Hírek

Szenttamas.rs

 

A drogfüggőség és a pszichoaktív anyaggal való visszaélés volt a téma

A szenttamási Vuk Karadžić Általános Iskolában tegnap megkezdődött a kábítószer-függőség ellen irányuló tevékenységek előadássorozata. A téma ezúttal a pszichoaktív anyaggal való visszaélés és az ezekkel kapcsolatos tudnivalók, továbbá a szankciók ismertetése volt. Az előadást a 7. osztályos diákok számára szervezték, de a jövő hétre tervezett előadásra a szülőket is meghívják.

Az előadást a Vajdasági Közegészségügyi Intézet, a szenttamási önkormányzat, a Dr. Đorđe Bastić Egészségház és a helyi rendőrállomás dolgozói tartották.

Az önkormányzat nevében a jelenlévőket először dr. Ilija Gazepov és Zoran Mijić, a szenttamási községi tanács tagjai köszöntötték, majd az egészségház két pszichológusa, dr. Slađana Keravica Đorđević és dr. Darka Zeremski Madžgalj előadása következett. A szakemberek ismertették a diákokkal a pszichoaktív anyagok fajtáit, továbbá azok káros hatását a szervezetre, ugyanakkor felvázolták a gyógyulás, a lehetséges megoldások és elkerülés, illetve megelőzés lehetőségeit. Mint elhangzott, a tény, miszerint a kábítószerek alsó korhatára évről évre csökken, sajnos községünket sem kerülte el, s a függőségi betegségek már sajnos a legfiatalabb generációt is érintik.

Az iskola tornatanára, Zoran Mijić felszólalásában elmondta, az emberiséget már évszázadok óta foglalkoztatja a teljesítményfokozás lehetősége, amelyek célja a fizikai erő növelése, a fáradtság leküzdése és a koncentrálóképesség fokozása. A felépítő (más néven anabolikus) szteroidok napjainkban az egyik legelterjedtebb teljesítményfokozó anyagok, amelyek a kereskedelmi forgalomban is fellelhetőek. A községi tanács tagja kitért egyes szerek egészségkárosító hatására.

A tájékoztató jellegű előadás végén a szenttamási rendőrállomás bűnügyekkel foglalkozó osztályának dolgozója, Goran Maksimović, a kábítószerek előállításával, felhasználásával, átadásával, értékesítésével kapcsolatos szankciókra hívta fel a figyelmet.

A diákok fokozott érdeklődéssel kísérték az előadókat, akikhez végül közvetlen kérdéseket is intéztek.

Az összejövetel végén elhangzott, a diákok, szülők és tanárok részére még kilenc, hasonló témakörrel foglalkozó előadás megtartását tervezik.

 

P. L.