Interjú

Szenttamas.rs

 

 

Duplájára emelkedett a feljelentések száma

 

A családon belüli erőszak megfékezéséről szóló új törvényt 2016. november 23-án fogadta el a szerbiai parlament és az tavaly, június 1-jétől lépett hatályba. A törvény lényege a megelőzés és az áldozatok jogi, valamint fizikai védelme. Lehetővé teszi a rendőrségnek, hogy az erőszaktevőt azonnal eltávolítsa a közös ingatlanból még akkor is, ha az az ő tulajdona, de azt is megtilthatják, hogy a közelébe menjen és beszéljen áldozatával.

A szenttamási Szociális Központ pszichológusa, Jasmina Pecelj az új törvényt illetően elmondta, hogy sürgősségi intézkedést biztosít az áldozat védelme érdekében, a szociális központ, a rendőrség és az ügyészség kötelező együttműködésével, de a probléma megoldásába szükség esetén az egészségügyi és az oktatási intézményeket is bevonhatják: ‒ Amióta hatályba lépett a családon belüli erőszak megfékezéséséről szóló új törvény, drasztikusan emelkedett a bejelentések száma a nagykorúak és a gyermekek esetében. Intézményünkhöz 2016-ban 46, míg 2017 második felében 90 bejelentés érkezett, ami egyúttal azt bizonyítja, hogy nagy szükség volt egy ilyen jellegű törvényre. A családon belül ‒ és ez főleg azokra a nőkre vonatkozik, akik évekig tűrték a bántalmazást ‒ sokkal bátrabbak lettek, és látva a gyors és hatékony intézkedéseket, segítséget kértek tőlünk – magyarázta a pszichológus.

‒ Jelenleg elmondhatom, hogy sokkal több a munkánk, viszont jóval jelentősebb, hiszen az erőszak megfékezésére, megállítására tett lépéseket követően gyorsabban jönnek az eredmények. Egyfelől a rendőrség részéről a kockázatértékelés indikátorainak használata sokkal kisebb teret hagy a személyes és túlzottan szubjektív értelmezések és hozzáállások számára, ami egyébként a törvény megjelenése előtt nagy problémát jelentett. Másrészt csökkent a gyermekekkel való manipulálásra szolgáló manőverezési hely, és az első intézkedéseket követően elvárjuk, hogy hosszú távon sokkal kevesebb büntetőeljárás indul, azaz a törvény elsősorban a megelőzésnél játszik fontos szerepet ‒ mondta beszélgetőtársunk. Hozzátette, a központ adatai szerint a legtöbb családi erőszakról történő bejelentés (67%) a házastársi vagy élettársi kapcsolatokban élőktől vagy a válást követően érkezett, az elkövetők pedig a legtöbb esetben (86%) férfiak.

A statisztikai adatok szerint Szenttamáson a legtöbb esetben a családi erőszak egyik ,,ismert“ formája, a pszichikai terror jelentkezett (58 esetben), ezt a fizikai bántalmazás követi (24 eset), a gazdasági erőszak (6) és a nemi erőszak (2). Ugyancsak aggasztó a gyermekek elleni erőszak növekedése, amiből fél év alatt 18 esetet regisztráltak, ebből 15 esetben kislány, 3 esetben pedig kisfiú volt az áldozat. Fizikai bántalmazást 7, érzelmi erőszakot 7, szexuális erőszakot, a gyermek elhanyagolását és zsarolását pedig 1-1 esetben vették nyilvántartásba – hallottuk a Szociális Központban.

 

P. L.