Hírek

Szenttamas.rs

 

A Döntők Döntőjében a Fokos zenekar

Villáminterjú Cseszák Zsomborral, a zenekar prímásával

 

Továbbjutott a vajdasági Fokos zenekar Budapesten, a Fölszálott a páva elnevezésű televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató versenyen. Az óbecsei és temerini zenészekből álló csapat sikeresen szerepelt a vetélkedő negyedik fordulójában, és bekerült a középdöntőbe. Az első középdöntőt december 7-én, a másodikat pedig 14-én rendezik.

A zenekar tagjai, Cseszák Zsombor, Szabó András, Szerda Balázs, Csonka Balázs és Jovánovity Péter időszűke miatt igazából meg sem ünnepelte a továbbjutást, ugyanis másnap reggel már a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában megrendezett népzenei képzésre utaztak.

Cseszák Zsombor prímást reggeli közben faggattuk a budapesti megmérettetésről, a rendezvényről és a tervekről.

‒ Hogyan került a Fokos újra erre a rangos vetélkedőre?

‒ A 2018-as Fölszállott a pávában valóban ott van A Döntők Döntője, amiről elsősorban azt kell tudni, hogy meghívásos alapon működik, tehát az eddig tévében megjelent produkciók közül hívtak vissza fellépőket, így a táncosok meg a zenészek közül is. Így jutott hozzánk is a felkérés, hogy részt vennénk-e, volna-e kedvünk újra szerepelni, és a zekekar tagjai közül senkit sem kellett kétszer kérdezni. Mindannyian egyszerre mondtunk igent. Hogy miért? Egyrészt a médiafigyelem miatt, hiszen az mindenkinek jót tesz, főleg a zenekarnak. Másrészt úgy voltunk ezzel, hogy ha mi nem vállaljuk el, akkor valaki mást hívnak. Miért ne képviseljük mi Délvidéket, az itteni magyar tamburazenét? Megadatott a lehetőség, hogy azt képviseljük, amik és akik vagyunk, egyszerű kisvárosi vagy falusi fiatalokat.

‒ A vetélkedőben visszamenőleg több alkalommal is láthattunk benneteket. Ezúttal mivel léptetek fel, és szerinted mi hozta meg a továbbjutást?

‒ November 30-án került sor a negyedik elődöntőre, ebben vettünk részt. Ezúttal egy Óbecse melletti faluból való dalokat vittünk, méghozzá pecesori katonadalokat, melyet Balázs apukája, András gyűjtött egy citerás nénitől. A néni apjának, vagy szerintem inkább a nagyapjának egykori kedvenc nótáiról van szó, s ezzel egyúttal emléket állítottunk felmenőinknek, akik egykoron szolgáltak a hadseregnél, vagy részt vettek a háborúban. Másrészt mi lecsúsztunk a katonaságról, nem voltunk katonák, de épp abban a korban vagyunk, amikor már az ember megélte a katonaságát, a katonaéletet. Az ihletet elődeink meséiből, történetekből, apukáktól, nagyszülőktől kaptuk, akik elmesélték, hogy is nézett ki igazából a katonaélet régen. Ebből igyekeztünk meríteni, és ezt igyekeztünk átadni a színpadon is. A kérdés első részére azt tudom válaszolni, hogy a zenekar csaknem mindegyik ,,páva évadban” részt vett. 2012-ben léptünk fel először, külön zenekarként, vagyis versenyzőként a rendezvényen, akkor a középdöntőig jutott a banda. Utána a Cirkalom táncegyüttes kísérőzenekaraként is megjelent a Fokos, illetve Ivanovics Viktort kísérte néhány tag a zenekarból az ún. Gyerekpávában. A legutóbbi évadban az egyik sztárprodukció részeként a Cirkalom táncegyüttessel és Rúzsa Magdival közösen léphettünk a színpadra. Gyakorlatilag még csak zsűritagok nem voltunk a pávában.

‒ Mi zajlik egy-egy rendezvény idején a kulisszák mögött?

‒ Valóban érdekes belelátni a tévések munkájába, a kulisszák mögé, végignézni, hogyan zajlik egy-egy ilyen munkafolyamat. Fontos kiemelni, hogy az élő adást minden esetben komoly felkészülés előzi meg. A mi esetünkben ez azt jelenti, hogy már csütörtökön ott volt mindenki, és egész nap folytak a próbák, készültek a kisfilmek, az internetre szánt fotók (a mobil applikációba ‒ a szerző megjegyz.), amik a szavazás lebonyolításához is szükségesek. Mindez egész napos munkafolyamat. Csütörtökön volt még két teljes próbánk hangbeállással, vagyis végigment a műsorrend szerint a műsor, egyszerűbben fogalmazva megvolt a főpróba. Másnap, azaz az adás napján, szintén volt próbánk. Kemény, de igazán profi munka folyik a kulisszák mögött, érdemes belelátni, és ilyenkor jövünk rá, hogy ezek a szakemberek semmit sem bíznak a véletlenre. Az iram óriási, a tempó is, hiszen egy igényes műsort igyekeznek a nézők elé tárni.

‒ Előttetek van a következő vetélkedő, a sok utazás és a decemberi fellépések az ünnepekkel együtt. Kialakult-e már a program az év végéig?

‒ December, mint mindig, a karácsonyi műsorok tömkelegéről szól, és már most biztos, hogy az idén sem lesz semmi másképp, és a terhelés valamit a tempó sem csökken. A közönségnek hála, számunkra is folytatódik a Fölszállott a páva. Pár nap múlva előttünk A Döntők Döntője. Minden eddigi támogatásért nagyon hálásak vagyunk, lelkileg is feldob bennünket minden szavazat, amit kapunk az itthoni közönségtől, és nemcsak itthonról. Mert hála Istennek, nagyon sokfelé jártunk eddig, kedvelik a zenekart és a muzsikánkat az emberek, és tulajdonképpen ilyenkor bebizonyosodik, hogy mindenkire számíthatunk. És ők is számíthatnak ránk. Látod, csak 3-4 órát aludtunk, mégis eljöttünk Szenttamásra, erre a citera és vonós képzésre, hogy népzenére tanítsuk a fiatalokat, idősebbeket egyaránt, hiszen mindnyájunkat egy cél vezérel: továbbadni a népzene hagyományát, szépségét és szeretetét az utókornak.

 

Paraczky László