Hírek

Szenttamás.rs

 

Fogadták az elsősöket Szenttamáson

 

A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában 540 diák számára szólal meg  szeptember 1-jén az iskolacsengő. Az elsősök fogadását augusztus 31-én tartották az iskola előcsarnokában, amikor 62 kisdiák lépte át először az iskola küszöbét. Idéntől sajnos újra csak egy magyar  első osztály indul 25  tanulóval, tanítónőjük Lévai Aranka.A kis elsősöket és szüleiket  először az iskola igazgatója, Munjin-Szokola Erika köszöntötte, majd a diákoknak a község polgármestere, Paroški Radivoj kívánt sikeres tanévet. A tarka műsor után a névsorolvasás következett, a kicsik pedig felsorakoztak a tanítók mellé, és első ízben ültek be az iskolapadba.A szenttamási önkormányzat már évek óta biztosítja minden elsős számára az iskolába való induláshoz az alapfelszerelést tartalmazó csomagot. A diákoknak az ajándékcsomagokat ezúttal Bergel Aranka polgármesteri asszisztens adta át.Az MNT beiskolázási csomagjait Szenttamáson Antal Szilárd, a tanács Végrehajtó Bizottságának tagja osztotta szét, aki a szülőknek és a diákoknak mondott üzenetében sikeres tanévet, sok ötöst és sok-sok örömöt, eredményes tanulást kívánt a most iskolába indulóknak, a szülőknek és a tanároknak pedig kitartást: ‒ Olyan életet élünk, mikor fogyatkozó közösségünkben az anyanyelven való tanulás már nem magától értetődő, hanem egy kis erőfeszítést igényel. A Magyar Nemzeti Tanács egy olyan missziót vállalt, hogy bátorítsa a szülőket, magyar osztályba írassák a gyerekeket, hogy anyanyelvükön tudjanak tanulni és érvényesülni. A beiskoláztatási csomag, melyet a Magyar Nemzeti Tanács ilyen alkalomkor osztani szokott, segít egy kicsit abban, hogy a szülők válláról levegye azt a terhet, mely ezekben a napokban, az iskolaév kezdetekor rájuk nehezedik. Tudjuk, hogy a tankönyvek, a különböző, iskolához szükséges cikkek mellett itt van még az öltözék, iskolatáska stb. egyszóval ilyenkor nagy költségek szoktak jelentkezni a családi büdzsében. Sok szerencsét kívánunk abban a reményben, hogy fogyatkozó közösségünkben ez a tendencia változik, és ha mást nem, legalább ne a rosszabb felé haladjunk – mondta az MNT képviselője.

Az iskola igazgatónője, Munjin Szokola Erika portálunknak elmondta, az idei iskolaév csökkenő létszámmal indul: ‒ Szeptember 1-jén 62 elsős diák kezdi meg tanulmányait iskolánkban, ebből 25 a magyar nyelven induló, és 37 a  szerb nyelven tanuló diákok száma. Sajnos, csak egy magyar tagozatot tudunk indítani, mert a kettőhöz legalább 31 gyerek kellene, szerb osztály viszont továbbra is kettő lesz. Az iskolában az alsósok esetében a helyzet az, hogy mindössze két harmadik osztályunk van – nagyon kis létszámmal, és egy-egy első, második, negyedik és ötödik osztályunk. A hatodik, hetedik és nyolcadikosok esetében viszont két-két tagozat indul az idén – magyarázta az igazgatónő. A kérdésre, hogy a tavalyi iskolaévhez viszonyítva mennyivel csökkent a diákok létszáma, elmondta, sajnos észrevehetően: ‒ Pontos adataink még nincsenek, de az már most biztos, hogy többen elmentek, mint amennyi új diák érkezett. Két évvel ezelőtt még 610 diákkal indultunk, tavaly 565 diákkal, az idén pedig már csak 540 körül lesz azok száma, akik elkezdik a tanévet. Pontos számot azért nem tudok mondani, mert az első napokban költözés miatt még mennek vagy jönnek diákok. Ugyanakkor tagozatok száma is csökkenőben van. Tavalyelőtt 32 tagozatunk volt, tavaly 31, idén pedig 30 lesz. Viszont az is lehet, hogy csak 29, mert egyelőre nem tudjuk mi lesz a gyógypedagógiai tagozattal, lehet az is megszűnik. Ide tartozik még az is, hogy az osztályok is „kicsik”, nincsen egyetlen olyan tagozatunk sem, ahol a diákok létszáma meghaladja a 25 főt – tette hozzá Munjin Szokola Erika. 

A kis elsősökhöz és szüleikhez intézett nyilatkozatában Radivoj Paroški polgármester elmondta, a kicsik életében teljesen új korszak kezdődik ezekben a napokban: ‒ Az egyik életperiódusból a másikba mennek át, ebben fognak érni, élni és tisztességes, becsületes felnőtté válni. Nagyon fontos közben, hogy a tudás világában elsajátítsanak mindent, ami a sikerhez kell. Nagyon örülök, hogy a szülők is jelen vannak ezen a mindannyiunk számára jelentős napon, hiszen ilyenkor a kicsiknek nagy szükségük van a támogatásra – mutatott rá a polgármester. Hozzátette, az önkormányzat nagy erőfeszítéseket tesz, hogy az iskolásoknak biztosítsa a minőséges oktatási feltételeket, pl. az összes diák uzsonna költségeinek 50 százalékát magára vállalta, bizonyos kategóriába eső gyerekek pedig teljesen ingyen uzsonnázhatnak: ‒ Nem szabad szem elől téveszteni, hogy az iskola a diákok második otthona, és mindannyiunk feladata, hogy a gyerekek ezt valóban így érezzék – mondta végezetül a szenttamási polgármester.
Paraczky László