Hírek

Szenttamas.rs

 

Kézimunka-kiállítást szerveznek Szenttamáson

 

A Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja szervezésében november 21-től 23-ig Hagyományápoló, műhelymunkával egybekötött kézimunka-kiállítást tartanak. A helyszín a szenttamási klub begluki helyisége.

 

A klub elnöke, Robotka Angéla elmondta, a kiállítást azért kapta a Hagyományápoló elnevezést, mert olyan dolgokat mutatnak be, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az egyesület által szervezett rendezvényekhez. Ilyen például a hagyományos aratás és az ehhez kapcsolódó szokások, az aratási reggeli, az ilyenkor készített koszorúk stb. Az előállt járványügyi helyzet miatt a rendezvényt több naposra tervezik, hogy elkerüljék a csoportos látogatásokat. Beszélgetőtársunk egyúttal az elmaradt és a tervezett programokat is felvázolta, és elmondta azt is, hogy amennyiben a járványügyi helyzet azt lehetővé teszi, egy nagyszabású szenttamási kiállítást szeretnének tető alá hozni.

− A koronavírus-járvány miatt a rendezvények és a kiállítások az idén sorra elmaradtak, azonban a klub kézimunkázó asszonyai, amikor lehetőség volt rá, azaz enyhült a járvány, többször összejöttek, és folytatták a tevékenységeiket. Jelenleg ismét erősödött a járvány, emiatt kevesebb létszámmal, de néha összejönnek. Több rendezvényt terveztünk erre az évre, közöttük a hagyományos aratóünnepséget, de az előállt helyzet miatt csaknem minden elmaradt. Valószínűleg a karácsonyt megelőző betlehemezést is bizonyos kritériumok közé kell szorítani. A klub színészcsoportját is megviselte a helyzet, de amikor csak lehetőség volt, illetve van rá, gyakorolunk, dolgozunk. Ami szerintem már most biztos az, hogy karácsonyt megelőzően az adventi gyertyagyújtást a templomudvarban bevállaljuk, ahogyan eddig is, a Mikulás-várással együtt. Talán kisebb ajándékot is sikerül biztosítani a gyerekeknek. Ezen kívül a téli kézműves tábor is előttünk áll, ez ugyancsak egy hagyományokkal teli műhelymunka, amit a gyerekekkel közösen végzünk. Az előző évek tapasztalataiból merítve, egy-egy tábori nap alkalmával 80-90 gyerek is összejött, és úgy gondolom, idén nem tudjuk ezt a rendezvénysorozatot a szokásos keretek között lebonyolítani. Úgy gondoltuk, hogy a műhelymunkákat is részletekre bontjuk és hétvégékre, hétköznapokra időzítjük, a már említett gyülekezési tilalom miatt – sorolta Angéla.

Visszakanyarodva a hétvégére tervezett kiállításhoz elmondta, a cél a klub kézimunkázóinak munkáit szeretnék valamilyen úton-módon bemutatni, hogy ők is értékesnek érezzék magukat: − Miután a hagyományos aratóünnepség a nyáron elmaradt, olyan ötlet született, hogy szervezzünk egy ehhez kapcsolódó kiállítást. Elsősorban az aratáskor használatos szerszámok, díszek, aratóreggeli az, amit szeretnék bemutatni, és ehhez párosulnak az asszonyok által készített kézimunkák. Asszonyaink egyébként nagyon ügyesek, a hagyományos kézimunka, mint a hímzés, kötés, horgolás stb. mellett foglalkoznak még a gyöngyfűzéssel, továbbá a dekupázs és a quilling tehnikával is. Jártak különféle szakcsoportokra, továbbképzésekre, ahol ezt elsajátították, és ezt azt elsajátított tudásukat a fiataloknak is át tudják adni. Srekk Edit a kézimunkacsoport vezetője szépen összetartja a csapatot, nagyon szépen dolgoznak. Rendszeresen eljártak a teadélutánokra, a kiállításokra is, és több díjat hoztak haza. Amennyiben újra enyhül a járvány, a klub részéről tervben van egy nagyszabású kézimunka-kiállítás megszervezése, amelyre meghívnánk a községben tevékenykedő magyar és szerb kézimunkázó csoportokat. Hiszem azt, hogy az embereknek elegük van ebből a jelenlegi bezártságból, és bízunk benne, hogy amennyiben tető alá hozzuk a kiállítást, elbeszélgetünk, és jól érezzük magunkat – mondta végezetül a szenttamási Hagyományápoló Klub elnöke. 

Paraczky László

szenttamas.rs