiskola negyedik osztályáig. Évente a Szerbia Európa ritmusában rendezvényen mintegy 10.000 különböző hitvallású és nemzetiségű tanuló vesz részt, az elmúlt évadban a városok terein szervezett koncerteken pedig több mint 200.000 ember látta őket.

Igor Karadarević

− Tulajdonképpen Szenttamás község részéről ez egy ajándék a polgároknak. A kiválasztott általános és középiskolás gyerekek nem fognak fizetni semmit, sem a tanúsítványokat, sem pedig a fellépéshez szükséges felszerelést és kösztümöket. Viszont (feladatként) idegen nyelven is kell énekelniük, mégpedig azon ország nyelvén, amely a házigazda szerepét tölti be jövőre. Mint elhangzott, ezt már január folyamán meghatározzuk. Összesen 25 általános és középiskolás gyerekről van szó, akik heti két alkalommal két-két órát gyakorolnak majd, itt helyben. Amennyiben a szenttamási gyerekek győznek, elvisszük őket abba az európai országba, amelyet a következő évben képviselni fognak. A 25 legjobb közül tehát a legjobbak kerülnek az európai színpadra magyarázta Karadarević. Hozzátette, a Szerbia Európa ritmusában rendezvény az Európai chartával a fiatalok részvételéről a helyi közösségek és régiók életében, az EU ifjúságról szóló fehér könyvével, a Szerb Köztársaság nemzeti ifjúsági stratégiájával és Vajdaság ifjúságpolitikai akciótervével összhangban lett megtervezve.

Zoran Mladenović

Községünk e rendezvény szervezésével ismét megmutatja a fiatalok iránti odaadását. Ők viszont megmutathatják tehetségüket, képviselhetik a szenttamási községet és kiharcolhatják fellépésüket a döntőben. Biztos vagyok abban, hogy fiataljaink számára nemcsak a részvétel lesz a fontos, hanem valóban megmutatják, hogy mit tudnak hangsúlyozta a szerződés aláírását követően Zoran Mladenović.

Szerződés aláírása 2015. december 23.

 

Paraczky László