Hírek

Szenttamas.rs

 

Paprikát sütöttek, főztek, daráltak

Nyolc benevezett csapat közül a Vredne Bačvanke csapata nyerte az idén Szenttamáson az Izadji mi na teglu elnevezésű ajvárfőző versenyt. Egyhangúlag döntött így a háromtagú zsűri, amely ezúttal Tanasijin Valéria okleveles technológus, dr. Voja Vuković, a szenttamási egészségház igazgatója és Juraj Macković szakács felállásban kóstolta végig a népszerű finomságot. Az idei verseny második helyezettje a Nota i vez nevet viselő csapat lett, a harmadik helyen pedig Šandini csapat végzett.

A Köztársaság téren csütörtökön már délelőtt nagy volt a sürgés-forgás. A szervezők az ajvárnak való paprika mellett sót, olajat, ecetet, mobil tűzhellyel ellátott főzőhelyet, tűzifát, asztalt és csapatonként három széket, műanyag edényeket biztosítottak, a résztvevőknek csak főzőedényt, fakanalat, merőkanalat, késeket és paprikadarálót kellett magukkal hozniuk. A benevezett csapatokat és a jelenlévőket a szervezők után Zoran Mladenović, Szenttamás polgármestere köszöntötte, aki 11 órakor hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt. Délutánra már szinte az egész városközpontban érezhető volt a süt paprika illata, a rendezvényre látogatókat és a gyerekeket pedig számtalan játék és kísérőprogram várta.

Az Izadji mi na teglu nevű ajvárfőző verseny, amely tavaly ősszel óriási sikerrel járta be az országot, az idén Martonosról indult augusztus 31-én. Ljiljana Vukotić, a vándorrendezvény főszervezője portálunknak elmondta, az idén 15 helyen kerül megrendezésre a verseny, a legjobb sült majd főzött paprikából készült finomság elkészítői pedig a döntőben mérhetik össze tudásukat, amelyet az idén Újvidéken rendeznek meg október 10-én.

Ljiljana Vulkotic

A főszervező elmondta, tavaly mintegy 1000 versenyző vett részt a rendezvényen, akik több, mint 3000 üveg ajvárt készítettek. Az idén még több versenyzőre számítanak, és helyiségenként mintegy 150200 üveg ajvárra, amit a benevező csapatok hazavihetnek vagy elajándékozhatnak. Mint mondta, az idén is mindenütt az első három helyezettet díjazzák, de csak a legjobb csapat kerül a döntőbe, ahol igen értékes nyeremények várják a résztvevőket. Az első helyezett például egy 60 ezer dinár értékű tűzhelyet kap ajándékba.

Főzték az ajvárt a téren 2015. szeptember 24. képek

Főzték az ajvárt a téren 2015. szeptember 24. képek

Főzték az ajvárt a téren 2015. szeptember 24. képek

Főzték az ajvárt a téren 2015. szeptember 24. képek

Főzték az ajvárt a téren 2015. szeptember 24. képek

P. L.