sport

Szenttamas.rs

 

Albert és Kukac újra a dobogón

Óbecsei és zentai úszók, illetve nagybecskereki és magyarkanizsai futók győzelmével ért véget az augusztus 10-én megrendezett-, sorrendben 32-ik magyarkanizsai nemzetközi futó- és úszómaraton.
A délelőtt lebonyolított 3 kilométeres tiszai úszómaratonra, melyen az ideális időjárási körülmények közepette mintegy 150-en indultak, az idén sajnos egyetlen szenttamási sem nevezett be. A férfiak mezőnyében itt az óbecsei Farkas Tamás bizonyult a legjobbnak 32,07-es eredménnyel, a nők mezőnyében pedig a zentai Ječanski Jelena 34,36-os idővel.
A futómaratont az idén a szervezők a közlekedési előírások megváltozása miatt kénytelenek voltak városi futássá átminősíteni, és  az eddigi Horgos és Magyarkanizsa között lebonyolított, 13 és fél kilométeres távot 9 kilométeresre rövidítették.
A  mintegy 220 benevezett futó között idén 5 szenttamási maratonfutó is volt. A legeredményesebb közülük ezúttal is Papp Albert lett, aki a saját korcsoportjában az első-, összesítésben pedig az ötödik helyen végzett. A másik érmesünk  ifj. Breár János-Kukac lett, aki csoportjában ezüstérmet szerzett.
-Az első verseny amelyen az idén részt vettem a palicsi félmaraton volt, majd az eszéki maraton következett, ahol harmadik lettem. Ezeket követően Kulán futottam a 6 kilométeres távon, majd pedig a boszniai Brčkóban megtartott utcai futóversenyen vettem részt. Augusztusban  volt még egy harmadik helyezésem, ezt pedig a Dren Mandić-emlékversenyen értem el.  Az igazi és keményebb versenyek pedig csak majd most, a Magyarkanizsai maraton után következnek - mondta többek között hírportálunknak Papp Albert. Hozzátette: Amennyiben az utazási és benevezési költségek összejönnek, az idén a ljubljanai félmaratonon is ott szeretne lenni.
Ifjabb Breár János, akit Szenttamáson mindenki csak Kukacnak szólít rövid nyilatkozatában elmondta, hogy ez már a negyedik kanizsai maratonja, és a másodszor sikerült dobogós helyezést elérnie. Most saját rekordját döntötte meg 43:35-ös idővel, és második lett.
- Eszéken, Kúlán és Palicson futottam az idén, sajnos nem voltam egyik alkalommal sem dobogós, de ma sikerült, és nagyon örülök hogy második lettem - mondta a fiatal sportoló.
Srdanov Dušan szenttamási maratonfutó már 14 éve aktív résztvevője a Tisza-parti város legtömegesebb sportrendezvényének, ő az idei 9 kilométeres távot 40,27 perc  alatt futotta végig.
- 1979 óta foglalkozom aktívan atlétikával, az első maratont pedig 1999-ben futottam végig. Azóta minden évben részt veszek a magyarkanizsai rendezvényen is. Teljes maratont eddig 15-, félmaratont pedig 40 alkalommal futottam. Az eddigi legnagyobb kihívást számomra a 2003-as podgoricai ultramaraton jelentette, amikor 100 kilométert futottam le és negyedik lettem - mondta Dušan.
Pantić Ljubomir szenttamási vállakozó másodízben vett részt a kanizsai futóversenyen. Mint mondta, 12 éve fut aktívan, elfoglaltsága miatt azonban nem tud minden versenyen ott lenni.
- Ezidáig két alkalommal futottam le teljes maratont, azaz 42 kilométeres távot, pedig ha lenne rá lehetőségem, mindegyiken ott lennék. Egyszerűen csak szeretek futni. Heti 3-4 edzésem van a szenttamási lóversenypályán és  úgy érzem, elég jó kondícióban vagyok - hallottuk Ljubomirtól.
Habi Zoltán a szombati versenyen 49,54 perces idővel ért célba, ami ugyancsak jó teljesítménynek számít. Mint mondta, ez volt eddig a második versenye, ugyanis ezzel a sportággal nem túl régóta kezdett foglalkozni. Idén augusztusban állt először rajthoz Palicson, és nagyon megtetszett neki a hosszútávú futás. Ugyancsak a lóversenypályán szokott edzeni, ahol az esti órákban csaknem minden nap  fut néhány kört.
A 32-ik Magyarkanizsai Nemzetközi Futómaraton legjobbja a férfiaknál  a nagybecskereki Nikša Papić lett 31,17-es idővel,  a nőknél pedig leggyorsabbnak a magyarkanizsai Bognár Csilla bizonyult, aki 38,38 perces idővel futotta le a 9000 méteres távot.

Paraczky László, 2013-08-13