Hírek

Szenttamas.rs

 

Hagyományos aratóünnepséget rendeznek Szenttamáson

 

A szenttamási Hagyományápolók Klubjának szervezésében az idén július 14-én rendezik meg a Füstös-tanyán a XXII. Hagyományos Aratóünnepséget. A régi aratási szokásokat felelevenítő verseny a Krivaja melletti parcellán zajlik majd, a kísérőrendezvények pedig az udvarban felállított sátrakban.

Forgács Ibolya, az egyesület elnöke elmondta, a cél ezúttal is a hagyományos aratási szokások felelevenítése, megőrzése és átadása a fiatalabb generációk számára. A résztvevők reggel 8 órakor az egyesület helyisége előtt gyülekeznek, ahonnan zenekari kísérettel a Pera Segedinac utcán vonulnak ki a tanyára. Az ünnepi megnyitó 9 órakor kezdődik, amelyet a parcellák kisorsolása és a hagyományos reggeli követ, a verseny pedig 10 órakor rajtol.

A Hagyományápolók Klubjának elnöke hangsúlyozta, az idén is minden olyan dolgot értékelnek, ami a valamikori aratási hagyományokhoz fűződik, ideértve az öltözéket, a felszerelést és a hagyományos aratóreggelit: ‒ A gyülekezés a klub helyiségeinél lesz július 14-én nyolc órakor. A csapatok kivonulnak a Füstös-tanyára, ott lesz a reggeli, utána a parcellaszámok kihúzása. 10 óra felé tervezzük, hogy kezdődik a hagyományos aratás, ami eltart fél 12-ig. Délre tervezzük a kenyérszentelést, utána egy kis kultúrműsor, eredményhirdetés, közös ebéd. Ezen kívül lesz játszóház is a gyerekeknek, itt gyúrnak, morzsolnak, tehát kézműves foglalkozásokat is szervezünk. A jánoshalmiak felkértek bennünket rajzkiállítás összeállítására, tudomásom szerint Szenttamásról 10 rajzot neveztek be, remélem, hogy hoznak Jánoshalmáról is és Topolyáról is alkotásokat. Jelen pillanatban 12-13 csapatunk van, ők biztosan jönnek, de 20 csapat részvételére számítunk. Jelentkezni nálam vagy Rind Valériánál lehet, viszont az előre be nem jelentett, de reggel 8 órakor a klub helyiségében megjelenő csapatokat is szívesen látjuk – mondta Forgács Ibolya. Hozzátette, a Hagyományos Aratóünnepségre minden hagyománykedvelőt szívesen látnak.

 

szenttamas.rs