Hírek

Szenttamas.rs

 

Tartalmas volt a gyermekhét Szenttamáson

 

A szenttamási Öröm Iskoláskor Előtti Intézmény a nemzetközi gyermekhét alkalmából gazdag programot készített a gyerekek számára. A jó időjárásnak köszönhetően mindegyik rendezvényt sikerült megtartani. A kicsik mindazmellett, hogy meglátogatták egymás óvodáját, jártak a Tűzoltóotthonban, ahol megtekintették a tűzoltókocsikat, beülhettek a volán mögé, és kipróbálhatták az itt található felszerelést. Jártak továbbá a helyi rendőrállomáson, a Népkönyvtárban, több pékségben, és meghívást kaptak több mezőgazdasággal foglalkozó családtól is – hallottuk az intézmény igazgatójától, Aleksandra Vrsaljkovićtól. Mint mondta, az elmúlt évek hagyományaihoz híven az óvodákban magyar és szerb nyelvű bábjátékot is láthattak a kicsik, ami különösen érdekes volt számukra. A nádaljai óvodában kerékpáros felvonulást tartottak, ahol az ovisok a rendőrség és a szülők kíséretében bicikliztek a település központjában. De nem csak ez volt nagy öröm, hanem a pénteki palacsintanap is, amikor néhány idős nagymama a helyszínen keverte be és sütötte meg a finom palacsintát. Turián viszont őszi köténynapot tartottak, amelyen a szülők és a nagymamák szebbnél szebb kötényeket készítettek az óvodásoknak: ‒ Mindenképpen ki kell emelni, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően, amikor egy-egy csoport ellátogatott a polgármesteri hivatalba, ezúttal Radivoj Paroški polgármester és az önkormányzati képviselők látogatták meg az óvodákat, és a gyerekek nagy örömére édességcsomagokat osztottak. A másik igen jelentős dolog, hogy a rend őrei ezúttal is meglátogatták az óvodákat, a téma pedig a közlekedésbiztonság volt. Az utolsó nap a legtöbb óvodában ezúttal is a jelmezbál jegyében telt el – sorolta az igazgatónő. Egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki közvetve vagy közvetlen módon hozzájárult ahhoz, hogy az idei gyermekhét nagy öröm legyen a legkisebbek számára.

A tuki Barbie óvoda kis lakói kedden ellátogattak a Piroska és a farkas óvodába, szerdán megtekintették a Mumus című bábjátékot, utána pedig szépítették az óvoda udvarát, aszfaltrajzoltak és falaveleket gyűjtöttek. Csütörtökön a közlekedési rendőrök jártak nálunk, pénteken pedig jelmezbál, ezzel együtt pedig nagy buli és tánc volt az oviban, hallottuk Paracki Laura óvónőtől.

A begluki óvoda magyar tagozatának óvónője, Srekk Ilona elmondta, hétfőn bűvész látogatott hozzájuk, kedden vendégek érkeztek, a jelmezbálat itt szerdán tartották. Csütörtökön rajzoltak, pénteken pedig A három kismalac című bábjátékot láthatták az ovisok.

Az iskolások is tartalmakkal gazdag hetet tudnak maguk mögött

Minden gyermek örömére - Hidakat építünk a generációk között mottóval indult október 2-án a gyermekhét a Vuk Karadžić Általános Iskolában.

A hétfő az alsósok rajzkiállítása, a két tűz között játék és a stafétajátékok jegyében telt, a nap a már hagyományos cserebere vásárral zárult, ahol a gyerekek használt ruhaneműt, lábbelit, játékot, könyvet, iskolai felszerelést és egyéb dolgokat árultak, cseréltek. Ugyanakkor a hittant és a polgári nevelést tanuló diákok fogadták a szülők és a polgárok adományait, amelyet – mint mondták – az inkluzív oktatás feltételeinek javítására, a generációk közötti szorosabb együttműködésre és szolidaritásra fordítanak. Kedden az idősebb diákok játékokat készítettek fiatalabb társaik számára. Szerdán sportnapot tartottak, amelyen a felsős fiúk és lányok labdarúgásban, kosárlabdában és röplabdában versenyeztek egymással.

Csütörtökön az alsósok számára az iskola előcsarnokában filmvetítés volt, míg pénteken a már hagyományos könyvvásárra került sor. Ezúttal az alsósok cserélhettek egymás között mesés- és képeskönyveket.

A turiai Petar Drapšin Általános Iskolában a gyermekhét aszfaltrajzzal kezdődött. Az alsósok az iskolaudvarban lévő sportpályát rajzolták tele színes krétával. Mindenki azt rajzolta, ami örömet okoz neki.

A kedd A nagymama kalácsa és receptjei nevű műsor jegyében telt. Az iskolában hallottuk, hogy így is lehet generációkat összekötni, hiszen az idősektől begyűjtötték a régi kalácsrecepteket, közülük pedig az iskola konyháján a mézeskalácsot és a nagymama kalácsát választották ki, bekeverték és megsütötték ‒ persze a tanárok és osztálytanítók segítségével. Csütörtökön került sor a tudományos vetélkedőre, amelyen minden osztályból három diák mérte össze tudását. A sportnapot az iskolaudvarban, illetve a sportcsarnokban pénteken tartották.

A nádaljai Žarko Zrenjanin-Uča Általános Iskolában a gyermekhét első napján a felsős diákok osztályfőnöki órán a Hidakat építünk a generációk között mottóról beszélgettek. A témánál külön kitértek a sztereotípia, az előítélet és a diszkrimináció fogalmára, továbbá a generációk közötti különbségekre. Az alsósok számára aszfaltrajzot szerveztek, a téma itt is a generációk közötti híd volt.

Másnap ugyenezzel a témával zajlott a képzőművészeti óra is. A gyerekek képzelete szerint a hidak nem csak generációkat, hanem hegyeket, völgyeket, partokat, városokat kötnek össze, és mindezt a saját szemszögükből tekintve le is rajzolták, festették. Az ötödikes és hatodikos diákok viszont interjút készítettek a nagyszülőkkel azok gyermekkoráról, és ezt írták le.

A szerdai nap az iskolában már hagyományosan a Gyermekszövetség napja, ilyenkor veszik fel az elsősöket a szövetségbe, akik nyilvántartási lapot és kitűzőt kapnak. Nagyszünetben a csillagászati csoport távcső segítségével a Nap körüli jelenségeket figyelte. Az utolsó órán az ötödik és hatodik osztályos diákokat meglátogatták az iskola egykori diákjai, akikkel elbeszélgettek arról, milyenek voltak régen az iskolás diákok mindennapjai, mit és hogyan tanultak.

 

Csütörtökön az alsósok számára utcai jelmezbálat rendeztek. A fő téma a család, a nagynéni, nagybácsi, nagytata, nagymama stb. volt. Az alkalomra némi szülői segítséggel remek jelmezek készültek, és a felvonulás is kiválóan sikerült. A felsősök számára viszont fogalmazási versenyt rendeztek, a téma a gyermekhét mottója volt. A generációk közötti kapocs, illetve híd volt ugyancsak a nyolcadikosok témája, akik a polgári nevelés órán elmetérképet készítettek.

Pénteken a sportnapot követően a legjobb alkotásokat, rajzokat és jelmezeket díjazták, a felsősök számára pedig labdarúgótornát szerveztek.

A szenttamási Jovan Jovanovi Zmaj Általános Iskola 2. és 3. osztályos tanulói kedden a városi parkba látogattak, ahol az aszfaltrajzé, a fogócskáé és a jókedvé volt a főszerep. A Szabadság teret csaknem teljes egészében színes rajzok díszítették. Boldog gyermekkort szeretnék mottóval nagyon sok, színes és ötletes munka készült, amellyel a kicsik elsősorban a felnőtteknek üzenték: Boldog vagyok, ha apu és anyu szeretik egymást! Ők pedig akkor boldogok, ha ötöst hozok az iskolából. Az iskola első és negyedik osztályos diákjai az iskolaudvarban rendeztek aszfaltrajzot.

Szerdán délután a 2. és 3. osztályos gyerekek ellátogattak a Gion Nándor Emlékházba, ahol az irodalom és a játék mellett ugyancsak a képzőművészet emelkedett ki. A kis művészeket főleg az udvarban álló kárókatonák domborműve érdekelte, ezt rajzolták, festették le. A gyönyörű időben legtöbben viszont jót futkároztak az udvaron, diót szedtek és fogócskáztak.

Szerdán, október 4-én hagyományosan újra megrendezésre került a sportnap. A felsős tagozatok a délelőtt folyamán, míg az alsósok délután versenyeztek egymással. Kovács Blanka tornatanárnő elmondta, minden felsős tagozatot két fiú és két lány képviselt, így álltak össze a csapatok. A fiúk labdarúgásban, míg a lányok a két tűz között játékban és röplabdában versengtek. A versenyek izgalmasak voltak, nagyon jót játszottak a gyerekek.

 

‒ A délután folyamán az alsósoknál is izgalmas összecsapások voltak. Külön versenyzett a három második osztály, valamint külön a négy harmadik osztályos tagozat, akik ügyességi, gyorsasági, továbbá stafétajátékokban és kötélhúzásban mérték össze erejüket és tudásukat – tudtuk meg Matarugin Elvira tanítónőtől.A gyermekhét első része pénteken a hagyományos zsibvásárral zárult, amely ezúttal nem az előcsarnokban, hanem az emeleti folyosón került megrendezésre. A vásárnak már néhány éves hagyománya van a szenttamási iskolában, és ide a diákok az otthon nem használt, kisebb dolgokat hozzák el, s azokat a padokra, takarókra, kendőkre rakva árulták. A fiúk, lányok hoztak is, vittek is – volt, aki többet vitt, mint hozott. Dísztök, iskolatáska, ugrálókötél, társasjáték, asztali és falidísz, plüssmaci, játékautó és kisvonat, DVD-n film és még sok egyéb apróság talált gazdára. A gyermekhét rendezvénysorozat az iskolában október 14-én papírgyűjtési akcióval folytatódik. 

Paraczky László