Hírek

Szenttamas.rs

 

Nyílt napot tartottak az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban

 

Nyílt napot tartottak csütörtökön az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban, ahová minden évben szenttamási diákok is iratkoznak. A gimnázium iránt érdeklődő magyar diákokat Kovács Smit Edit, az intézmény magyar nyelv és irodalom szakos tanára, valamint Kókai Anna és Vukašinović Vladimir gimnazisták fogadták.

A gimnáziumban folyó tevékenységeket, és az itt tanulók számára fontosnak tartott információkat az érdeklődő diákokkal az intézmény olvasótermében Kókai Anna és Vukašinović Vladimir, a gimnázium harmadik osztályos diákjai osztották meg:

‒ A gimnázium a központban található, közvetlen közelében van az Újvidéki Színház és a Szerb Nemzeti Színház is. A tanulási feltételek a legkorszerűbbek, a gimnázium keretein belül pedig különböző kísérleteket is végzünk. Legszebb helyiségünk a könyvtár, az olvasóteremben szünetekben tartózkodunk, olvasunk, tanulunk. Az éttermünket nemrégiben újították fel, benne számos eseményt rendezünk, itt működnek a különböző szakkörök, a sakklub és a dráma-szakkör, és a ballagási ünnepség is itt zajlik. Az alagsorban székel a diákparlament, és ott is különböző szakköröket működtetünk. A gimnáziumnak jelenleg 36 osztálya és 1113 tanulója van, ezzel pedig a legnagyobbnak számít Dél-Bácska területén. Minden iskolaévben kilenc osztály indul 30-30 diákkal, ebből egy a magyar tannyelvű tagozat. Ami a tanítást illeti, a délelőtti váltás 7 óra 30 perckor kezdődik és legfeljebb 15 óra 25 percig tart, a délután váltás pedig 13 óra 30 perckor kezdődik és 19 óra 30 percig tart.

Ezt követően a hazai és külföldi testvériskolákat, az iskolában folyó eseményeket, és a részletes órarendet mutatták be az érdeklődő diákoknak, de szó volt az osztálykirándulásokról is. Az ismertető végén az érdeklődő hetedikesek és nyolcadikosok körbejárták az épületet, és betekintettek néhány órára is. 

P. L.