Hírek

Szenttamas.rs

 

Szenttamáson járt a Virrantó Játszóbusz

A hét folyamán a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolába látogatott az egyedi Virrantó Játszóbusz. A lassan öt éve működtetett játszóbusz a foglalkozások révén Kárpát-medence-szerte népszerűsíti a csapatépítő, készségfejlesztő és ismeretbővítő játékokat, mindezzel erősítve a magyar nyelvet és a magyar identitást. Villányi Andrea és Ferkó Zoltán, a játszóbusz programvezetői az iskolaudvarban mindent megtettek azért, hogy a három alsós magyar osztály diákjai a kerekeken guruló játszóházban hasznosan és színvonalasan töltsék szabadidejüket.

− A Virrantó Játszóbusz egy mobil játszóház, könyvtár és iskola összegyúrása, és egyedülálló kezdeményezés az egész Kárpát-medencében, a cél pedig az, hogy minél több magyar iskolába, közösséghez, művelődési házba eljussunk, és a színes paletta által, pl. a tematikus, fejlesztő, kézműves foglalkozások, szabad játékok, együttesen szolgáljanak kulturális, nevelési-oktatási és integrációs célokat. A másik fő cél pedig, hogy kihozzuk őket a falak közül, elmozduljanak a számítógéptől, és felfedezzék az igazi játék, esetenként a versengés szellemét. Két lakókocsival kezdtük, majd 2,5 évvel ezelőtt jött a busz ötlete. Ez tulajdonképpen egy 50 személyes autóbusz, melynek egy részéből eltávolítottuk az üléseket, megmaradtak az asztalok, ahol lehet társasjátékozni, és egy belső tér, ahol rengeteg egyéb játékkal lehet játszani. A program nem csak a buszban zajlik, ugyanis kinti játékaink és kapcsolt programok is vannak, jelenleg például népzenei és néptánc foglalkozás van tervben. Azt, hogy milyen helyen, mivel foglalkozunk, az adott helyiség, település pedagógusaival, művészeti vezetőivel egyeztetjük – magyarázta Villányi Andrea. Mint mondta, legutóbb Horgoson jártak, s miközben a Durindó és a Gyöngyösbokréta rendezvény zajlott, a gyerekek számára a buszon tartottak különféle moderált játékot. Az építő jellegű játékokon át a kreativitást fejlesztő, továbbá a társas-, csapat- és logikai játékokig szinte mindennel játszhattak az érdeklődők. Amennyiben iskolaidőben keresik fel az oktatási intézményeket, akkor az oktatáshoz valamilyen formában kapcsolódó programból szoktak válogatni a tanárok, tanítók. Felvilágosító munkát is végeznek. Sok esetben játék közben rövid előadásokat tartanak az online játékok, illetve a digitális világ veszélyeiről, s felhívják a figyelmet a helyes internethasználatra. Egyes játékok a pénzügyi ismeretek elsajátítását szolgálják, hiszen a pénzügyi fogalmak tisztázása és a pénzügyi tudatosságra való nevelés fontos a mai fiatal generációnál.

Mindaz mellett, hogy a Virrantó a 3-16 éves korosztályt célozza meg, több helyen a legkisebb generáció is bekapcsolódik a játékba, de vannak olyan társasjátékok is, amikbe a felnőttek is bekapcsolódhatnak, azaz a programok egy része felnőtt csapatépítésre is alkalmas. Mindent összegezve: a Virrantó csapata küldetésnek tartja, hogy a gyerekeket minél több inspiráló, pozitív hatás érje, így is segítve őket abban, hogy kellő önismeretre tegyenek szert, és így könnyebben megtalálják a helyüket a világban.

szenttamas.rs