Rendezvény

Szenttamas.rs

Fotókiállítás  a szenttamási Kultúrotthonban

 

A szenttamási Kultúrotthon galériájában május 9-én szerény ünnepség keretében megnyílt dr. Ötvös Géza jánoshalmi nyugalmazott gyógyszerész és amatőr fotós önálló kiállítása. A megnyitót követően a magyarországi vendég köszönetet mondott a kultúrház igazgatójának, Elizabeta Mavrenskinek, a polgármesternek, Zoran Mladenovićnak, továbbá a községi tanács kulturális tanácsosának, Ifjú Zoltánnak a közreműködésért, és azért, hogy segítették a kiállítás megrendezését.

A kiállítás megnyitója
Mint mondta, nem vendégként érkezett Szenttamásra, hanem
igazi bácskai gyereknek érzi magát, hiszen szülei Nemesmiliticsről és Apatinból származnak. A kiállításon néhány kép kivételével Magyarországon készült fotók, főleg természetfotók szerepelnek, de van közöttük néhány Bácskában készült, továbbá szenttamási kép is. Tizenhárom évesen készítette az első fényképeket, azóta beutazta fél világot, azonban azóta eltelt 60 év, és igazából Dél-Magyaroszág és a bácskai vidék az, ami magával ragadja.

– Jánoshalmán voltam gyógyszertárvezető 34 évig, azt követően vonultam nyugdíjba 18 évvel ezelőtt. Mindenkinek azt szoktam mondani, hogy olyan fotós vagyok, aki egy darabig gyógyszerész volt – meséli mosolyogva a művész. Mindent fényképezek, de főleg a táj és a természetfotózás az, ami megfog. Persze ezenkívül szinte minden terület vonz, kivéve a riportfotózást.  A munkám során sokat  adok az esztétikára, mert számomra nagyon fontos, hogy a képek szépek legyenek, ami viszont manapság már nem divat, hiszen ebben a művészeti irányzatban már nem a szépségre fektetik a  hangsúlyt. Vannak azonban absztrakt képeim is, fotógrafikát is készítek, azonban ki kell hangsúlyoznom, hogy soha egy képemet sem adtam el, vagyis nem a pénz miatt csinálom. Inkább kedvtelésből, szeretetből lettem ún. kiállítófotós. Magyarországon megközelítőleg 20 önálló kiállításom volt eddig, Szerbiában pedig most hoztam először egy válogatást az elmúlt évek munkáiból – mondta dr. Ötvös Géza. – Minden kezdet nehéz, és a fotózásban is az. Fekete-fehér technikával készült képeimet a sötétkamrában hívtam elő, házi készítésű nagyítós rendszerrel, mint sokan mások abban az időben. Utána jött a  színes fotózás, ami rettenetes nehézségeket okozott, a helyesen szűrőzés majdnem lehetetlen volt. Ennek ellenére nagyon nehezen tértem át a digitális fotózásra, mert az összes filmes gépemet le kellett raknom, közöttük néhány már múzeális értékű fényképezőgép. Viszont a digitális fotózás volt az, amiben tudtam olyan képeket készíteni, amilyeneket igazából akartam. Közben persze megtanultam kezelni a számítógépet és a Photoshop programot, ami még jobban kifejezésre juttat egyes elemeket, melyeket analóg géppel és módszerrel nem lehet elérni.

A kiállítás megnyitója

 

A Szenttamáson bemutatott fotók mind színes diapozitívval, azaz filmmel készültek, be vannak szkennelve és világítva, a kisebb méretű képek viszont digitálisak. A mintegy 50 képből álló tárlat május 25-ig tekinthető meg a Kultúrotthon galériájában minden munkanapon 8-től 15 óráig.

 

Paraczky László