Hírek

Szenttamas.rs

 

Lezajlott a IX. Hartyánfeszt

Újhartyán Önkormányzata és Német Nemzetiségi Önkormányzata szeptember 5-én IX. alkalommal rendezte meg a Hartyánfeszt elnevezésű sváb gasztronómiai és kulturális fesztiválját. A helyi civil közösségek mellett több településről is érkeztek vendégek, így Taksonyból, Dunaharasztiból, Solymárról, Inárcsról, Dabasról és Szenttamásról.

A szombat délelőtti eső kissé megváltoztatta a szervezők tervét, és a kulturális műsort a faluközpontban, a gasztronómiai rész pedig a város főterén került megrendezésre. Miután elállt az eső,13 órakor a település központjából elindult a zenés felvonulás, amelyen a vendégtelepülések mellett részt vettek a helyi kulturális hagyományőrző csoportok, ifjúsági és sváb fúvószenekarok is.

A gyerekek számára  a Feszt helyszínén a szervezők különböző játékos programokat, kézműves foglalkozásokat láttak elő, a látogatóknak pedig a délután folyamán sétakocsikázásra, városnézésre is alkalmuk volt.

Az idei Hartyánfeszt Benkő László és a Megapolisz zenekar koncertjével és utcabállal zárult.

Kemencés finomságok dédmamák receptjei alapján

Manger Henrik

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség az idén május végén gasztronómiai érdemrenddel tüntette ki az újhartyáni Manger Henriket, akit egy hónappal később a Szabadtűzi Lovagrend tagjai közé is beválasztottak. Hogy milyen tevékenységet rejt magéban a lovagrend, a szabadtéri sütés-főzés csínját-bínját ismerő fiatalember elmondta, hogy a szervezet a szabadban történő sütés-főzés népi hagyományának az ápolására alakult. Fő céljuk a régi értékek, ezen belül is a magyar gasztronómiai szokások határokon belüli és kívüli felkutatása, megőrzése és bemutatása.

− Megpróbáljuk összegyűjteni a különböző szabadtűzön készült ételek receptjeit, még mielőtt teljesen eltűnnének. Nagyon sok rendezvényen ott vagyunk, próbáljuk bemutatni, feleleveníteni az egykori főzési-sütési hagyományokat, ugyanakkor a különböző gasztronómiai rendezvényeken zsűrizünk is. Minden olyan étel, ideértve a bográcsost, rostélyost, a nyárson sütés, a kinti kemencében sült ételek stb. ápolása és kóstolóval egybekötött bemutatása a célunk, amely egykoron és ma is népszerű – emelte ki Henrik. Mint mondta, jómaga a kemencés ételek elkészítésére összpontosított, melyek szerinte kemence híján a leginkább elvesztek.

− Az idősebbek emlékeznek rá, hogy szüleik, nagyszüleik odahaza a kemencében sütötték a kenyeret és minden olyan dolgot, amit sütni-főzni kellett, ugyanakkor télen kemencével fűtöttek is. A mai világban nagyon nehéz például kovászt kapni, ami annak idején olyan nélkülözhetetlen kelléke volt a háztartásnak, mint a liszt. A kelt tésztából készített dolgokhoz és a kenyérhez elengedhetetlen volt. A Hartyánfeszten is azt próbáljuk bemutatni, hogy egykoron hogyan készültek a különböző kelt tésztás ételek. Csülkös kiflit, sváb hagymás lepényt, de kenyérlángost is megkóstolhatnak a látogatók. Ezek receptjeit régi, kézzel írott, megsárgult kis papírosokról, füzetekből gyűjtjük. A nagymamám dédmamája egy szétfoszló kis papírcetlire írta a recepteket, amit nagymamám megvigyázott, ezekből merítettünk néhányat. Újhartyáni barátaimmal megalakítottuk az Újhartyáni Sváb Kemencések Baráti Körét, az egyesület segítségével vidéken is be tudjuk mutatni ezeket az ételeket. Az első komolyabb tervünk az, hogy egy mobil, hordozható kemencét készítsünk, amelyben úgy tudunk majd sütni, mint odahaza a saját kemencénkben – hallottuk Manger Henriktől.

Akik a felvonulást vezették

Tóth Antal

Újhartyánban az idei Hartyánfeszt a fellépők és résztvevők utcai felvonulásával a Kistérségi Fúvószenekar kellemes, jó ritmusú, több évszázad zenéjét felidéző fellépésével kezdődött. Tóth Antal zenekarvezető a program szünetében portálunknak elmondta, a településen az 1700-as évek végétől van fúvószene, és ezt igyekszenek továbbvinni, megőrizni a gyökereket, ápolni a hagyományokat. Dédnagyapja is zenész volt, saját zenekarral, a kottáit még mindig vigyázza. A mostani, 16 évvel ezelőtt alakult fúvószenekar átlagban 25 fős, és szinte a település mindegyik rendezvényén ott vannak, de önálló koncerteket is tartanak, és a helyi tánccsoportot is kísérik. 2000-ben a hannoveri világkiállításon Magyarországot képviselték.

Csak 1-2 olyan emberünk van, aki nem újhartyániak, de a szülők által ők is kötődnek a városhoz. Egy CD megjelentetése a következő idei tervünk, amelyen megörökítenénk a zenekar munkáját. Mivel szorosan kötődünk a német nemzetiségű dalokhoz, repertoárunkat is zömmel ilyenek töltik ki, az alap pedig az induló, a keringő és a polka. Ezzel szemben persze játszunk modernebb dalokat, mostani tánczenét is, hiszen azokat a zenekar tagjai és a közönség is egyaránt igényli – mondta beszélgetőtársunk.

Kérdésünkre, hogy Újhartyánban hogyan biztosítják a kulturális-művelődési rendezvényszervezéshez, illetve a civilek működéséhez szükséges eszközöket, Tóth Antal  mint önkormányzati képviselő és több bizottság tagja elmondta, hogy ezeket egy ún. civil alapból finanszírozzák. Ez egy olyan pénzügyi alap, ahova minden civil szervezet nyújthat be pályázatot, és általában 200300 ezer forintról szól, persze attól függően, hogy az önkormányzatnak milyen az adott évben a pénzügyi helyzete. Amennyiben valaki olyan rendezvényt szeretne szervezni, vagy olyan tevékenységet folytat, ami támogatandó, akkor az eszközökre pályázni kell. Így pályázthatunk mi is a zenekarral például az említett CD kiadására.

Kint voltak a város sportolói is

Újhartyán Város Önkormányzata mindig is nagy hangsúlyt fektetett a különböző sportágak, a sportolás támogatására. Ennek köszönhetően az idén áprilisban megalakult a KyoNewaza Újhartyán Városi Sportegyesület, ahol a különböző szakosztályok várják a sportolók jelentkezését. Heli András az egyesület képviselője, önkormányzati képviselő portálunknak elmondta, hogy fő céljuk minél több ember megmozgatása, bevonása a sportágak egyikébe, hiszen a sporttal való foglalkozás az egészségmegőrzés egyik alapfeltétele.

Heli András

− A KyoNewaza egy korábban jól működő sportegyesület volt, a küzdősporttal foglalkozott, és néhányan a mostani egyesület alapítói közül annak is tagjai voltunk. Eddigi tevékenységünket hét szakosztályra bővítettük ki, vagyis a küzdősportok mellett itt van az asztalitenisz, labdarúgás, kézilabda és az íjászat is. Taglétszámunk mára elérte a 120 főt, ebből az igazolt versenyzők száma 60. Ők tehát a különböző sportágakban versenyezni tudnak, és már érmeket, serlegeket is hoztak Újhartyánba, ami ilyen rövid idő alatt nagy sikernek számít emelte ki Heli András, aki jómaga is sportoló. Mint mondta, azért volt fontos a tömegsport szakosztályok létrehozása, hogy ne csak a versenysportolásra legyen lehetőség, hanem az egészségmegőrzés, illetve a fizikum megtartása is vonzóvá tegye a sportot úgy a fiatalok, mint az idősebbek számára: − A dologban az a legjobb, hogy az óvodáskorúaktól egészen a nyugdíjas korosztályig sportolnak nálunk. Azzal, hogy áprilisban kezdtünk el szerveződni és idáig eljutottunk, azt bizonyítottuk be, hogy van igény a különböző sportágak iránt. Most például azt találtuk ki, hogy a jövő héttől az iskolában az igazgatóval és a sporttanárokkal együttműködve sportágválasztó hetet tartunk. Ezt úgy képzeltük el, hogy minden délelőtt bemutatunk a diákoknak egy-egy sportágat. Egyik nap az asztaliteniszt, másik nap a labdarúgást, majd a kézilabdát stb. Ezzel is próbáljuk a fiatalokhoz közelebb hozni a sport szépségét, és minden fiatalnak megadni a választási lehetőséget, hogy a választott sportágat később a tornaórákon gyakorolni tudják. Az edzőink maguk is sportolók, többen közülük országos bajnokságot is nyertek már a különböző sportágakban, és hiszem azt, hogy ha mindannyian bekapcsolódunk a népszerűsítési folyamatba, gyorsan megduplázódik a sporttal foglalkozók száma a településen – tette hozzá beszélgetőtársunk.

Együttműködve könnyebb továbbadni a régi hagyományokat

Zwick András

Testvérszervezeti kapcsolatot kötött augusztus végén a Haraszti Fiatal Svábok Egyesülete és az Újhartyáni Sváb Fiatalok Baráti Köre, melynek értelmében ezentúl több területen is szoros együttműködés alakul ki a két egyesület között. Mint azt a dunaharaszti egyesület elnöke, Zwick András elmondta, a Hartyánfeszt kiváló lehetőség a bemutatkozásra, barátkozásra és a kapcsolatok további mélyítésére is. Kiemelte, erős gyökerek kötik össze Dunaharasztit és Újhartyánt, hiszen az 1700-as évek végén sok harasztit telepítettek Újhartyánba, ami egy jó kapcsolat alapja is. A IX. Hartyánfeszt Sváb Gasztronómiai és Kulturális Fesztiválra ételkóstolóként Krautknedlt készíttettek, fellépett a Rosinen és a Zipfelmütz tánccsoport, továbbá a Haraster Dorfmusik Fúvószenekar.

− Az egyesületen belül jelenleg három táncsoport működik. A Zipfelmütz tánccsoportunk fiatal felnőttekből áll, a Rosinen ifjúsági tánccsoport, továbbá legkisebbekből álló csoport, a Kleine Rosinen, avagy a Kicsi mazsolák. Rendszeresen ott vagyunk a különböző versenyeken, két nagyobbik csoportunk mér kétszer aranyminősítést ért el, a Haraster Dorfmusik Fúvószenekar pedig a Fúvószene Európa Bajnokságon a második lett – emelte ki az egyesület elnöke. Mint mondta, a gasztronómia területén is ápolják a sváb hagyományokat.

− Valamikor őseink egy bizonyos menetrend szerint étkeztek. Hétfőn és kedden valamilyen tésztaféle volt az asztalon, az egyik nap kelt, a másik nap főtt tészta. Szerda általában „süteményes nap” volt. A csütörtök volt a „húsnap” vagy káposztanap, de általában ez a kettő együtt járt. Egy olyan káposztás finomságot hoztunk, amiben húsgombóc van, és hasonló a töltött káposztához, de van még füstölt hússal készült savanyú káposzta is – magyarázta beszélgetőtársunk. Hozzátette, már előbb is együttműködött a két egyesület, ugyanis a hartyániak a februárban tartandó farsangi bálra, a harasztiak pedig a Hartyánfesztre látogattak.

Szenttamásiak Újhartyánban

Az idei Hartyánfeszten újra jelen volt a turiai Kolbászfesztivál küldöttsége is, a rendezvényre látogatók meg is kóstolhatták a turjai sültkolbászt, amelyet a helyszínen gyúrtak és töltöttek be a neves specialitás szakértői. A Bard egyesület felnőtt néptáncsoportjának két-két koreográfiája hatalmas érdeklődést váltott ki a közönség soraiban, akik a szenttamásiak mintegy 20 perces produkcióját hatalmas ovációval és vastapssal üdvözölték.

A szenttamási Bard

A szenttamási Hagyományápolók Klubjának 2006-ban alakult Kalala néptánccsoportja most lépett fel először Újhartyánban. A közönségnek szatmári és bagi táncot mutattak be – hatalmas sikerrel, a Ficsóresz legénykórus pedig vajdasági asszonycsúfolókat énekelt. A klub kézimunkázó asszonyai kiállításon mutatták be az itteni szorgoskezű asszonyok munkáit, amelyek tájainkra jellemző motívumokkal készültek, de nem maradtak el a dédmamáink receptjei alapján készült kalácsok sem, amelyeket ingyen kóstolhattak meg a rendezvényre kilátogatók.

A szenttamási Kalala

A Hartyánfesztről

A fesztivált még 2008-ban alapította a Német Nemzetiségi Önkormányzat gasztronómiai és kulturális profillal. A közösségben élő hagyományok továbbadásán túl a cél az volt, hogy szűkebb és tágabb környezetüknek bemutassák a Magyarországon élő német nemzetiség konyhaművészetének, zenei és néptáncos hagyományainak „művészeti” eredményeit.

A rendezvénysorozat szervezői feladatuknak tekintik, hogy hozzájáruljonak ahhoz, hogy ezeket minél szélesebb körben megismerjék, elismerjék.

Az őszi rendezvény középpontjában a sváb gasztronómia, valamint a német nemzetiség zenei és táncos hagyományainak teret adó programok állnak. A helyi civil szervezetek sátraiban zajlik a tradicionális ételek kóstolása, kóstoltatása. Mintha, persze csak képletesen, kinyílna a sváb konyha ajtaja, és előttünk készülne el a hercel, a cimetkrofni, a labdarózsa vagy az elmaradhatatlan babos tészta. Ezek ma már messze távolból is jól csengő hívószónak bizonyulnak. A látogató, miközben élvezheti a fúvószenekarok játékát, kedvére válogathat a hagyományos sváb konyha remekeiből. Kísérőprogramként a Hartyánfeszten kézműves foglalkozások, művészeti és népművészeti kiállítások biztosítanak szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget minden generáció számára.

Képek a Hartyánfesztről 2015. szeptember 5.

Képek a Hartyánfesztről 2015. szeptember 5.

Képek a Hartyánfesztről 2015. szeptember 5.

Képek a Hartyánfesztről 2015. szeptember 5.

Képek a Hartyánfesztről 2015. szeptember 5.

Képek a Hartyánfesztről 2015. szeptember 5.

Képek a Hartyánfesztről 2015. szeptember 5.

Képek a Hartyánfesztről 2015. szeptember 5.

Paraczky László