Hírek

Szenttamas.rs

 

Gyermekhét: A fiatalok nélkül nincs jövő

A koronavírus-járvány miatt némileg módosultak ugyan az idei gyermekhétre tervezett programok Szenttamáson, de köszönve a nyárias időjárásnak a terveket csaknem mindenütt sikerült megvalósítani. A jelmondat az idén Jovan Jovanović Zmaj Jóbarát című versének egyik idézete: Kétszeres a boldogság, ha megosztjuk azt!

A hétfőn kezdődött, tarka műsorokkal, érdekességekkel és szórakozási lehetőségekkel telített napoknak talán a legkisebbek, az ovisok örülnek a legjobban. Az általános iskolák alsós és felsős diákjai az osztálytanítók és tanárok segítségével ugyancsak ötletesen oldották meg a felkínált lehetőségeket.

Munkatársaival a Hófehérke és a Méhecske óvodába látogatott kedden Radivoj Debeljački, szenttamási polgármester. Miután átadta az édességcsomagokat, amiért cserébe tucatnyi gyermekmosolyt kapott, a község első embere a gyermekekkel közösen egy fenyőfát ültetett el, ami egyúttal a kölcsönös barátság jelképe is. Mint mondta, nagyon szeretné, hogy ezt a fenyőt újévkor közösen díszítsék fel: − Úgy gondolom, kifejezetten tudatában vagyunk annak, hogy szolidárisnak kell lennünk, és ez a jelmondat emlékezteti az embereket arra a gondolkodásmódra, hogy a világon nem vagyunk egyedül, és hogy kölcsönös boldogság nélkül az ember nem lehet igazán boldog. Nagyon fontos, hogy a legkisebbek megértsék ezt az üzenetet, hogy megtanítsuk őket eszerint élni. A szolidaritás mellett Szenttamás a multikulturalizmusról ismerhető fel, mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy környezetünkben más-más vallású és nemzetiségű emberek élnek, és minden remekül működik. Továbbra is ápoljuk a multikulturalizmust, és megosztjuk másokkal mindazt, ami körülvesz bennünket – mondta a polgármester. Kifejtette, a legfontosabb feladat, amelyhez a községben minden döntéshozónak hozzá kell járulnia, a fiatalok itthontartása, és az hogy itthon valósítsák meg mindazt, amit máshol felkínálnak nekik: − Nagyon fontos a jövő tervezése és a község fejlődése, nem csupán az infrastruktúrát illetően, hanem hogy olyan irányban gondolkodjuk, hogy fiataljaink mit és hol fognak dolgozni, hogyan valósítsák meg kitűzött céljaikat, és hogyan tudják mindezt Szenttamáson valósítani. Azért szállunk síkra, hogy a fiatalok itthontartása legyen mindennek a középpontjában, hiszen ők viszik tovább ezt a közösséget. Nélkülük Szenttamásnak nincs jövője – mutatott rá Radivoj Debeljački.

Az óvodákba a polgármestert helyettese, Milica Zarić mellett Jovica Andrić, a községi tanács tagja, valamint Ninoslav Jokanović, a szenttamási Helyi Közösség tanácsának elnöke kísérte el.

 

P. L. (Fotó: G. D.)

szenttamas.rs