Hírek

Szenttamas.rs

 

XIX. Fizika-kémia Általános Iskolai Tehetséggondozó Tábor

 

A GENIUS – a tehetséges diákokért mozgalom keretében a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete 2018. március 9-től 12-ig immár XIX. alkalommal szervezte meg általános iskolai tehetséggondozó diáktáborát fizikából és kémiából. A kiválasztott általános iskolás tehetséges diákok három napon keresztül hallgattak szakelőadásokat, kísérleteztek, fejtörő játékokban vettek részt. A szervezők a csapat összeállításában kikérték a szaktanárok javaslatait. A diáktábor helyi szervezője Kanyó Anikó tanárnő, főszervezője pedig Muhi Béla, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom vezetője volt. A házigazda szerepét ezúttal a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola vállalta.

A tábor főszervezője Muhi Béla fizikatanár elmondta, a tábor fő célja a tehetségnevelés, hiszen az emúlt két évtized tapasztalatai is azt mutatják, hogy vannak diákok, akik a már meglévő tananyagot kibővítve és kiegészítve új fogalmakkal ismerkednek meg, kísérleteznek, megfigyelnek és tanulmányoznak egyes természeti jelenségeket, így az elméleti tudás gyakorlati alkalmazása terén is fejlődhetnek: ‒ Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a diákok itthon és külföldön is különböző versenyeken vehetnek részt, megmutathatják magukat, érvényesülhetnek, mindez mellett pedig tovább fejleszthetők a szükséges készségek. Mindig vannak olyan tanárok, akik szívesen felkészítik a gyerekeket, foglalkoznak velük, ugyanakkor segítenek abban, hogy a táborba valóban azok a gyerekek jussanak el, akik tehetségesek. Nem kevésbé fontos megemlíteni azt sem, hogy a táborban nem mindennapi, vagyis a klasszikus iskolai, hanem emeltszintű, elméleti és gyakorlati tudást sajátíthatnak el a diákok úgy kémiából, mint fizikából. A harmadik, zárónapon a megtanultak hozadékát mutatják be a diákok, kérdéseket teszünk fel arról, hogy mit, hogyan mutattunk be, illetve hogy a gyakorlati kísérleteknek mi lett az eredménye. Lesz még kvíz, tudományos jellegű keresztrejtvény, terepmunka, kulturális jellegű programok és egyéb játékos foglalkozások. Minden diák megfelelő oklevelet kap arról, hogy részt vett a tábor munkájában, de oklevelet kapnak azok a tanárok, akik elkísérték, felkészítették őket, továbbá az iskola is, a helyszín és a feltételek biztosításáért – mondta a rendezvény főszervezője. Hozzátette, nagyon bízik abban, hogy a tábor élményt jelent nemcsak a diákok, hanem a szaktanárok számára is, ugyanis a három nap alatt megbeszélhetik a szakmai dolgokat, de szó esik az oktatási programokról, a tanári továbbképzésekről stb.: ‒ Ilyen értelemben a munkának van egy bizonyos kisugárzása is, hiszen mindenki hazaviszi a saját iskolájába az itteni információkat, és az tovább terjedhet. Fontos kiemelni, hogy a diákok és a tanárok megfelelő szoftvereket kapnak, így átmásolhatnak saját számítógépükre az előadásokat, anyagokat, de nyomtatványokat is kiosztunk, amelyek ismereteket közölnek.

Kanyó Anikó, a Jovan Jovanović Zmaj iskola vegytantanára, a rendezvény egyik házigazdája és szervezője portálunknak elmondta, kolléganőjével, Andróczky Andrea fizika szakos tanárnővel a háromnapos táborban elsősorban azokat a hetedikes és nyolcadikos diákokat szólaltatják meg, akik érdeklődnek a természettudományok iránt, kedvelik a kutatásokat, illetve több tudást szeretnének elsajátítani: ‒ A helyi diákok mellett Újvidékről és Szabadkáról is érkeztek résztvevők. Mivel a tábor a fizikáról és kémiáról szól, nagyon szeretnénk, ha a kezükbe vennének és kipróbálnának több olyan eszközt, amire az iskolai oktatás folyamán nem nyílik lehetőség. A cél az, hogy közelebb hozzuk a két tantárgyat a gyerekekhez úgy gyakorlati, mint látványos, kísérleti oktatással. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyerekek csoportokban dolgoznak majd, kémiából például különböző krémeket és pezsgőtablettát, míg fizikából különböző áramköröket állítanak össze, és figyelnek egymásra, megosztják véleményüket, tudásukat, észrevételeiket. Tervben van még a környezetvédelmi kémiával, továbbá a talaj és a víz kivizsgálásával való ismerkedés, illetve az ezekhez szükséges eszközöket mutatjuk be, méréseket végzünk stb. Fizikából viszont áramköröket, játékos elektromosságot és egyéb érdekes dolgokat próbálhatnak ki, illetve tanulhatnak a diákok. Hétfőn gyárlátogatás lesz, mégpedig a helyi alkoholgyárba látogatunk, ahol a diákok megtekinthetik a gépeket és megismerkedhetnek a vegyi folyamatokkal ‒ sorolta a tábor megnyitóját követően a kémiatanárnő. Hozzátette, a természettudományok több különlegességet, érdekességet hoznak, amelyek lekötik a gyerekek figyelmét, ugyanakkor a gyakorlati munka által sokkal könnyebben megértik a lényeget, elsajátítják a tantárgyhoz fűződő tudnivalókat.

A diáktábor ünnepélyes megnyitója előtt a diákoknak a Szabadkai Vegyészeti Technológiai Középiskola mutatkozott be. Perna Attila, az iskola szaktanára elmondta, örömére szolgál, hogy egy olyan bemutatkozási lehetőséget kaptak, ahol a kémiáé a főszerep: ‒ Reméljük, hogy a táborban lévő diákok többségének megtetszik a vegyészeti pálya, ehhez pedig nagyon jó alkalom a jelenlegi tábor. Azon felül, hogy az iskolában már tanulják a tantárgyat, ezúttal rengeteg gyakorlattal ismerkedhetnek meg, amelyekben személyesen is bekapcsolódhatnak. Többször előfordul ugyanis, hogy az idő rövidsége vagy éppen anyaghiány miatt nem tudnak gyakorolni egy-egy jelentős kísérletet, ami legalább olyan fontos, mint az elméleti anyag. Ezúttal a nyolcadikosoknak szeretnénk bemutatni iskolánkat, és az ottani szakokat. Kolléganőm analitikus, a mérések meghatározását mutatja be a gyerekeknek, az általam hozott kísérletek pedig inkább a környezetvédelemhez kötődnek – magyarázta a szabadkai iskola tanára. Hozzátette, ami az érettségi, illetve felvételi vizsgákat illeti, az iskolában a kémia szakos tanárok a nyolcadikosok, továbbá a kémia szakra iratkozó egyetemisták felkészítését is elvállalják.

A tábor résztvevői igyekeztek minél többet elsajátítani a hallottakból és látottakból, jegyzeteltek, fényképeztek. Az előadók és foglalkozásvezetők érdekes témákat választottak, sikeresen felkeltették a fiatalok érdeklődését a természettudományok iránt. A résztvevő diákok, a kísérő tanárok és a foglalkozásvezetők is oklevélben részesültek, az ajándékkönyveket a Vajdasági Magyar Tankönyv Tanács biztosította.

Paraczky László