Önkormányzat

Szenttamas.rs

 

Több mint 40 millió dinár szociális védelemre

 

Szenttamás polgármestere, Radivoj Paroški, vasárnap, december 3-án, a fogyatékkal élő emberek világnapja alkalmából hivatalában fogadta a Gyöngy, a Fejlődésben Elmaradt Személyek Egyesületének, a Hadirokkantak Községi Alapszervezetének, valamint a Szocális Központ képviselőit és tagjait. Az összejövetelen jelen volt Milena Alargić, a Községi Képviselő-testület elöke, Julija Popić, a Községi Közigazgatási Hivatal vezetője, dr. Ilija Gazepov és Radivoj Debeljački, a községi tanács tagjai, továbbá a Szociális Központ igazgatónője, Biserka Veselinović.

A polgármester elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a világnap alkalmából lehetőség nyílt az újbóli találkozásra és beszélgetésre. Mint mondta, az önkormányzat továbbra is szem előtt tartja a fogyatékosok problémáit, hiszen ők is egyenrangú polgárai a községnek: – Az idén mintegy 40 millió dinárt fordított a község a különböző szociális problémák megoldására. Úgy véljük, hogy jelentős mértékben segítettünk abban, hogy a szociális szükségletekkel rendelkező személyek anyagi és technikai problémái könnyebben, gyorsabban és jobban megoldódjanak – mondta Radivoj Paroški. Hozzátette, a Szociális Központ ernyőszervezetként egyúttal a szakmai, etikai elven alapuló szervezetek összességének központja is, amely a fogyatékkal élők, a civil szervezetek és a hadirokkantak szervezetének érdekképviseletét is ellátja: – Szinte mindegyik szervezetet az önkormányzat külön is támogatja, és teszi ezt a jövőben is – mondta.

Külön kitérve a Szenttamáson működő civil szervezetekre, községünket azon települések közé sorolta, amelyek komolyan foglalkoznak a szociális problémákkal, és ezek jelentős részét sikerül megoldani. Ugyanakkor kitért a fogyatékosok védelmére, támogatására és ellátására is: – Tisztában vagyunk azzal, hogy vannak problémák, amelyeket nem sikerült megoldani, de ez egy olyan folyamat, amellyel a jövőben is állandóan foglalkozni kell. A fogyatékosok számára kijelölt parkolóhelyektől kezdve a legegyszerűbb dolgokig. Például, hogy akadálymentessé tegyük az intézmények bejáratait, amely majd nagyban megkönnyíti a tolókocsival, járókerettel közlekedő polgártársaink közlekedését, de ugyanez vonatkozik a fogyatékosok úttesten való biztonságos átkelésére is. Ezek mind műszakilag relatív könnyen megoldható dolgok. Viszont mi már elkezdtünk ennél sokkal nehezebb dolgokkal foglakozni, mint például a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkavállalásának kérdése. Mindez külön odafigyelést igényel, és lehetővé kell tenni, hogy a társadalomban mindenki a lehetőségeihez mérten hozzájáruljon, hogy az ilyen személyek dolgozhassanak – hangsúlyozta a polgármester.

A szenttamási Gyöngy, a Fejlődésben Elmaradt Személyek Egyesületének elnöke, Slavka Popić a fogadást úgy értékelte, mint egy elismerést a társadalom és az önkormányzat részéről mindazért, amit az egyesület a sérült gyermekek felkarolásának irányában tett. Ugyanakkor köszönetet mondott, hogy az elmúlt 13 évben az önkormányzat megértést tanúsít munkájuk iránt, és támogatja az egyesület projektumait: – Újabb kihívások állnak előttünk, amelyhez szükség lesz az összefogásra, ez pedig a fogyatékosok számára (már) működő napközi kérdése. Az egyesület megkapta az akkreditációt, hogy képzett a szolgáltatás végzésére, viszont a nagy öröm mellett azzal is tisztában vagyunk, mit vállaltunk. Emiatt szükségünk van az önkormányzattal való jó és rendszeres együttműködésre – mondta az egyesület elnöke. Hozzátette: – Különösen büszkék vagyunk arra, hogy sikerült megtörnünk az előítéleteket, és bevontuk munkánkba a fogyatékossággal élőket a közösség egész területéről. Az önkormányzat támogatása nélkül ez nem valósulhatott volna meg, hiszen éppen az innen kapott eszközöknek köszönhetően sikerült 20 fő számára folymatossá tenni a napközi működését, 16 személyi kísérő áll a rendelkezésünkre, és további 60 gyermek számára sikerült biztosítani a munkakörülményeket, valamint a defektológust, logopédust stb. Csak az idén 3000 kezelést sikerült biztosítani. Jelenleg nyolc dolgozónk van állandó munkaviszonyban – ők mindannyian szakemberek – és két ápoló.

A fogadáson a szenttamási Szociális Központ igazgatója, Biserka Veselinović is felszólalt, és elmondta, az intézmény folymatosan támogatást nyújt a fogyatékosoknak. Nem csak a gyermekeknek, hanem a felnőtteknek is: – A fogyatékkal élők munkaképessége nagyon gyakran megmarad, részben vagy egészben. Az idén, de az előző években is sikerült eszközöket biztosítani hét fogyatékkal élő személy munkába állásához, akik eddigi teljesítményével nagyon elégedettek vagyunk. Úgy gondolom, erősítenünk kell a fiatalok kapacitását ahhoz, hogy a bennük rejlő potenciálokkal összhangban munkaképes emberekké váljanak. Egyszerűen ki kell használnunk minden potenciáljukat, ami után már mindannyian hozzá tudnak járulni a közösség előrehaladásához ugyanúgy, mint bármelyik másik polgár – mondta a központ vezetője. 

Paraczky László