Hírek

Szenttamas.rs

 

A szenttamási iskolák megünnepelték a környezetvédelmi világnapot

1972. június 5-én Ember és bioszféra címmel Stockholmban megnyílt az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította. A világnap célja, hogy felébressze az emberekben a felelősségtudatot, és rávezesse őket arra, hogy mindenkinek magának kell tennie valamit természetes, épített, társadalmi és belső környezetünk megóvásáért.

Ebből az alkalomból Szenttamás község iskoláiban környezetvédelmi akciókat szerveztek, amelyek célja a diákok és a felnőttek ökológiai tudatának fejlesztése, vagyis a környezetünk megóvásához való sokkal felelősségteljesebb viszonyulás.

A Svetozar Miletić Gimnázium és Közgazdasági Iskola diákjai az év folyamán folyamatosan gyűjtötték az elektronikus hulladékot. Ezt június 5-én szállították el újrahasznosításra, ily módon rámutatva az ilyen hulladék szemeteskukákban vagy azok melletti tárolásának veszélyére.

A környezetvédelmi világnap alkalmából a turiai Petar Drapšin Általános Iskola hetedikes diákjai nagytakarítást rendeztek az iskolaudvarban. Összegyűjtötték a szemetet, füvet nyírtak, felseperték az udvart és a járdát, amivel példát mutattak az iskola többi osztályának, hogyan lehet rövid idő alatt szebbé, tisztábbá tenni a környezetet. A munkaakciót követően a környezetvédelem fontossága mellett rámutattak a csapatmunka fontosságára is.Azzal az elgondolással, hogy a környezetet minden lehetséges alkalommal és területen óvni kell, a nádaljai Žarko Zrenjanin Uča Általános Iskola diákjai sajátos elképzelés alapján valósították meg a világnap alkalmából kitűzött célokat. Az iskolaudvar takarítása mellett kapát, ásót, gereblyét ragadtak, és rendbeszedték a falu központjában lévő parkot, az eldobált szemetet pedig zsákokba gyűjtötték.

A Vuk Karadžić Általános Iskolában az alsós tagozatok számára e napon a természetben tartották meg az órákat, többek között a központban lévő parkban és az iskolaudvarban. A fő hangsúly itt is a környezetvédelmen volt. Ezenkívül június 5-én ért véget az iskolaév elejétől tartó hulladékpapírgyűjtési akció, amelyet a felnőttek segítségével továbbszállítottak újrahasznosításra.

A helyi Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában a világnap alkalmából ugyancsak nagytakarítást rendeztek az iskolaudvarban és az intézmény épületei körül, és íly módon járultak hozzá a jelentős dátumhoz. A végrehajtott akciókkal a diákok társaiknak, és a község többi polgárának azt üzenték: a környezetvédelem túl fontos számunka, hiszen közvetlenül mindannyian függünk a természettől és a környezettől. Ezért fontos, hogy közösen óvjuk azt, amink van. 

P. L.