Hírek

Szenttamás.rs

 

Október 1-je az idősek világnapja

 

Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Napjainkban kb. 600 millió hatvan év feletti személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is kétszereződhet, éppen ezért a gyorsan öregedő világban tapasztalataik átadásával az idősek sokat segíthetnek. Ennek kapcsán a szenttamási Szociális Központ már az őszi hónap első napján immár 12 éve szerény ünnepséget szervez, amelyre a város képviselői mellett az idősekkel foglakozó civil szervezetek és a nyugdíjas egyesület képviselőit is meghívják.

A keddi ünnepségen, amelyen jelen volt Radivoj Paroški polgármester is, a jelenlévőket először Biserka Veselinović, a Szociális Központ igazgatója köszöntötte: − Szenttamás község össz lakosságából több mint 3000 az idős személy, ami közel 20 százalék. Ennek ellenére azok száma, akik az elköltözés, az idősek otthonába vagy más intézményekbe való költözés mellett döntöttek, elég alacsony, mindössze 45 fő. Ez annyit jelent, hogy az itteni idős emberek jól érzik magukat közöttünk, jól megvannak barátaikkal, szomszédaikkal, és nem szívesen hagyják el otthonukat. Annak érdekében, hogy támogassa az idősek saját, otthoni és emberbarát környezetben maradását, a szenttamási önkormányzat 15 éve fejleszti a szociális gondozási szolgáltatást, és ezt igazolja az otthoni segítség, az ún. háziápolás, amelyet bizonyos családoknak és idős embereknek nyújtunk. Nagyon bízom abban, hogy ez a szolgáltatás a jövőben még minőségesebb lesz – mondta Veselinović.

− A folyamatosan halmozódó egymásutáni évek nem feltétlenül jelentenek gondot az idősebbek számára. Az évekkel ugyanis együtt érkezik a sokkal nagyobb tudás és a bő tapasztalat, amely átadható a fiataloknak, akik most indulnak el a nagybetűs életbe. Az önkormányzat és a Szociális Központ kötelessége, hogy gondoskodjon az idősekről. Amikor a községi költségvetés és programok készülnek, mindig szem előtt tartjuk, hogy az Önök és a község többi polgárának aktivitására biztosítsunk eszközöket. Mindenkinek joga van a jobb életkörülményekhez az óvodásoktól és diákoktól a legidősebb polgárokig. Azért vagyunk itt, hogy azoknak, akik bármilyen gazdasági, szociális nehézséggel küzdenek, a Szociális Központ tevékenysége által segítsünk – mondta a szenttamási polgármester. Hozzátette, az önkormányzat hamarosan egynapos zombori kirándulással lepi meg a község idős polgárait.

Az idősekkel a közponban szerdánként Radišić Mária, nyugalmazott óvónő foglalkozik. Az ügyeskezű asszonyokból álló csoport ezúttal az ősz motívumaival, a természet adta termésekkel, saját kézimunkákkal díszítették fel a központ folyosóját és társalgóját. Fáradtságot, szabadidőt nem kímélve dolgoznak, minden műhelymunkát az éppen aktuális ünnepnek, évszaknak szentelnek, ugyanakkor barátkoznak, beszélgetnek, hiszen az időseknek erre van a legnagyobb szükségük. Mint elhangzott, sokukat kínoz a magány és a társaság hiánya, ezért járnak a műhelymunkákra: − Átgondolva, hogy mi is az időskor, rájövünk, hogy az nagy érték, hiszen tele van pozitív és negatív tapasztalatokkal. Ezeket át tudjuk adni másoknak, gyermekeinknek, unokáinknak esetleg dédunokáinknak is. Olyasmiről van szó, amit sem könyvekből, sem az internetről nem lehet beszerezni. Ez a sok tapasztalat boldogítja az utókort: vagy gazdagodnak, vagy okulnak belőle. Ők tovább mesélnek, továbbadják mindezt gyermekeiknek. Másrészt mindez azért is nagy érték, mert vissza tudunk nézni, gondolni saját életünkre. Sok mindent a mából másként tudunk értékelni, ha azokat összevetjük a 20, 30, 40 évvel ezelőtt történtekkel. Nagy érték tehát ez, ami nekünk megadatott, de sajnos nem adatott meg mindenkinek. Az időskor sok nehézséggel is együtt jár, nem egyszerűek a mindennapok, meg kell küzdeni a betegségekkel, a kis nyugdíjjal, a magánnyal és a szomorúsággal. Vannak barátok, gyerekek, unokák, akik kitöltik a hétköznapokat, de sajnos a gyerekek is sokszor el vannak foglalva saját gondjaikkal, kötelezettségeikkel, és nem is veszik észre, hogy felettük is eljár az idő. Egy ókori bölcsesség szerint olyan fiatal vagy, mint az önbizalmad, olyan öreg, mint félelmeid. Akkor öregszel, ha már nem szárnyalsz, és hagyod, hogy a pesszimizmus és a cinizmus megdermessze szívedet. Korunkat ne a naptár, hanem a lelkünk mutassa meg! Nem számít az ősz haj, nem számítanak a ráncok, ugyanis a fiatalság belülről árad. Mindezt bizonyítják ezek a gyönyörű munkák is, amelyeket szerdánként itt a központban készítettünk. Közben minden találkozásunk a régi idők nosztalgiáját idézi, az elöregedett tárgyak megmunkálása, felújítása után másként nézünk a világra. Örömet szerzünk szeretteinknek, szebbé, hangulatosabbá tesszük ünnepeinket, és nagy élmény számunkra, hogy képesek vagyunk kihozni valamit magunkból. Még nyolcvanöt év után sem engedjük, hogy az öregkor a hanyatlás, hanem ellekezőleg, a kreativitás időszaka legyen – mondta a nyugalmazott óvónő. 

Paraczky László (Fotó: A. B.)