Kultúra

Szenttamas.rs

 

Gion Nándor Napok 2019

Könyvbemutatóval kezdődött 2019. február 1-jén, az író születésnapján a Gion Nándor Napok rendezvénysorozat a szenttamási Népkönyvtárban. Az irodalmi eseménysorozat a tavalyi budapesti Könyvhétre megjelent Gion Nándor című album bemutatójával kezdődött, a kötetről a szerkesztők, Kurcz Ádám és Horváth Futó Hargita beszélt. A Gion-album a budapesti Napkút Kiadó, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a szenttamási Gion Nándor Emlékház gondozásában jelent meg, és a kiadó Hang–Kép–Írás sorozatának hetedik kötete.

 

A rendezvény február 22-én folytatódik. A Kultúrotthonban bemutatják a Rafal za jednog crnog bivola (Sortűz egy fekete bivalyért) című szerb nyelvű fordításkötet. Az irodalmi est keretében az érdeklődők egy kiállítást is megtekinthetnek a kötet illusztrációiból, amelyek Munjin Andrea alkotásai. A 18 órakor kezdődő esemény vendége Kovács Jolánka, fordító, Munjin Andrea illusztrátor és dr. Horváth Futó Hargita, a kötet szerkesztője. Moderátor: Snežana Hasanagić Đorđin szerbtanár. A műsorban fellépnek a Med i žaoka színjátszótársulat tagjai, felkészítőjük Božana Stojković.

 

A tavalyi év végén jelent meg a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének legújabb, Maradék maradéka című kötete, amely az egyesület 2017. évi riporttáborában készült írásokat öleli fel.

A kiadvány egyben a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete által elindított Délvidék felfedezése című sorozat harmadik kötete. A Maradék maradéka című kötet első hivatalos bemutatója Zentán volt, a másodikat a szenttamási Népkönyvtárban tartják feburár 28-án (csütörtökön) 18 órai kezdettel. A rendezvényen jelen lesz Tóth Lívia, a VMÚE alelnöke, az eddig megjelent három kötet szerkesztője és Máriás Endre, a VMÚE elnöke, valamint a szerzők közül Paraczky László újságíró, a VMÚE tagja, akinek négy riportja található a könyvben.

Az idei Gion Nándor Napok rendezvénysorozat utolsó eseményére 2019. március 9-én (szombaton) 17 órai kezdettel kerül sor, amikor a szenttamási Szent Kereszt Felmagasztalása római katolikus templomban bemutatják az Út menti körösztök Szenttamáson című monográfiát. A könyvet a szerzők Paraczky László és Németh Dezső, valamint a szerkesztő dr. Horváth Futó Hargita mutatja be. Moderátor: Süge Zsolt hitoktató.

 

P. L.