Hírek

Szenttamas.rs

 

Kulturális és sporteseményekben gazdag nyár áll előttünk

Nyári kulturális és sportesemények elnevezéssel tartottak sajtótájékoztatót a Szerb Haladó Párt szenttamási alapszervezetének helységében a párt vezetőségi tagjai: A szenttamási KKT elnöke, Milena Alargić, a Sport-, Rekreációs és Turisztikai Központ megbízott igazgatója, Slobodan Subić, valamint Milica Zarić, a Kultúrotthon megbízott igazgatója. A programmal kapcsolatban a KKT elnöke elmondta, néhány esemény már lezajlott, azonban a nyár végéig még több jelentős rendezvényre is sor kerül a községben, a sajtótájékoztatón pedig ezek időpontját, tartalmát ismertetik. Milica Zarić hozzáfűzte, az időrendben pár hetes különbséggel zajló sportrendezvények között több olyan új kulturális esemény zajlott/zajlik a városban, amelyek felkeltették a polgárok érdeklődését: példának a nyári mozi beindítását és az egyre több színházi előadást említette.

A Nyári kulturális és sportesemények elnevezésű projektum kiváló együttműködést biztosít a Kultúrotthon és a Sport-, Rekreációs és Üdültetési Központ között. Úgy osztottuk be a programokat, hogy polgárok folyamatosan kísérhették, maguk is bekapcsolódhattak az eseménysorozatba, és tehetik ezt a nyár hátralévő részében is. Ami a szabadban zajló sportrendezvényeket illeti, a lábtenisz- és az asztalifoci-tornával kezdtük, melyek egyúttal újdonságnak is számítanak a községben. Mindkét verseny nagy visszhangra talált, összesen 60 csapat vett részt, és humanitárius jellegűek voltak. Nagy Stevan beteg kisfiú számára gyűjtöttük az önkéntes adományokat, s végül 117 ezer dinárt utaltunk át a fiú szülei által nyitott folyószámlára. Ezúton is köszönetet szeretnék mondani minden adományozónak és sportolónak – mondta Slobodan Subić.

Kiemelte, a másik nagy sportesemény a 3×3-as kosárlabdatorna volt, amelyre az idén az előző évekhez képest sokkal több csapat nevezett be, a közönség pedig nagy izgalommal követte az amatőr és a profi kosarazók játékát. Ezt követően került sor Turián a kispályás labdarúgótornára, ahol ugyancsak kiváló csapatok mutatkoztak be, és több csapat jelentkezett, mint tavaly. Ez az esemény is nagy visszhangot keltett, hiszen több közismert profi labdarúgó is bekapcsolódott a játékba, a mérkőzéseket pedig a magas színvonal jellemezte. Jelenleg Nádalján van folyamatban egy hasonló kispályás labdarúgó torna.

− Egy héttel a petrovdani ünnepségek után, valószínűleg július 19-én indul a legnagyobb szabadtéri sportesemény, a 3×3-as Milenko Genčić Street Foodbal Emléktorna, amelyre idén rekordszámú benevezésre számítunk – tette hozzá a sportközpont igazgatója.

A sajtótájékoztató folytatásában a napokban sorra kerülő két jelentős kulturális eseményről volt szó. Nádalja a Szent Iván-napra, Szenttamás pedig Petrovdan ünnepére készülődik. A Kultúrotthon megbízott igazgatója elmondta, a műsort a Sport-, Rekreációs és Turisztikai Központtal közösen szervezik, és július 7-től 14-ig tart: − A nádaljai falunap július 7-én 18 órakor ünnepi istentisztelettel kezdődik. 19 órától a helyi művelődési egyesületek műsorát követhetik, majd 21 óra 30 perctől a Tribute band zenekar koncertezik. Szenttamáson július 8-án (hétfő) a Kultúrotthonban 20 órakor megnyílik a helyi Art galéria képzőművészeti kiállítása. A humanitárius rendezvény teljes bevételét Nagy Stevan szenttamási kisfiú gyógykezelésére fordítják. Ugyancsak a Kultúrotthonban július 11-én 20 órától kiállítás nyílik I. Péter király születésének 175. évfordulója alkalmából. A megnyitót követően Hadži Lazić Zoran tribünjét követhetik az érdeklődők – sorolta Milica Zarić. Mint mondta, az ünnep Petrovdan előestéjén, július 12-én 18 órától a szenttamási ortodox templomban istentisztelettel folytatódik, majd a központi parkban lévő emelvényen 19 órától a helyi művelődési egyesületek közös műsorát tekinthetik meg a látogatók. 21 óra 30 perctől a Zora Városi Kórus lép fel, 23 órától pedig a Balkanika zenekar koncertje van soron: − Nem csökkent az érdeklődés a már hagyományos Péter-Pál-napi lóverseny iránt, mely az idén 15. alkalommal kerül megrendezésre. Nagyon bízunk abban, hogy szombaton, július 13-án délután 15 órától újra kiváló futamokat láthatnak az érdeklődők. A városközpontban18-tól 20 óráig a legkisebbeké a színpad, 21 órától a Tribute band, 23 órától pedig a legendás Divlje jagode rockzenekar ad koncertet – mondta a Kultúrotthon megbízott igazgatója.

A további júliusi kínálat: minden vasárnap este 21 órától a nyári mozi teljesen ingyenes vetítéssel várja a látogatókat, sőt, a bemutatásra kerülő fimet is a helyszínen választhatják ki a nézők. Július 24-én érkezik Szenttamásra a Tanyasznház, amelynek előadása minden évben nagyszámű érdeklődőt vonz az iskolaudvarba. Az augusztusi kulturális kínálat is lassan összeállt: A nyári mozi vetítései mellett 5 színházi előadás, további 3 előadás a gyerekek számára, két fúvószenekar fellépése, egy rokczene-est szenttamási zenekarokkal, két kiállítás és egy könyvbemutató. S ez még mindig nem a végleges kínálat. Nagyon reméljük, hogy mindenki megtalálja a kedvére való szórakozást, kikapcsoldást, tette hozzá a Kultúrotthon vezetője.

Milena Alargić az újságíróknak elmondta, a tervezett programokhoz az önkormányzat már biztosította az eszközöket. Folyamatban van a települések és az utcák rendbetétele, hiszen a Péter-Pál-napi rendezvénysorozat több tízezer látogatót vonz Szenttamásra, és ebben az időszakban érkeznek haza a külföldön dolgozó szenttamásiak is: − Nagyon reméljük, hogy az időjárás kegyes lesz a szervezőkhöz, hiszen a rendezvények zöme szabadtéren zajlik.

A sajtótájékoztatón több újságírói kérdés is elhangzott. A sajtó képviselői a Kultúrotthon belső festési munkálatairól, a begluki játszótér felújításáról és az ünnepek alatti parkolási lehetőségekről érdeklődtek.

Milica Zarić elmondta, a Kultúrotthon belső festésére és a galéria felújítására igen nagy szükség volt. A munkálatok jelenleg a vége felé közelednek, és már most biztosra vehető, hogy a falunapra, illetve a szenttamási ünnepekre befejeződnek.

A Krivaja partján lévő játszótér felújítását illetően Slobodan Subić elmondta, a szükséges dokumentáció elkészült, jelenleg a közbeszerzési pályázat kiírása folyik, azt követően pedig azonnal hozzálátnak a projektum megvalósításához: − Számításaink szerint a játszótér felújítása mintegy két hónapig tart. Erre a célra a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) 5, míg a szenttamási önkormányzat 2,1 millió dinárt biztosított.

Az ünnepek alatti parkolási lehetőségek bővítéséről Milena Alargić tájékoztatta a jelenlévőket. Mint mondta, az előző években a parkolást bizonyos utcák, utcaszakaszok lezárásával oldották meg, és ez az idén is így lesz, azzal, hogy még több helyet biztosítanak a személygépkocsikkal érkezők számára.

 

Paraczky László