Hírek

Szenttamas.rs

 

Szenttamás újra európai ritmusban

A szenttamási polgármesteri hivatalban a község polgármestere, Radivoj Paroški és a Szerbia Európa ritmusában elnevezésű rendezvény végrehajtó igazgatója, Igor Karadarević szerdán írták alá azt a szerződést, amelynek értelmében a szenttamási általános és középiskolás gyerekek jövőre újra, immár harmadik alkalommal kapcsolódnak be a versenyszerű rendezvénybe. A zenés-táncos műsorra 2018 júniusában Nišben kerül sor, és élő adásban közvetíti a TV Prva televízió. Az előkészületek már decemberben megkezdődnek, a program realizálásához pedig a képzés ingyenes.

A szerződések aláírását követően Radivoj Paroški elmondta, nagyon elégedett, hiszen a szenttamási gyerekeknek lehetőségük van egy igazán rangos versenyben bemutatni, mit tudnak és mire képesek: ‒ Úgy gondoljuk, hogy a szenttamási fiatalok ilyen fajta bemutatkozása a község szempontjából igen jelentős, ezért úgy döntöttünk, az idén is aláírjuk a szervezőkkel a szerződést. Nézőként ott voltam a legutóbbi, Zomborban rendezett versenyen, és mondhatom, az elmúlt évtizedben hatalmasat fejlődött, nőtt a színvonal, óriási az érdeklődés, a szervezés pedig minden várakozást fölülmúlt – hangsúlyozta a polgármester.

Igor Karadarević a vetélkedő első embere megköszönte a szenttamási polgármesternek a bizalmat, és köszönetet mondott minden polgármesternek, aki csatlakozott a rendezvényhez: ‒ Mindig arra törekszünk, hogy jól csináljuk a munkánkat, amiben szeretnénk még minőségesebbek lenni, és számunkra is nagy megtiszteltetés a szenttamási gyerekekkel dolgozni. Törekszünk továbbá, hogy az ország legnagyobb ilyen jellegű rendezvénye maradjunk – hangsúlyozta Karadarević. Hozzátette, az országban valóban ez a legnagyobb, ugyanakkor legminőségesebb ilyen jellegű műsor a fiatalok számára.

David Makevič, a Szerbia Európa ritmusában elnevezésű rendezvény igazgatója az újságíróknak elmondta, az év végéig minden résztvevő város megkapja, hogy melyik nagykövetséget, illetve országot képviseli, ugyanakkor december folyamán megejtik a selejtezőket, jauártól pedig már a résztvevők felkészülésével foglalkoznak: ‒Tekintet nélkül arra, hogy Szenttamás melyik országot képviseli, úgy gondoljuk, a hangsúlyt mindenképpen az együttműködés elmélyítésére és más projektumok realizálására kell fordítani. Erről már beszéltünk a szenttamási polgármesterrel, és a cél megvalósítása érdekében minden rendelkezésünkre álló erőforrást bevetünk. Szükséges azonban, hogy az önkormányzat jól felkészüljön, hogy konkrét, megvalódításra váró projektumokkal fordulhassunk az EU-s források felé. A Szerbia Európa ritmusában rendezvény minden lehetséges eszközzel azon lesz, hogy ne csak a résztvevő országok nagykövetségeivel, hanem az összes külföldi képviselettel létrejöjjenek az együttműködési kapcsolatok – szögezte le Makevič.

A szenttamási polgármester szerint a résztvevő országok nagykövetségeivel teremtett kapcsolat kedvezően hat a község előrehaladására, ugyanakkor kiváló lehetőség a bemutatkozásra is: ‒ Nagyon jó tapasztalataink vannak ezen a téren. Tavaly a Német Nagykövetség vendégei voltunk, egy évvel korábban pedig Spanyolországot képviseltük, most viszont még erősebb kapcsolatokat szeretnénk, amelyekből később konkrét együttműködések alakulhatnak ki. Több példa van arra, hogy némely ország közvetlenül is segített a községeknek az infrastrukturális létesítmények kiépítésében vagy más formában, és úgy gondolom, ebből Szenttamásnak sem kell kimaradnia. Itt szóba jöhet akár egy park vagy játszótér kiépítése, ami nem nagy tétel, viszont szorosabbra fűzi az együttműködést – magyarázta a szenttamási polgármester. Hozzátette, nem is olyan régen éppen a Török Fejlesztési Ügynökség volt az, amelynek segítségével és közreműködésével Törökország a szomszédos Verbászon egy gyönyörű játszótér kiépítését támogatta: ‒ Amennyiben egy ilyen vagy hasonló projektum realizálásra kerül, a gyerekek, akik községünket képviselik, nyugodtan elmondhatják, hogy ezt mi biztosítottuk városunknak. Nekünk pedig nem marad más hátra, mint hogy támogassuk a fiatalokat, és a lehető legjobb módon bemutassuk az adott országot. Nagyon bízom benne, hogy ez Törökország lesz – mondta végezetül Radivoj Paroški.

 

Paraczky László