Bejelentő

Szenttamas.rs

 

Két hét múlva tartják a hagyományos aratóünnepséget

 

A Hagyományápolók Klubjának szervezésében az idén július 14-én rendezik meg a XXIII. Hagyományos Aratóünnepséget. A régi aratási szokásokat felelevenítő verseny a Srbobran Általános Földműves Szövetkezet udvarán zajlik majd, a kísérőrendezvény pedig a bejárat mellett felállított sátrakban.

Robotka Angéla, a rendezvény koordinátora elmondta, a cél ezúttal is a hagyományos aratási szokások felelevenítése, megőrzése és átadása a fiatalabb generációk számára. A résztvevők reggel 8 órakor a szövetkezet udvarában gyülekeznek. Az ünnepi megnyitó 9 órakor kezdődik, amelyet a parcellák kisorsolása és a hagyományos reggeli követ, a verseny pedig 10 órakor startol: − Eddig kilenc csapat nevezett be a rendezvényre, amelynek szervezése egyébként zökkenőmentesen folyik. A versenyzők és a vendégek számára külön sátor áll majd az udvarban, négy üstben fől a paprikás. Már tavaly sem volt értékelve az elvégzett munka, az idén sem lesz. Örülünk annak, hogy bemutathathatjuk az egykor igen nehéz munkának számító aratást és a hozzá fűződő szokásokat, a hagyományos aratóreggelit, öltözéket, dalokat. Minden csapat egyformán kap emléklapot, a díjakat pedig kalapból húzzuk ki. Köztük lesz egy ingyenes belépő ötfős csapat számára az orosházi Gyopárosfürdőbe, a Gion Nándor Kulturális Központ által biztosított könyvek stb.

A szenttamási rendezvény koordinátora elmondta még, hogy a kézi, kaszával történő aratással párhuzamosan versenyeket szerveznek a gyerekek számára. Kötélhúzásban, zsákban ugrálásban, csizmahajításban stb. mérhetik össze erejüket és tudásukat. A legkisebbek számára játszósarok lesz, ahol hagyományos kenyeres-lisztes műhelymunkát és szórakozási lehetőséget kínálnak.

A szervezők a Hagyományos Aratóünnepségre a 062/551-862-es telefonszámon fogadják a régi és az új csapatok benevezését, ugyanakkor minden hagyománykedvelőt szívesen látnak.

A rendezvény támogatói a szenttamási önkormányzat, a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács és még sokan mások.

 

P. L.