Hírek

Szenttamas.rs

Bevetésen a téli szolgálat

 

Vasárnap reggel Szenttamáson is intenzív havazás kezdődött, a téli szolgálat pedig az összes rendelkezésére álló járművét bevetette az utak tisztítására. A tegnapi nap folyamán a Graditelj Közvállalat igazgatója, Dragoljub Banković, aki egyúttal a községi válságtörzs tagja és a téli szolgálat munkájának koordinátora, folyamatosan a terepen volt, és mint mondta, bár folyamatosan havazott, nem volt rendkívüli a helyzet, de az erős szél miatt igen komoly gondokkal kellett szembenézniük a hókotrókkal dolgozóknak. Az igazgató hétfőn a déli órákban nyilatkozott portálunknak, és elmondta, hogy a Graditelj első sószórója vasárnap reggel 8 óra után, a második pedig fél 9-kor került bevetésre, közvetlen utánuk pedig az összes készenlétben lévő jármű kivonult az utak tisztítására.

- Vasárnap 13 óráig a főbb útvonalakat, 17 óráig pedig a község összes utcáját megtisztítottuk a hótól. Ez azt jelenti, hogy a járművek legalább egy alkalommal minden utcában elkotorták a havat, de volt, ahol két alkalommal is áthaladtak. Ezt követően a munkában résztvevők rövid pihenőt tartottak, a hóesés intenzitása is csökkent. 21 órától viszont újra kivonultak a hókotrók, mivel időközben olyan információkat kaptunk, hogy a Turia és Nádalja felé vezető utakon az erős szél miatt újabb hófúvások keletkeztek, és a közlekedés akadályokba ütközik. Közben újabb jelentések érkeztek, hogy az ún. Szegedi úton is több helyen hótorlasz keletkezett, továbbá Turián, a település szélén lévő Šumska utca is járhatatlan. Az erős szél újra több helyen összehordta a havat a Becsei utat a Szegedi úttal összekötő utcán. Így ismét bevetettünk két hókotrót és sózóládával ellátott tehergépjárművet, az említett szakaszok két óra múlva már járhatóak voltak. Késő este volt még egy külön feladatunk is, ugyanis a turiai kőolajfuratoknál felborult egy tartálykocsi, és emiatt csak egy részét tudtuk megtisztítani az útnak. Amikor viszont a tartálykocsi visszakerült a helyére, Turia irányából megtisztítottuk a felmaradt útszakaszt is. Ma reggelre már minden út és utca járható volt, a szél is kissé csendesedett, de ennek ellenére sem csökkentettük a készenléti állapotot – mondta a Graditelj igazgatója.

Kérdésünkre, hogy a jelen pillanatban mennyi só és zúzalék áll a rendelkezésükre, Dragoljub Banković elmondta, hogy a készlet 6-7 tonna körüli, de kedden újabb 20 tonna érkezését várják: - A téli szolgálat az előttünk álló ünnepek alatt is ügyeletet tart attól függetlenül, hogy egyelőre nem jósolnak nagyobb mennyiségű csapadékot.

Ide tartozik a hír, hogy a Graditelj január 1-jén és 2-án, továbbá 7-én nem szállítja a szemetet. A többi napokon a megszokott beosztásban dolgoznak a szemét elszállításán.

Hókotró december 29.

 

Paraczky László