Hírek

Szenttamas.rs

 

Iskolatáska-szentelés Szenttamáson

Először tartottak iskolatáska-szentelést Szenttamáson. A 10 órai Nagymise keretében Zsúnyi Tibor plébános közel száz táskát szentelt meg.

− Minden egyes alkalommal, amikor valamibe belekezdünk, kérjük Isten segítségét, az ő áldását. Így született meg az ötlet, hogy az iskolások, akik több hónapon át használják az iskolatáskát és a benne található tanszereket megszenteljük. A szentlélekhívó szentmisén kérjük Isten megvilágító segítségét, a most kezdődő tanévben segítsen bennünket, hogy jól tanuljunk. Ehhez persze szükséges a mi hozzáállásunk is, hiszen a régi közmondás is úgy tartja, hogy ,,Ember segíts magadon, az Isten is megsegít!”, s ez valóban így is van. Tudomásom szerint Szenttamáson eddig még ismeretlen, a tanév elején történő táskaszentelés annak idején Olaszországból indult, és benne van az is, hogy a nyári szünet után a gyerekeket ne csak az iskolába, hanem a templomba is visszaszoktassuk. A nyári szünet, a különböző táborok, nyaralás ugyanis elvonja a gyerekek figyelmét. Ezért többször is szóltam nekik, és a felnőtteknek is, hogy ha elmennek egy másik környezetbe, nyaralni, pihenni, mindig nézzék meg az ottani templomot, mert ez lelkileg nagyon felemelő tud lenni – magyarázta a szenttamási atya.

Kifejtette, a táskaszentelés mellett megszentelhetők még a házak, a különböző használati tárgyak, járművek, gépek is, amelyek segítenek bennünket és eszközként jelen vannak mindennapjainkban. Nagyon szép az áldás képlete: − A jó Istent arra kérjük, hogy minden, amit használunk, segítse az üdvösségünket. Az egész arról szól, hogy bármilyen eszközt veszünk kezünkbe, a gonosz hatalma ne ártson, hanem a jó Isten áldása legyen rajta, és segítsen bennünket, hogy eljussunk az üdvösségre. Távolinak tűnik, de az iskola valójában arról szól, hogy amennyiben szebbé, jobbá próbáljuk tenni a körülményeket, környezetünket, amiben élünk, akkor az egyszerűen könnyebben megy – tette hozzá Zsúnyi atya, aki végezetül minden diáknak jó tanulást kívánt.

A táskaszentelést követően a Bódorka leánykórus Süge Zsolt hitoktató vezetésével a Szentlélek jöjj, lobogó láng című kivonulási énekkel zárta a szentmisét. 

P. L.