Hírek

Szenttamás.rs

 

Október 1-je az idősek világnapja

 

Az ENSZ közgyűlése 1991 októberétől jegyzi az idősek világnapját, hogy minden évben legyen egy nap, amikor mindenki azokra az értékekre gondol, amelyeket az idősödő emberek életük során felhalmoznak, szűkebb és tágabb környezetüknek átadnak. Ennek kapcsán a szenttamási Szociális Központ már 10 éve ünnepséget szervez, amelyre a város képviselői mellett az idősekkel foglakozó civil szervezetek és a nyugdíjas egyesület képviselőit is meghívják.

A pénteki ünnepségen, amelyen Radivoj Paroški polgármester mellett jelen volt még dr. Ilija Gazepov, a községi tanács szociális kérdésekkel megbízott tanácsosa, a jelenlévőket először Biserka Veselinović, a Szociális Központ igazgatója köszöntötte: ‒ Már 10. éve minden szerdán, és néha máskor is, a nyugdíjasokkal együtt már hagyományosan összejövünk itt a központban, hogy elbeszélgessünk. A téma a mindennapok, a család és mindaz, ami hozzánk a legközelebb áll. Amit születésüktől fogva átadunk a fiataloknak, azt várjuk vissza, az időskor iránti tisztelettel és a megbecsüléssel. Nincsenek nagy elvárásaink, csak az alapvető dolgok, mellette persze az öntisztelet megtartása a fontos. Muszáj tovább haladni előre. Az, hogy mi az ún. harmadik korban élünk, azaz az élet őszén, nem jelenti azt, hogy mindaz, amit nyújtunk, adni tudunk a közösségnek, minőségileg már gyengébb. Éppen ellenkezőleg: az idő, ami rendelkezésünkre áll, a szépség és a tapasztalat átadása egymásnak, akár itt, akár magántalálkozások alkalmával, a családnak, gyermekeinknek, unokáiknak, szomszédoknak nagyon fontos. Törekszünk mindebben, és hiszem azt, hogy mindannyian tudják, érzik, mennyire fontosak számunkra az idősek – emelte ki a szociális központ elnöke.

Radivoj Paroški polgármester az idősek világnapja kapcsán elmondta, örömmel tölti el, hogy részt vehet a központban szervezett összejövetelen, hiszen az időseknek kijár az a tisztelet, hogy elismeréssel adózzanak munkájukért és mindazért, amit a társadalomért tettek: ‒ Mindannyian boldogok leszünk, ha látjuk, hogy önök is azok, és mert látjuk, hogy több alkalommal még ma is megtesznek mindent a helyi polgárok és társadalom érdekében. Örülök, hogy itt lehetek önökkel, és megoszthatjuk a szép vagy a kevésbé szép emlékeket. Az önkormányzatban már egy ideje gondolkodtunk azon, hogyan tudnánk segíteni a nyugdíjasokat és mindazokat, akik egész életüket munkával töltötték. Egészen pontosan arról van szó, hogy segíteni szeretnénk azokon, akiknek nagyon kicsi a nyugdíjuk, és ez a támogatás hamarosan meg is érkezik – ígérte a polgármester.

Az idősekkel a közponban szerdánként Radišić Mária, nyugalmazott óvónő foglalkozik. Az ügyeskezű asszonyokból álló csoport ezúttal az ősz motívumaival, a természet adta termésekkel, saját kézimunkákkal díszítették fel a központ folyosóját és társalgóját.

Napjainkban kb. 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet, éppen ezért a gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek –önkéntes munkával, tapasztalataik átadásával.

A 2002 népszámlálás szerint Közép-Szerbiában mintegy 900 ezer, Vajdaságban pedig mintegy 300 ezer 65 évnél idősebb személy él. Az elmúlt 50 évben vajdaságban az idősek száma két és félszeresére növekedett.

 

P. L. (Fotó: A. Š.)